EdiciĂł Osona i RipollĂšs

Tria la teva ediciĂł predeterminada

EdiciĂł VallĂšs Oriental

Neix a Olost la segona empresa de cervesa d’Osona

Es tracta de Cerveses Ausesken, una microcerveseria impulsada pels germans Xavier i Montse Redón, que ha obert portes al polígon industrial Quintà del Colldelram d’Olost.

  • El 9 Nou
  • 24/09/2010 | 0:01
  • 0

Ha nascut amb l’objectiu de produir i comercialitzar una cervesa artesana, natural i de qualitat que s’identifiqui amb la comarca d’Osona. Es tracta de Cerveses Ausesken, una microcerveseria impulsada pels germans Xavier i Montse RedĂłn, que ha obert portes al polĂ­gon industrial QuintĂ  del Colldelram d’Olost. És la segona empresa d’aquestes caracterĂ­stiques d’Osona. La primera va ser la Companyia Cervesera del Montseny, creada l’any 2007. De moment, l’empresa ha començat amb l’elaboraciĂł de dues varietats de cervesa ale –la blanca i la torrada–, que distribuirĂ  per la comarca i tambĂ© en establiments especialitzats. Ocupa una nau d’uns 300 metres quadrats i ha fet una inversiĂł de 120.000 euros per engegar.

“SĂłc un amant de la cervesa, per no dir un talibà”. AixĂ­ Ă©s com s’autodefineix Xavier RedĂłn, fill de Barcelona i veĂ­ de Manlleu des de fa cinc anys, que explica que un dia va adquirir un “kit amateur” per produir cervesa per al “consum propi i per als amics”. A partir d’aquĂ­, va anar madurant la idea de posar en marxa una microcerveseria juntament amb la seva germana.

El resultat Ă©s Cerveses Ausesken, nom iber que significa “dels ausetans”. RedĂłn explica que la font d’inspiraciĂł tant del nom com de la imatge que els identifica –un genet muntat a cavall amb una espiga de cereal, i amb un fons que simbolitza “el cel del CabrerĂšs”– han estat unes monedes d’ùpoca iber que es van trobar al jaciment de l’Esquerda. Segons RedĂłn, l’objectiu Ă©s donar una “imatge de proximitat a la comarca”, ja que serĂ  el seu principal mercat.

L’aposta per instal·lar-se a Olost es deu bĂ sicament al fet que el preu del sĂČl i les naus sĂłn mĂ©s assequibles en comparaciĂł amb els de la Plana de Vic, segons RedĂłn, que afegeix que de moment treballaran en el procĂ©s de producciĂł i distribuciĂł ell i la seva germana, amb l’objectiu de poder ampliar la plantilla en un futur. Cerveses Ausesken farĂ  una producciĂł de 500 litres setmanals, i comercialitzarĂ  botelles de 33 i 750 centilitres.

RedĂłn remarca que tot el procĂ©s –que tĂ© l’aigua, el llevat, la malta i el llĂșpol com a ingredients bĂ sics– “es fa de manera natural, no se li afegeix cap tipus d’additiu ni de conservant”. TambĂ© assenyala que tenen un “tret diferencial” respecte a la resta de microcerveseries de Catalunya. Es tracta de la font d’energia que utilitzen per escalfar l’aigua necessĂ ria per produir la cervesa, que Ă©s un generador de vapor que s’alimenta de biomassa, concretament de pĂšl·let.

De les dues varietats que produeixen, la blanca tĂ© 5,5 graus, Ă©s “molt suau de gust” i Ă©s “perfecta per poder maridar amb els aliments”. La torrada tĂ© 4,5 graus i un gust “mĂ©s amarg”.

De moment, l’empresa ha fet dues produccions de cervesa, perĂČ com que les instal·lacions d’Olost no estaven a punt les han fet en un espai autoritzat a Manresa. La intenciĂł Ă©s que, de cara al novembre, es puguin fer visites i tastos a les instal·lacions de Cerveses Ausesken d’Olost, que tambĂ© serĂ  un punt de venda.

LA CERVESERA DEL MONTSENY TREU UNA NOVA CERVESA ECOLÒGICA

Coincidint amb la celebraciĂł de la Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu, la Companyia Cervesera del Montseny treu al mercat una nova cervesa ecolĂČgica artesana que es diu ECOLupulus. Aquest nou producte es podrĂ  trobar al mercat en centres d’alimentaciĂł ecolĂČgica i en les grans superfĂ­cies a partir del mes d’octubre.

La Companyia Cervesera del Montseny va nĂ©ixer fa quatre anys a Seva, tambĂ© a partir d’una aficiĂł del seu impulsor, Pablo Vijande. Des d’aleshores ha anat produint diferents productes, i sumant-hi aquest darrer ja en comercialitza cinc (Lupulus, Malta, Negra i Blat i EcolĂČgica) i dues especialitats.

L’empresa, situada a Sant Miquel de BalenyĂ  i premiada com a innovadora per la Cambra de Comerç, ha invertit aquest any 130.000 euros en nova maquinĂ ria per fer front a l’augment de la producciĂł. Aquest 2010 preveu facturar un 20% mĂ©s que l’any anterior i des de fa un any exporta els seus productes a Anglaterra, els Estats Units i Alemanya.

D’altra banda, a MoiĂ  tambĂ© es va crear fa un any una nova empresa cervesera de nom Edbeer, situada a la Casa Nova del Prat, que oferia cinc tipus de cervesa.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notĂ­cies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes grĂ cies.