EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Reciclant per mimar els garrins

L’empresa osonenca Recollida i Reciclatge SL produeix cada mes 40 tones de bales de paper reciclat que es destinen a fer jaços de garrins; el paper de diari els escalfa. També construeix mobiliari urbà a partir de fusta recuperada de palets. L’agència ACN n’ha elaborat aquest reportatge.

El 9 Nou
24/08/2011

L’empresa osonenca Recollida i Reciclatge SL produeix un total de 40 tones de bales de paper reciclat al mes que es destinen a la fabricació del jaç per als garrins acabats de néixer. El gerent de l’empresa, Joan Redorta, ha explicat a l’ACN que en el moment del part, la propietat assecant del paper de diari “eixuga els godalls i els prevé d’agafar refredats”.

Segons Redorta, “de cada camada, se salven d’un a dos garrins, cosa que fa augmentar la producció dels grangers”. L’empresa ven les bales de paper a granges d’arreu de Catalunya però també a l’Aragó, el País Valencià i Navarra.

L’empresa també recupera fusta de palets per a la construcció de mobiliari urbà sota encàrrec i de manera artesanal.

Recollida i Reciclatge SL, nascuda l’any 1994, es dedica a recuperar i reciclar tot tipus de materials, i dóna feina a 25 persones, entre les quals hi ha treballadors amb dificultats físiques o psíquiques.

Una de les línies de treball de l’empresa és la trituració de paper de diari per a fer-ne el jaç dels garrins acabats de néixer però també compta amb altres seccions com ara la recuperació de palets de fusta per fer-ne mobiliari urbà, la recollida industrial de deixalles, la gestió de deixalleries, la recaptació d’olis domèstics a escoles i restaurants per fer-ne biodièsel o la destrucció de documents confidencials.

· El paper de diari evita que els garrins agafin refredats

El paper de diari triturat es converteix en un jaç que escalfa els garrins que acaben de néixer i els “eixuga”, segons Redorta, “i evita que agafin refredats”. De cada camada, “es poden salvar alguns garrins”.

A més, a diferència de la palla, el paper de diari es desfà “per ell mateix” quan es canalitza cap a la fossa de purins. Segons el gerent de l’empresa, “d’aquesta manera, retornem el material a la natura”.

Recollida i Reciclatge SL recull els diaris o els compra a empreses i persones que els recullen. Després, una persona s’encarrega de seleccionar el material i introduir-lo a la trituradora. En el procés de fabricació de les bales hi treballen dues persones amb dificultats físiques i psíquiques.

Segons Redorta, el preu del paper “ha baixat considerablement” i, si fa uns anys aquest empresari pagava 120 euros per una tona de diaris, “ara en paguem 190”, ha detallat. I aquest fet, òbviament, repercuteix en el preu.

Una bala que pesa de 70 a 75 quilos, “ara l’hem de vendre a 28 euros perquè ens surtin els números”, ha assenyalat Redorta que afegeix que “tot i això, els preus són molt competitius”.

Tot i que la funció principal de les bales de paper triturat es troba a les granges amb porcs, esporàdicament també s’utilitzen per animals de companyia o per embalatjar objectes de regal.

· Recuperació de fusta per fer-ne mobiliari urbà

Una altra de les línies de treball de l’empresa és la construcció de mobiliari urbà a partir de palets de fusta. Joan Redorta ha assenyalat que només treballen amb fusta recuperada que arriba en forma de palets.

Un cop a l’empresa, un equip es dedica a seleccionar i a processar la fusta. Segons ha apuntat Redorta, aquells palets que estan “en bones condicions” es tornen a vendre, però la majoria “els desfem i en processem la fusta per convertir-la en mobiliari urbà”.

Al taller-expositor que té l’empresa a Gurb s’hi poden trobar bancs, cadires, tanques de jardí, papereres, compostadors, jardineres o fins i tot pèrgoles. De fet, Redorta explica que “s’hi pot trobar tot allò que la gent pugui necessitar a casa seva”.

El procés de fabricació és completament artesanal i sota comanda, “a gust del consumidor”, ha apuntat el gerent. “Nosaltres no volem que el producte perdi la seva vida real i alhora donem a l’usuari un moble a mida”, ha afegit.

L’empresa construeix el mobiliari urbà per encàrrec i entre els seus clients s’hi troben ajuntaments com els de Barcelona, Terrassa o Gurb. Malgrat tot, Redorta ha expressat que entre els seus clients també hi ha particulars que volen “donar vida” al jardí de casa seva.

· Seguir recuperant com a projecte de futur

El gerent de Recollida i Reciclatge SL, Joan Redorta, ha explicat que la voluntat de l’empresa és “recuperar” els materials que per a molts ja no tenen cap més ús, però també “ens dediquem a recuperar persones”, ha dit.

En aquest sentit, una tercera part de la plantilla són persones amb alguna dificultat psíquica provinents de l’associació Sant Tomàs (entitat que, a més, té accions de l’empresa), però que estan completament integrades al treball.

Amb aquesta vocació de recuperar, l’empresa està decidida a potenciar “molt més” la recollida d’oli per fomentar l’ús del biodièsel. Segons Redorta, l’oli és negatiu per a les depuradores si es llença per la canonada, “per això nosaltres el volem aprofitar per tornar-lo a fer circular”.

A banda, Recollida i Reciclatge SL està creant un taller de recuperació de mobles i electrodomèstics que es llencen perquè després “puguin tornar al mercat normalitzat”. Entre els projectes de futur, també s’hi troba la inversió en una màquina que recuperaria energia de la fusta i la recuperació del cautxú de les pilotes de tenis que s’han fet malbé per donar nous usos a aquest material que “s’utilitza molt en jardins”, apunta Redorta.

Recollida i Reciclatge SL té una facturació mensual de 250.000 euros. Segons el gerent, es tracta d’una empresa que funciona “perquè en aquest moment es manté sense pèrdues”. Per seccions, el paper i el cartó representen entre un 20 i un 30% de l’activitat de l’empresa, la recollida industrial un 20%, la recollida de fusta un 18% i l’activitat de la trituradora entre un 5 i un 10%. La resta de percentatges es divideixen entre les altres seccions de l’empresa “en percentatges menors”, apunta Redorta.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 74 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't