Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Una granja d’Osona introdueix el conill Rex al mercat català

Fins ara, Can Rafel, de Santa Maria de Besora, ven el 100% de la producció a altres països.

  • El 9 Nou
  • 29/11/2013 | 20:21
  • 0

Existeixen més de 250 varietats de conills i cada raça té unes característiques diferents. La granja Can Rafel, de Santa Maria de Besora, fa anys que va apostar pels Rex, amb l’objectiu d’obrir nous mercats, una aposta arriscada que en certa manera anava a contracorrent, si es té en compte que la canal d’un d’aquests animals pesa entre 1,4 i 1,8 quilos, “aquí no mengem conills tan grans”, reconeix el gerent de l’empresa, Fèlix Freixer. Malgrat que l’empresa va portar aquesta raça de conill l’any 1976, des del 1994 i fins l’any passat l’ha venut al mercat francès, italià i alemany i en alguns punts dels Estats Units i Txecoslovàquia, i ara aposta per introduir-la a Catalunya.

Granges Can Rafel va néixer el 1948 de la mà del pare de Fèlix, Joan Freixer, que comprava conills. Als anys 60 va començar també a comercialitzar gàbies i més tard es va dedicar a la cunicultura, especialitzant-se en venda de conills reproductors. La crisi de la cunicultura industrial, que es va produir l’any 2002, els va fer seguir aquest nou camí.

Un dels principals avantatges de la carn del Rex, segons Freixer, és el “ritme de reproducció més tranquil”. Aquest conill creix més lentament, i el seu greix “fa que la carn sigui més melosa i amb més gust”. El fet de sacrificar l’animal amb més edat, a més, fa que “la musculatura tingui un sabor diferent”. Freixer destaca l’autenticitat de la carn, que “no ha estat manipulada per fer produccions industrials”.

La granja forma part de tot el procés. Des de la producció fins a la selecció i venda dels animals. Aposta per una producció “limitada, de qualitat, proximitat i exclusiva” d’entre 600 i 800 canals setmanals, que ven a restauradors, carnisseries amb ela-
boració pròpia i particulars, sencer o tallat en diverses modalitats. “Se selecciona molt l’animal que va a l’escorxador. Viatgen individualment, amb molta comoditat en el transport, sense estrès, i es maten mitjançant el ritus halal “per arribar a un públic més nombrós”.

Entre els anys 2005 i 2012 l’empresa exportava el 100% de la seva producció i ara fa un any que s’està intentant introduir en el mercat local “amb temps i pedagogia”, diu Freixer, “de Rex petit no en farem, volem oferir un producte diferent”. Ja hi ha diversos restaurants que aposten per aquesta carn.

La pell del conill Rex també és un element molt valorat a escala internacional, “té el pèl més curt i envellutat i en funció de la moda en criem uns o altres, perquè n’hi ha de molts colors i ofereixen produccions limitades”. Precisament, la comercialització de la pell suposa una bona part de la facturació total de l’empresa, que volta els 2,6 milions d’euros.

Personal especialitzat en maternitat i engreixos

L’aposta de l’empresa, de 14 treballadors, per crear mercat a Catalunya passa per tenir personal especialitzat en maternitat i engreixos, que es cuiden de “només” 350 femelles, “per nosaltres és molt important la qualitat de vida de l’animal”. Les mares tenen un període de descans de dos mesos i mig, que no es reprodueixen i els serveix per recuperar-se, “és quan el personal pot fer vacances. Cap granja del món ho pot fer, això”.

El que es busca és tenir baixes concentracions d’animals per evitar malalties i se’ls aplica una alimentació basada en pinso blanc, farratges i cereals que no el facin gras i sigui proteínic.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.