EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una operació de crèdit de l’Ajuntament desencalla la segona illa càrnia de Vic

En el mateix ple es va aprovar la licitació del lot número 1 del polígon del Bruguer, uns terrenys que es van adjudicar a Esfosa, l’empresa que hi construirà el segon escorxador de porcs per uns 4 milions d’euros.

El 9 Nou
15/09/2010

El projecte de la segona illa càrnia que impulsen diversos empresaris del sector carni ha fet un pas endavant amb l’aprovació d’un crèdit demanat per l’Ajuntament de Vic que permetrà comprar els terrenys que fan falta als actuals propietaris i vendre’ls després als empresaris que hi faran l’illa càrnia.

Tal com explica Josep Burgaya, regidor d’Hisenda de l’Ajuntament, d’aquesta manera “els que compren i que han d’invertir ho fan condicionats a la llicència que d’aquesta manera ja asseguren”. A més, d’aquesta manera s’evita també futures especulacions perquè el preu que es comprarà i es vendrà és el mateix que hi ha al mercat en aquest moment.

La fórmula s’adequa també a les noves normatives, aprovades fa dos mesos pel govern espanyol, de control del diner públic. Aquest tipus de crèdit per un tema concret s’han de tancar a final d’any.

En el mateix ple es va aprovar la licitació del lot número 1, uns terrenys que es van adjudicar a Esfosa, l’empresa que hi construirà el segon escorxador de porcs per uns 4 milions d’euros. El crèdit aprovat pel consistori ha de servir per facilitar els terrenys als empresaris que hi faran diverses sales de desfer.

L’objectiu és fer una illa càrnia connectada on, com la que ja hi ha, no es trenqui la cadena del fred. Per això és important la ubicació de les diferents sales de desfer que es faran al voltant de l’escorxador i hi estaran connectades. En total, els empresaris poden invertir fins a 200 milions d’euros en aquest projecte, el 30% del qual correspon a l’escorxador i que pot ser una realitat en cinc anys. Sigui com sigui, la llicència per l’escorxador ja ha començat el procés.

El projecte té el vistiplau del govern de la Generalitat, que a través de l’Institut Català de Finances facilitarà un crèdit als empresaris per fer les noves instal·lacions. Per Burgaya, “és una gran oportunitat, serà una indústria de nova generació, amb noves tecnologies amb la qual es poden crear fins a 3.000 llocs de treball”. El sector porcí veu possibilitats de créixer amb exportació si hi ha més capacitat de matar i aquesta instal·lació, segons Burgaya, serà el punt industrial “més important del sud d’Europa en aquest sector”.

El polígon d’El Bruguer té 12 hectàrees de sòl industrial. L’any 2007 es va començar a urbanitzar, una feina que va fer el mateix Ajuntament i que després els propietaris havien de pagar. La urbanització va costar 14 milions d’euros, alguns dels quals ja s’han cobrat i d’altres no, perquè molts propietaris –amb la crisi de la construcció– van decidir donar el terreny abans que pagar. Aquest “atzucac provisional”, com el definia fa un any el regidor d’Urbanisme Xavier Solà, s’ha solucionat amb l’operació aprovada dimecres ja que es recuperarà també “una part de les contribucions especials derivades de la urbanització”, en paraules de Burgaya.

L’any 2009 ja va entrar en funcionament la depuradora i aquest any s’ha obert el nou carrer que comunica el polígon amb la ciutat. L’illa càrnia ocuparà una de les 12 hectàrees que té el polígon, però al seu costat poden sorgir altres projectes com el d’una planta de compostatge amb biogàs o una de tractament de sang, que ara es porta fora.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't