EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Unnim ja tramita ser banc

Ho ha aprovat el seu consell d’administració aquest divendres. En un comunicat que acaba de fer públic, l’entitat diu que el canvi d’estatus no afectarà la relació amb els clients ni els objectius del Pla d’Integració, que pretén tancar amb 2.800 treballadors i una xarxa “d’unes 560 oficines”.

El 9 Nou
28/01/2011

Les peces del dòmino han anat caient i Unnim ha decidit no esperar i va acordar divendres passat iniciar els tràmits per constituir una entitat bancària on traslladaria tots els seus actius i passius. Unnim mantindria, però, l’actual entitat jurídica com a caixa d’estalvis. Això vol dir que segueix el camí obert un dia abans per La Caixa.

La diferència és que La Caixa ja tenia una empresa, Criteria, que cotitzava a borsa i que ja podia assumir tots els actius, i Unnim ha de començar els tràmits des de zero, demanant primer una fitxa bancària. Ara l’entitat treballa en aquesta fase, que permetrà fer la reordenació de tot el grup financer i social. Un cop estigui s’haurà d’aprovar en l’assemblea general i ja podrà començar a funcionar.

Per ara no ha transcendit gaire més informació, però l’entitat preveu mantenir a part la seva acció social per conservar-la. Unnim, formada per les caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, serà la institució matriu del grup i com a tal percebrà del banc els corresponents dividends que són els que serviran per mantenir l’obra social.

En aquest sentit, l’entitat a través d’un comunicat ha explicat que l’obra social “no ha d’experimentar en el futur variacions substancials respecte a l’actualitat”. Tot plegat arriba després que la setmana passada es fes públic la intenció del govern de l’Estat, en boca de la vicepresidenta, Elena Salgado, de demanar fins a un 10% de Core Capital a les entitats no cotitzades o sense capital privat com és el cas de les caixes d’estalvis (vegeu EL 9 NOU de divendres 28 de gener).

El consell d’administració de l’entitat va posar sobre la taula les possibilitats d’aconseguir aquest nivell de Core Capital divendres passat en la reunió del consell d’administració, tot i que durant la setmana es preveia esperar que sortís el decret específic. Vista la reacció de La Caixa, una entitat que ja superava el Core Capital demanat, Unnim va decidir seguir els mateixos passos.

I és que tot i que no ha sortit el decret, el govern espanyol s’ha posat dur amb la reconversió d’aquestes entitats perquè es considera que com més aviat es reformin o transformin més aviat podran començar a donar crèdit a empresaris i famílies.

En els darrers dies s’ha recordat des del govern que el termini màxim per reestructurar-se o complir les demandes de Core Capital s’acaba al setembre, però aquest és el termini màxim i abans ja hi podrien haver moviments que en alguns casos podrien acabar amb la nacionalització d’algunes entitats.

El nou camí que enceta Unnim no afectarà, segons diuen en un comunicat, el seu model de banca de proximitat. L’empresa sempre ha volgut deixar clar que és una entitat “lligada al territori”, ja que aquest és un fet comú a les tres caixes fusionades: Sabadell, Terrassa i Manlleu.

El Pla d’Integració que va aprovar l’any passat i que té vigència fins al 2013 es mantindrà. Té ja uns diners prestats pel FROB (fons de reordenació bancària) amb els quals està aplicant la rebaixa en personal i en oficines, que quedarà en 2.800 empleats i 560 oficines, i la integració tecnològica.

El que no està clar, ara, és si mantindrà la petició de 200 milions d’euros més al FROB, ja que inicia els tràmits per ser banc. Si aconsegueix el finançament per la via privada potser no li caldrà demanar aquest préstec.

En tot cas, l’entitat ja havia calculat que amb el préstec de 200 milions podia arriba perfectament al 8% del Core Capital, petició que es demana a entitats amb capital privat.

Comunicat d’Unnin

“El Consell d’Administració d’Unnim, en reunió ordinària celebrada el dia 28 de gener de 2011, ha acordat iniciar els treballs de constitució d’una entitat bancària dins del Grup. Un cop el Consell tingui degudament elaborat i aprovat el projecte de sol·licitud de fitxa bancària i de reordenació del grup financer i social, la proposta es portarà a la valoració definitiva de l’Assemblea General, el màxim òrgan de govern de la institució.

Aquest acord s’emmarca dins de la nova Llei estatal de caixes d’estalvis-LORCA, de 9 de juliol de 2010, i en l’adaptació a la normativa de caixes introduïda per la Generalitat de Catalunya, que Unnim va adaptar als seus Estatuts en l’Assemblea General extraordinària celebrada el 23 de novembre.

La nova normativa que s’anuncia a través d’un decret llei de l’estat establirà per aquest any 2011 uns majors requeriments de core capital per a les entitats financeres espanyoles i, especialment, per a les entitats no cotitzades o sense capital privat com les caixes d’estalvis.

En la reunió del Consell d’Administració d’avui s’ha valorat la informació disponible sobre la futura nova regulació del sector anunciada pel ministeri d’Economia, i pendents de conèixer la normativa concreta, s’han estudiat les línies alternatives d’actuació per donar resposta al compliment, en els terminis previstos, dels nous nivells de capitalització requerits.

