Cargol treu banya és el títol d’una cançó popular catalana però també el nom d’una granja hel·licícola de Torelló, és a dir, una granja de cargols. Fa dos anys, Xavi Garcés i Josep Rifà van engegar aquest projecte, que va sorgir de la necessitat i la voluntat de crear una empresa. Després de fer un estudi de mercat i de visitar altres explotacions d’aquest tipus es van decidir a tirar-ho endavant. Segons Garcés, “som dels pocs que ens hi dediquem professionalment. La majoria fan integracions, és a dir, una empresa els ven els cargols, la granja els engreixa i després la mateixa empresa els hi compra”.
CargolTreuBanya fa tot el procés per a la producció dels cargols, des que neixen fins que estan llestos per vendre en fresc o bé en conserva. “El que fem és posar-los-ho fàcil perquè es puguin reproduir. Generem unes condicions de temperatura i humitat a dins d’una nau. Un cop tenim els ous, els portem en patis exteriors.
Al cap de 16 setmanes estan llestos per vendre’ls frescos o bé cuinats”. Els cargols que s’han de cuinar es porten a una planta que l’empresa té a la Garriga. “Allà es tracten, es cuinen, s’envasen i s’etiqueten. Tot és molt manual, molt casolà. Des de tallar els ingredients a mà fins a l’etiquetatge”, explica Garcés. Els cargols frescos i els pots de conserva els comercialitzen a través de la pàgina web i també a l’Ecobotiga que tenen al barri de Montserrat de Torelló i on també venen altres productes ecològics. De moment només treballen amb l’espècie hèlix aspersa, el que es coneix popularment com a cargol bover, però estan estudiant comercialitzar també altres varietats de cargols i crear altres receptes. Per ara només oferim la recepta tradicional, inspirada en com els cuinen a La Rioja”.
La granja, de 5.000 metres quadrats, fa visites guiades en les quals s’ensenya tot el procés del cargol i altres aspectes com els sistemes d’antifuga perquè no s’escapin quan estan a camp obert o les xarxes d’ombreig. Garcés reconeix que “és un animal fàcil de cuidar, que s’alimenta amb pinso i s’ha de regar només dues vegades al dia”.
{{ comment.text }}