EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una empresa de Vic crea un sistema que permet eliminar la pudor dels purins i reduir-ne el CO2 que va a l’atmosfera

L’empresa d’impermeabilització Valentín Muñoz, SL, de Vic, ha creat uns digestors pel purí que n’eliminen la mala olor i part del CO2 que va a l’atmosfera. Es tracta d’un sistema de biodigestió que fabrica metà que després és cremat i llençat altre cop a l’atmosfera amb menys càrrega de CO2.

El 9 Nou
10/12/2009

Es tracta d’implantar a la bassa del purí de les granges un sistema de biodigestió que fabrica metà que després és cremat i llençat altre cop a l’atmosfera amb menys càrrega de CO2. D’aquesta manera es redueix la contaminació per CO2 al voltant de 21 vegades menys que sense fer el tractament.

L’empresa vigatana s’ha associat amb els lleidatans Gespur, que en són els distribuïdors per a tot l’Estat espanyol. A més de contaminar menys en la línia de la legislació “que obligarà en pocs anys les granges a reduir el CO2 de procedència animal”, com explica el tècnic comercial de Gespur, Josep Pericas, elimina les males olors en un 90% i així es pot llençar el purí al camp sense molestar.

Les dues empreses treballen en una planta pilot situada a la granja El Pujolar de la Guixa, que té 400 mares, des de la passada primavera i ara ja funciona amb normalitat. Una bassa tapada de 300 metres cúbics recull tot el purí, i amb una bomba de circulació i un triturador el purí va fent xup-xup i desprèn el gas que es canalitza cap a la xemeneia i a l’exterior. Aquest procés deixa el purí homogeni pel que fa a la qualitat, però no treu el nitrat. Un cop s’ha remenat durant uns 30 dies es torna a tirar a una altra bassa per poder adobar el camp quan faci falta. En el cas de la granja d’El Pujolar, és l’únic ús que fan del purí, per tant no l’han de traslladar més lluny.

Pericas explica que per reduir el CO2 general, l’Estat ha calculat que un 10% prové dels animals i per tant cal també aplicar reduccions en aquest sector. En aquest sentit, el Departament de Medi Ambient ha aprovat una ordre per destinar ajuts al foment d’infraestructures de biodigestió de purins porcins que té com a objectiu reduir les emissions de CO2. Igualment, l’administració prepara una llei de qualitat odorífera perquè les granges no facin mala olor.

Pericas explica com, davant de l’aplicació de noves normatives, l’administració ha tret línies d’ajut. L’empresa ja ha fet unes 60 peticions per posar biodigestors a tot l’Estat.

Valentín Muñoz, SL és una empresa de producció de basses i dipòsits amb més de 25 anys d’experiència que ven el 40% de la seva producció a la resta de l’Estat, sobretot a Extremadura, afegeix Valentí Muñoz. Amb els digestors, obre una nova línia de producte .

El gas que produeix la digestió dels purins servirà en una segona fase per escalfar l’aigua calenta de la granja i “si es vol” per produir electricitat connectant-lo a la xarxa. Es tracta de tancar el cicle, com explica Jordi Muñoz. “Així, la granja fa servir els seus residus per produir energia i no li cal portar-la de fora”. Aquesta segona fase s’aplicarà al mes de gener a la granja d’El Pujolar, i des de l’empresa s’ofereix a totes les granges que visiten.

Cal, com explica Pericas, posar un motor de cogeneració d’uns 50 quilowatts/hora i ja es “pot produir electricitat connectant-se a la xarxa sense fer més infraestructures”. En una setmana, el digestor d’El Pujolar ha produït 258 metres cúbics de gas, bona part dels quals haurien escalfat directament l’aigua de la granja amb una caldera tèrmica.

La inversió total de fer el digestor i la connexió per utilitzar l’energia és d’entre 150 i 170.000 euros, segons els seus càlculs, amortitzables “en dos o tres anys sense comptar la subvenció que es pot aconseguir”, diu Pericas, que encara ho ajustaria més.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't