EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Mecakim de Torelló es diversifica i ara fabrica un novedós refugi de muntanya de fusta i metall

L’empresa manté l’activitat tot i que el 2009 va baixar la facturació un 20%.

El 9 Nou
12/07/2010

L’empresa de mecanització de fusta Mecakim de Torelló ha apostat per la diversificació i un tracte personalitzat al client i està fent en aquests moments el seu segon refugi de muntanya de fusta i metall, un element dissenyat i fabricat íntegrament a l’empresa en el qual s’hi poden encabir 18 persones tot i les dimensions que té.

El refugi s’està fent a la nau de l’empresa a Torelló i després es col·locarà com una sola peça i amb l’ajuda d’un helicòpter en un espai encara per concretar. No és la primera vegada que l’empresa treballa en el món dels refugis de muntanya. De fet, fa 25 anys, com explica Joaquim Feixas, ja van arreglar el de Colominas in situ. Ara bé, aquest és el segon que fan que combina metall i fusta i que es construeix a la nau.

Els refugis són un producte més d’una empresa que ha après a diversificar-se i treballar per encàrrec. No hi ha res en estoc en una nau de 3.800 metres quadrats al polígon Les Vinyes. “Si t’atures ets mort”, diu Feixas, que afegeix que poden fer des de 500 peces en sèrie fins a una de sola.

A l’empresa, on treballen unes 40 persones, hi ha fusters, mecànics, muntadors, dissenyadors… Treballen per a altres fusters, arquitectes, interioristes, institucions, o grans empreses com el Grup Bon Preu, entre altres. Els seus productes són a edificis de tot l’Estat, com les sales de descans de l’aeroport de Barcelona, el Museu de la Música, hotels de diferents llocs, el centre de control aeri de Gavà, l’auditori d’El Ejido, la sala de premsa del FC Barcelona o algunes sales de l’Ajuntament de Barcelona.

Mecakim va néixer com un taller l’any 1981, però el 1989 ja va apostar per comprar una màquina que feia els cantells de la taula rodons i això “va permetre treballar molt per a empreses de mobles d’oficina”, segons explica Feixas. Les inversions amb màquines es van mantenir i l’any 1992, precisament el mateix dia que la flama olímpica arribava a Vic, es va engegar el centre de mecanització. Començava una nova etapa que ha portat l’empresa a rebre els últims anys diversos premis per la innovació.

El 2005 l’empresa va entrar en el món dels panells acústics amb la marca Decustik. Aquest producte “permet aïllar acústicament despatxos interiors o qualsevol edifici” i es va obrir un nou mercat.

La innovació no acabava aquí, perquè l’empresa ha estat pionera en productes de decoració amb fotografies incrustades en baix relleu. “Hi ha dues persones de l’empresa que constantment treballen en el disseny de nous productes en aquest sector”, explica Feixas, i això ha permès que surtin nous productes i es vagi treballant perquè, com diu Feixas, “si et pares, ets mort”.

L’empresa va facturar l’any 2008 uns tres milions d’euros i el 2009 es va baixar al voltant d’un 20% però només va afectar la plantilla amb un reajustament. Aquest any, tot i les baixades contínues del sector de la construcció, Feixas diu “que es va treballant, però està clar que tenint obertes diferents línies de negocis i creixent en coses diferents” i veu com un següent pas la internacionalització de l’empresa. Un nou repte per a una empresa 100% familiar.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't