EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un inventor de Ripoll patenta una tetina que evita el contacte de la boca amb la llauna de refresc

Eudald Batlle la va idear juntament amb Salvador Alimbau, i va ser medalla de plata en una fira a Ginebra. La tetina surt disparada de dins les llaunes de refresc quan s’obren i així s’evita el contacte directe de la boca amb la llauna. Un embotellador d’aigua de Dubai ja hi ha mostrat interès.

El 9 Nou
10/05/2011

Alguna vegada o altra ens hem mirat la llauna del refresc que acabem de comprar amb cert recel –i potser fins i tot angúnia– perquè estava molt bruta. Com que no teníem got ens la vàrem beure igualment, no abans sense netejar-la com podíem, evidentment.

Això no passarà més si l’invent d’Eudald Batlle, fundador i president del consell d’administració de l’empresa Ripleg de Ripoll, i Salvador Alimbau, dissenyador industrial de Barcelona, prospera: es tracta d’una tetina que surt disparada només obrir la llauna de refresc o aigua i això evita que la boca tingui un contacte directe amb el metall. Fa uns dies l’invent va guanyar la medalla de plata a la fira d’invents més important que se celebra a Europa, a Ginebra.

Jordi Batlle, directiu de Ripleg i fill de l’inventor, explica que l’objectiu de l’invent “és purament un tema d’higiene, ja que aquestes llaunes acostumen a estar brutes”, a part de passar per moltes mans i magatzems abans no arriben a la boca del consumidor.

La tetina està feta amb la mescla de dos materials diferents i que estan certificats per poder estar en contacte amb aliments, i en aquest cas líquids. De moment els ideòlegs en tenen la patent per a l’Estat espanyol i per tot Europa durant tot un any “i la intenció és vendre’ns la patent, i no fabricar-ho ni comercialitzar-ho des de Ripleg”, explica Batlle, “bàsicament per un tema de procés de fabricació i de cost a l’hora de fer una possible fàbrica de llaunes”. La patent es podria vendre a una marca de begudes o bé a un fabricant de llaunes.

L’invent es va presentar fa unes setmanes a la fira d’invents de Ginebra, que es considera la més important d’Europa, i allà va aconseguir la medalla de plata dins la seva categoria. Val a dir que Salvador Alimbau –l’altre inventor– l’any 1981 va aconseguir la d’or en aquesta mateixa fira amb una escala plegable i lleugera.

En aquesta fira hi ha invents d’arreu del món “però sobretot d’Orient Mitjà i Àsia”, explica Batlle, que hi va ser, i els visitants són sobretot inversors, fabricants, dissenyadors i gent que busca idees o conceptes.

La llauna amb la tetina va tenir èxit, i Batlle explica que un iranià que té una empresa embotelladora d’aigua amb gas a Dubai i un inversor holandès es van interessar per l’invent ripollès.

· Ripleg amplia la fàbrica de Ripoll en 1.000 m2

Tot i que la llauna amb la tetina no es fabricarà ni comercialitzarà a la fàbrica de Ripleg de Ripoll, l’empresa ha fet obres d’ampliació a la planta que tenen ubicada al polígon Mas d’en Bosch, i han guanyat un total de 1.000 metres quadrats. Segons Jordi Batlle, directiu de Ripleg, “això representa un augment significatiu en la capacitat productiva de la nostra empresa”.

Les obres es van començar el mes de novembre de l’any passat i han durat quatre mesos, ja que actualment ja s’està treballant a la part nova. La inversió ha estat de 300.000 euros, explica Batlle, i han comptat amb una subvenció del Pla de Dinamització Comarcal que el Departament de Presidència de la Generalitat va idear per les comarques amb menys desenvolupament econòmic de Catalunya.

L’ampliació s’ha fet en la secció de muntatge i el motiu és que “cada vegada fem més producte amb valor afegit i més complexos”, diu Batlle. Ripleg, creada el 1988, és una empresa de subcontractació dedicada a l’enginyeria, mecanització de planxa, confecció de cablejats elèctrics i muntatge de conjunts.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't