Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Promic treu al mercat una sopa líquida per a l’alimentació animal

L’empresa, amb seu a les Masies de Voltregà, treballa en la reconversió dels residus vegetals dels humans per a l’alimentació dels animals. Amb aquest nou producte, ha guanyat el premi Tàstum a la innovació.

  • El 9 Nou
  • 26/10/2010 | 20:00
  • 0

L’empresa de les Masies de Voltregà Promic, SA ha tret al mercat un innovador producte d’alimentació animal. Promic és una empresa de caràcter familiar que utilitza com a matèria primera els residus vegetals dels humans per transformar-los en aliments per a animals. L’empresa tant utilitza productes secs (galetes, restes de brioixeria industrial, restes de pa…) com líquids (iogurts, sucs o derivats). Després els transforma en diferents productes d’alimentació animal que es venen, bàsicament, a fabricants de pinso.

Ara bé, Promic porta més de tres anys treballant en un innovador producte que ja és al mercat i que l’ha fet mereixedor del premi Tàstum. Es tracta, com explica el director general de l’empresa, Joan Casany, “d’una sopa líquida amb un valor nutritiu constant per als porcs i que permet obtenir la mateixa qualitat de la carn”.

L’empresa ha treballat conjuntament amb institucions com CEDETI –que quan van presentar el projecte els van considerar projecte del mes–, el CIDEM o l’IRTA, que és qui fa un control exhaustiu del procés. I és que el que els ha premiat i validat és tot un procés que va començar amb la recollida de llet, iogurts o refrescos que desfan, conserven i reciclen en un producte nou que el ramader podrà utilitzar amb el suport d’un pinso adequat que es correspongui a l’alimentació de l’animal. S’han convertit en pioners a industrialitzar un procés d’aquest tipus.

En gran part es deu, com explica Casany, “a una feina de laboratori” i és per això que l’empresa té el 40% dels seus treballadors, 72, treballant en el laboratori i en el control de qualitat, “ja que és la part més important. No hi pot haver fissures”, explica Casany.

El producte, doncs, té una base científica important. Aquest producte es fa en una de les dues plantes que l’empresa té a les Masies i en un tipus de planta que “és replicable”, o sigui que se’n pot fer una igual de manera fàcil en un altre punt.

L’empresa compta amb una segona planta a les Masies on treballa el producte sec i dues plantes més –Sueros y Derivados a Huete, Cuenca, i Ambipromic, a Albergharia a-Velha, a Portugal–, on es fa respectivament alimentació per a les primeres edats dels mamífers i alimentació seca.

Casany explica que la crisi els ha donat “l’oportunitat de créixer” amb l’adquisició d’aquestes dues empreses, que eren petites però que Promic ja ha ampliat a Cuenca i té previst fer-ho a Portugal. Amb aquestes noves adquisicions l’empresa s’ha situat en líder del sector al sud-est europeu i tot i que l’any 2009 la facturació va baixar fins a 22 milions d’euros (el 2008 va superar els 30), espera augmentar-la aquest 2010.

Casany considera que la crisi s’ha notat en els dos sentits: en què hi ha menys producte potencialment reciclable i que als ramaders “els costa en moment de crisi apostar per temes innovadors”. Tot i així, considera que el mercat agroalimentari és prou important i amb possibilitats de creixement.

PREMI TÀSTUM
El Premi Tàstum a la Innovació en l’Agroindústria que atorga cada any la Generalitat va recaure en Embotits Salgot, SA, d’Aiguafreda, per la seva granja de porcs ecològica que va posar en marxa l’any passat. El guardó estava dotat en 6.000 euros. L’empresa finalista va ser Promic, de les Masies de Voltregà, pel disseny de nous productes estabilitzats en líquid per a l’alimentació del porcí, que es va endur 2.000 euros.

L’acte de lliurament dels premis es va fer el dilluns 18 d’octubre passat amb la presència del conseller del DAR, Joaquim Llena, i el president de la Generalitat, José Montilla, que els va lliurar el premi.

Joan Casany, de Promic, considera que és molt “significatiu” que els dos premiats en aquest premi, un dels quatre que es donaven, siguin a empreses d’Osona. Casany considera que a la comarca el sector és prou important i fa les coses “ben fetes”.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.