EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’escorxador J. Viñas amplia amb una sala de desfer nova

L’empresa ha comprat la nau de Materials Roura, que va tancar, al polígon Malloles


El 9 Nou
07/10/2011

L’empresa J. Viñas, de Vic, ha comprat una nau en un terreny de 6.000 metres quadrats per fer una nova sala de desfer i cambres de congelació. L’empresa, situada a l’illa càrnia, ja fa temps que buscava la manera d’ampliar per poder oferir més i nous productes als seus clients. L’ocasió ha estat una nau ja construïda davant l’illa càrnia, al polígon Malloles, on hi havia l’empresa Materials Roura. L’empresa va tancar el juliol passat després de liquidar tot el producte que tenia i la nau estava en venda. L’actual nau té 2.000 metres quadrats construïts però se’n construiran 2.000 més per poder-hi encabir, entre tot, la zona de sala de desfer i la de congelació. Els 2.000 metres quadrats restants serviran d’aparcament. En l’actual nau hi quedarien l’escorxador més ben dimensionat i les cambres frigorífiques.

Tot i que no hi ha data concreta per començar les obres, la intenció és que l’any que ve ja es poguessin fer. Tot dependrà del finançament, com explica Josep Viñas, director general de l’empresa, que afegeix que “les entitats bancàries no financen i si ho fan és a uns interessos molt alts”. L’empresa ja ha utilitzat recursos propis per la compra de la nau però caldrà fer l’adequació per a l’activitat alimentària. D’altra banda, el projecte també inclou, si no hi ha inconvenients, la construcció d’un túnel aeri per transportar la carn de l’escorxador a la sala de desfer amb totes les garanties, a l’estil dels túnels soterranis que hi ha a l’escorxador de porcs d’Esfosa. Tot plegat suposa una inversió que supera, inclosa la compra, els 3,5 milions d’euros. Amb aquesta ampliació Viñas espera impulsar l’exportació, que creu que pot arribar al “50% de la producció que fem”. Considera que el mercat “estatal està aturat i el futur està en l’exportació” que ja han impulsat a països nous.

El grup Viñas està homologat per exportar a Rússia, per exemple, i els requisits per exportar a diferents països marquen també el projecte final de la sala de desfer nova. “Ara toca posicionar-nos en nous mercats”, diu Viñas, que creu que el sector alimentari ja ha assumit els principals problemes de la crisi com l’augment del preu del cereal “que ja sabem que no baixarà i hem d’interioritzar”, diu. Així si l’any 2008 l’empresa facturava 47,5 milions d’euros, el 2009 i el 2010 i per la baixada de preus al mercat aquesta facturació va ser de 40,64 i 40,77 respectivament. Aquest 2011, Viñas ha guanyat nous clients i vendes i creu que el futur passa per l’exportació i l’oferta de nous productes llescats als clients. En aquests moments ven la carn com a canals, a quarts, envasats individualment per peces o amb llonzes.

Amb aquesta nova inversió, l’empresa gairebé duplicarà l’actual producció, que és de més de 12.500 tones l’any. D’altra banda, l’empresa, que té una delegació a Madrid i una altra a València, acaba d’invertir en la compra d’una sala de desfer a València, on fins ara estava de lloguer.

El grup Viñas també està invertint en un projecte d’innovació i desenvolupament per millorar el benestar animal en col·laboració amb el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). Es tracta d’analitzar i avaluar els factors relacionats amb el benestar animal que poden afectar la qualitat de la carn. “Són processos que aquí es fan i es vigilen i en altres països no”, diu, i afegeix que “a partir d’ara serà Europa qui s’haurà de protegir d’altres mercats”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't