Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Presenten en un camp de Vic la primera llavor híbrida d’ordi

Durant dos dies es van reunir més de 500 persones per veure el resultat d’aquesta llavor.

  • El 9 Nou
  • 30/05/2014 | 19:51
  • 0

A l’espera de com anirà la collita, que es farà d’aquí a unes setmanes, ja es va poder veure al camp d’assaig del Mas Marcé de Vic quin resultat dóna la primera llavor híbrida d’ordi que ha creat l’empresa Syngenta amb l’ajuda de l’IRTA, com a centre d’investigació. L’empresa va explicar en aquesta jornada com s’ha aconseguit trobar una llavor híbrida d’ordi que és la primera d’Espanya. L’any 2003 en va sortir una al mercat al Regne Unit i en els últims cinc anys aquesta varietat representa al voltant del 25% del total de la que es cultiva a França, per exemple.

L’empresa Syngenta va començar la seva investigació l’any 2010. “Amb els farratges, per exemple, trobar un híbrid és més fàcil però l’ordi s’autofecunda i per això és un procés que no es pot fer al laboratori”. Ho explica el responsable de la investigació de l’empresa, Andoni Gorrotxategi, que va ser l’encarregat de dirigir la jornada als assistents. En el cas de l’ordi, s’ha d’aconseguir que el pol·len no arribi a l’estigma amb la flor tancada i que quan s’obri pugui rebre el pol·len d’una altra planta. Per obtenir aquesta varietat se sembra una barreja de les femelles androestèrils amb la línia paterna seleccionada com a restaurador que domina sobre l’androesterilitat i això permet a la següent generació l’autofecundació.

El resultat és “una espiga que té sis càmeres en comptes de dues com té la varietat clàssica”. Però més que això “és un cereal que té molta més resistència, que s’adapta a condicions especials i que acaba sent més productiu”.

A l’hectàrea on hi ha el camp d’assaig s’hi han plantat la varietat habitual i dues varietats d’híbrid –la Julon i la Tatoo– en dies diferents i amb mides diferents en el mateix espai de terra. D’entrada, de la varietat clàssica ja cal plantar-ne més i la diferència d’altura de l’ordi en aquest moment ja es veia entre les dues varietats.

Gorrotxategi explicava que la rendibilitat pot ser d’entre un 10 i un 15% més que en la varietat actual. Calculen que si amb l’ordi clàssic se’n treu en aquests camps d’assaig entre 6.000 i 7.000 quilos, amb la nova llavor la producció pot estar entre 8.000 i 9.000 quilos.

“No ho sembla, però pot suposar una revolució”, explicava. Actualment a l’Estat, l’ordi és el cereal que més es cultiva –unes 2,8 milions d’hectàrees–. D’aquestes, 2,4 es dediquen a la producció de pinso i Espanya té la segona cabana porcina d’Europa. A més, segons ell, s’aprofitaria més la que actualment es cultiva.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.