EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una granja de Vilalleons aplica un tractament de purins que redueix el nitrogen fins un 75%

L’ha desenvolupat l’empresa N-Amatic System de Vilanova i la Geltrú, que en treu aigua per regar,

El 9 Nou
20/05/2015

Els propietaris de la granja El Bruguer de Vilalleons –Lluís i Josep Masramon–, amb més de 400 vaques de llet, més de 1.500 porcs d’engreix i 375 truges en cicle tancat, van decidir l’any 2008 que no volien “transportar el purí i provar de recuperar aigua”. Aquell cop van tenir un sistema de tractament que tot i “que els resultats eren bons, els costos eren molt alts”. Cap al 2012 van optar per la separació de líquid-sòlid i la centrifugació juntament amb el tècnic Marc Garriga. Amb només la separació hi havia reduccions d’entre un 15 i un 20% però amb la centrifugació, explica Garriga, “es van aconseguir reduccions del 50% i ja podíem regar a través dels pivots”. Van voler anar més enllà amb el sistema de N-Matic System. Van començar fa un any i ara ja tenen resultats.

En una bassa s’hi posa el que són 12.000 metres cúbics de purí. Uns 2.000 són de porc i la resta de vaca, que és la que té més nitrogen. Amb la separació, l’aigua va per regar i la part sòlida “és adob per als camps i rendeix molt perquè ja no necessites tant transport, està compactat”, afegeix Rovira. La gerent de N-Matic System, Noemí Cuenca, va explicar que el que ha fet la seva empresa és recollir la part líquida que surt del primer procés i fer un tractament que per una banda separa la part orgànica i inorgànica de l’aigua amb un sistema de precipitació. “Després sotmetem l’aigua a diferents tractaments d’higienització que a més de reduir materials pesants i nitrat fa desaparèixer pràcticament l’E. coli”, afegeix. L’aigua que en surt “amb una part de tractament físic i químic” no fa mala olor. L’empresa també pot tractar la part sòlida, però “no ho fem en aquesta granja i sí en una de Banyeres (Penedès). Un segon tractament –amb més inversió– permetria encara fer l’aigua més pura.

Masramon diu que no es penedeix de tot el procés per arribar aquí. “S’han de mirar els costos, sí, però també el benefici a nivell global, que hi és: estalvies transport, hectàrees que no es podien conrear per treure excedent…”, conclou.

Eliminació de metalls pesants, bacteris i males olors

El sistema implementat per N-Amatix System ha donat com a resultat, a més de la reducció del nitrogen fins a un 75%, l’eliminació de metalls pesants com el fòsfor en uns tants per cent que es mouen entre 97% i 99% i el fet que l’aigua que en surt depurada no fa olor. Antonio Cuenca explica que el líquid sortint no té bacteris, fet que facilita el millor creixement de les plantes al camp. L’empresa, que es dedica a qualsevol mena de tractament d’aigua, ha patentat el seu propi sistema de depuració.

Les analítiques que han sortit de la granja d’El Bruguer registren entre altres coses que el nitrogen total –que entra al tractament amb 3.000 mg/litre– surt un cop tractat amb 71 mg/litre mentre que el nitrogen amoniacal –que entra amb 1.900 mg N/l– surt amb 53 mg N/l. Els nitrats passen de 2,93 mg/l a menys d’1 mg/l. Aquestes són les dades d’El Bruguer, però com explica Noemí Cuenca “cada granja és un cas”. Pel que fa al cost, expliquen que, sense comptar l’amortització, el cost de tractar el purí amb aquest sistema es mou entre tres i quatre euros per metre cúbic.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't