EdiciĂł Osona i RipollĂšs

Tria la teva ediciĂł predeterminada

EdiciĂł VallĂšs Oriental

Una empresa de TorellĂł cria i ven cargols frescos i cuinats

CargolTreuBanya va engegar l’any 2012 amb una granja, una botiga física i una ‘online’.

  • El 9 Nou
  • 01/05/2014 | 14:16
  • 0

Cargol treu banya Ă©s el tĂ­tol d’una cançó popular catalana perĂČ tambĂ© el nom d’una granja hel·licĂ­cola de TorellĂł, Ă©s a dir, una granja de cargols. Fa dos anys, Xavi GarcĂ©s i Josep RifĂ  van engegar aquest projecte, que va sorgir de la necessitat i la voluntat de crear una empresa. DesprĂ©s de fer un estudi de mercat i de visitar altres explotacions d’aquest tipus es van decidir a tirar-ho endavant. Segons GarcĂ©s, “som dels pocs que ens hi dediquem professionalment. La majoria fan integracions, Ă©s a dir, una empresa els ven els cargols, la granja els engreixa i desprĂ©s la mateixa empresa els hi compra”.

CargolTreuBanya fa tot el procĂ©s per a la producciĂł dels cargols, des que neixen fins que estan llestos per vendre en fresc o bĂ© en conserva. “El que fem Ă©s posar-los-ho fĂ cil perquĂš es puguin reproduir. Generem unes condicions de temperatura i humitat a dins d’una nau. Un cop tenim els ous, els portem en patis exteriors.

Al cap de 16 setmanes estan llestos per vendre’ls frescos o bĂ© cuinats”. Els cargols que s’han de cuinar es porten a una planta que l’empresa tĂ© a la Garriga. “AllĂ  es tracten, es cuinen, s’envasen i s’etiqueten. Tot Ă©s molt manual, molt casolĂ . Des de tallar els ingredients a mĂ  fins a l’etiquetatge”, explica GarcĂ©s. Els cargols frescos i els pots de conserva els comercialitzen a travĂ©s de la pĂ gina web i tambĂ© a l’Ecobotiga que tenen al barri de Montserrat de TorellĂł i on tambĂ© venen altres productes ecolĂČgics. De moment nomĂ©s treballen amb l’espĂšcie hĂšlix aspersa, el que es coneix popularment com a cargol bover, perĂČ estan estudiant comercialitzar tambĂ© altres varietats de cargols i crear altres receptes. Per ara nomĂ©s oferim la recepta tradicional, inspirada en com els cuinen a La Rioja”.

La granja, de 5.000 metres quadrats, fa visites guiades en les quals s’ensenya tot el procĂ©s del cargol i altres aspectes com els sistemes d’antifuga perquĂš no s’escapin quan estan a camp obert o les xarxes d’ombreig. GarcĂ©s reconeix que â€œĂ©s un animal fĂ cil de cuidar, que s’alimenta amb pinso i s’ha de regar nomĂ©s dues vegades al dia”.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notĂ­cies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes grĂ cies.