Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

L’augment d’un 25% dels costos de producció enfonsa el sector porcí

El sindicat JARC denuncia que els ramaders perden entre deu i dotze euros per cada porc que arriba a l’escorxador. El preu del pinso ha crescut entre un 30 i un 40% en l’últim any, la qual cosa ha fet que produir un quilo de carn de porc costi als ramaders catalans un 22% més.

  • El 9 Nou
  • 13/01/2011 | 18:44
  • 0

El sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) denuncia que l’encariment del pinso i de l’energia han fet augmentar, en el darrer any, un 25% els costos de producció del sector porcí. Això es tradueix en unes pèrdues d’entre 10 i 12 euros per animal, ja que el preu de venda de la carn de porc només ha pujat d’un 2,5%.

El sindicat creu que el pinso s’anirà encarint durant els propers mesos i que les pèrdues arribaran als 20 euros per porc al març. JARC reclama que el preu que s’estableixi a Mercolleida, la llotja de referència en el sector, sigui considerat ‘de mínims’. Explotacions del Segrià i Osona han hagut de tancar les portes aquest any per la crisi del sector porcí.

El preu del pinso ha crescut entre un 30 i un 40% en l’últim any, la qual cosa ha fet que produir un quilo de carn de porc costi als ramaders catalans un 22% més. Segons el responsable del porcí de JARC, Jaume Bernis, a aquest augment cal sumar-hi l’encariment de l’electricitat, el gas i el gasoil, d’entre el 10 i el 30%. Tot plegat, fa que produir porc costi aquest gener un 25% més que fa un any o el que és el mateix, que carregar un camió de porcs costi aquest gener uns 6.000 euros més que fa dotze mesos.

Per contra, l’import que paguen els escorxadors als productors per un quilo de carn de porc només ha crescut un 2,5%. ‘La comparativa és enorme, és un diferencial abismal i més quan estem cansats de repetir que aquest sector no fa més que perdre diners’, ha lamentat Bernis. El responsable del porcí del sindicat ha dit que el preu que es paga als productors se situa sobre els 1,06 euros el quilo, mentre que els costos de producció arriben als 1,12 euros el quilo.

El sindicat assegura que els ramaders perden entre deu i dotze euros per cada porc que porten a l’escorxador, i vaticina que si el preu del pinso no s’estabilitza, es podrien registrar pèrdues de vint euros per porc al mes de març. Bernis ha alertat que el sector ‘no pot aguantar més’ i que moltes explotacions han hagut de tancar, sobretot a les comarques del Segrià i Osona. A més, ha explicat que cada cop hi ha més ramaders que opten per escurçar el temps d’engreix per tal de reduir despeses.

La sectorial del porcí de JARC ha exigit que el preu que s’estableixi a Mercolleida sigui considerat ‘un preu de mínims’ com es fa a Alemanya i que es pagui la carn per la qualitat de les canals i no pel seu pes. Segons Bernis, una altra solució seria la d’apujar el preu de la carn perquè hi ha una gran diferència entre el que paga el consumidor i el que rep el productor.

Bernis ha explicat que aquest dimarts a la tarda el president de JARC, Josep Maria Jové, es reunirà amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, per demanar-li una trobada ‘urgent’ amb el sector per tal de posar fre a la ‘situació crítica’ que viu el porcí.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.