En base a la noves lleis estatal i catalana de caixes, i en la línia en què s’orienten les disposicions del ministeri, el Consell d’Unnim ha decidit iniciar els tràmits per a la creació d’una entitat bancària, a la qual es traspassaria l’activitat financera.

Mitjançant aquest model, la Caixa d’Estalvis Unió de Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa – Unnim manté el seu estatus jurídic de caixa d’estalvis, com a institució matriu del Grup.

En la condició d’entitat fundadora, Unnim percebrà del banc els corresponents dividends, que permetran continuar amb l’activitat de l’Obra Social, que en el futur no ha d’experimentar variacions substancials respecte a l’actualitat.

El Pla d’Integració s‘executa a un ritme superior al previst Paral·lelament a la tramitació de la fitxa bancària, Unnim, com ja s’ha informat, continua l’execució del seu Pla d’Integració de la fusió, a un ritme superior al previst, que contempla la reestructuració de la xarxa d’oficines i de la plantilla de personal i la integració tecnològica.

Aquest procés, que es preveu quedi pràcticament finalitzat aquest exercici 2011, permetrà assolir importants millores d’eficiència i afrontar amb competitivitat els nous reptes actuals i de futur.

Quan es completi el Pla d’Integració, Unnim comptarà amb una xarxa d’unes 560 oficines i una plantilla d’uns 2.800 empleats; unes magnituds considerades adequades com a caixa d’estalvis de dimensió mitjana, que opera majoritàriament en el territori de Catalunya, i amb presència a la Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Saragossa i Sevilla.

· Banca de proximitat

L’adopció del nou model financer bancari no comportarà canvis en la política de l’entitat en la relació amb els clients i la comunitat, i amb l’aplicació dels principis i valors corporatius. Una filosofia d’actuació que queda perfectament reflectida en el concepte de “Banca de Proximitat”, que Unnim va instaurar dies després del naixement de l’entitat, l’1 de juliol de 2010, i va promoure públicament en una campanya institucional, sota el lema: “el que ens apropa als clients és el que ens diferencia”.

La Banca de Proximitat és l’essència i la manera de ser i de fer d’Unnim, en què el client és el centre de l’activitat, i que té com a objectius permanents oferir un tracte proper, de qualitat i de confiança, i donar solucions a mida al client amb la màxima professionalitat.”

Una setmana que ho ha precipitat tot
-Crònica publicada a El 9 NOU aquest divendres-

Dilluns la vicepresidenta del govern, Elena Salgado, posava noves normes per complir per les caixes d’estalvis. Dimecres acotava una mica més els barems: les entitats hauran de demostrar al mes de setembre que tenen entre un 9% i un 10% de capital en reserves, l’anomenat Core Capital.

Aquesta és la quantitat més alta fixada a Europa. No s’hi val capital en actius immobiliaris, ni tenir un alt grau de solvència, únicament les reserves pures, el capital del qual l’entitat pot disposar de forma immediata.

Fins fa dos anys aquest requisit era del 2% i en fa un del 6%. Ara augmentarà fins a 8 punts. Unnim va tancar el tercer trimestre de l’any 2010 amb un capital Core de 6,2%. Per tant, veu complicat arribar a la puntuació que se’ls demana.

Tot i així, i després que les proves d’estrès del juliol de l’any passat els recomanessin fer una petició suplementària de 270 milions de crèdit al FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària), l’entitat es va posar a treballar per demanar aquesta ajuda. L’ha fixat en 200 milions d’euros, “amb 150 ho podíem fer, però amb les noves condicions preferim acostar-nos als 200”, diuen fonts de l’entitat.

La nova petició suposa eliminar 100 llocs de treball més “sense cap ERO, amb les baixes que es puguin produir” i tancar 50 oficines més. Aquests requisits, implícits a l’ajuda, es poden assumir sense problemes, segons l’entitat, que ja està aplicant el seu pla estratègic per reduir l’estructura sorgida de la fusió.

Amb la nova ajuda del FROB, Unnim té previst arribar al 8% del Capital Core. En diners, això representa 2.255 milions d’euros. Amb aquests recursos i aquestes previsions es veia amb cor de superar les properes proves d’estrès que es faran al mes de juny.

Ara bé, aquesta planificació, vàlida fins la setmana passada, torna a trontollar des del moment que el govern els reclama més del 8% pel fet de ser entitats no cotitzades. Tot i les especulacions, l’empresa manté el seu pla de treball a l’espera del decret que concretarà les seves condicions, com ara a quin percentatge es farà el préstec, i que es farà públic en poc més d’una setmana.

Les opcions que té davant seu són diverses: aconseguir el Capital Core que se’ls demana i continuar com fins ara; convertir-se directament en un banc –obrint la possibilitat de venda d’accions–; ser una fundació que té un banc amb poques accions de capital privat i mantenint les decisions amb filosofia de caixa; o convertint-se en banc a partir només de les accions que es quedaria el FROB durant cinc anys, a canvi del crèdit concedit, i que a la llarga serien accions al mercat.

El camí el va obrir aquest dijous La Caixa en convertir-se en CaixaBank a partir de la seva empresa Criteria, que ja cotitza en borsa. Manté tots els seus negocis i l’obra social a través d’una fundació.

El panorama no és entusiasta tenint en compte que, segons fonts de l’entitat, “estem fent els deures però ens cal més temps”. Si el Core Capital és del 6,2% és “perquè l’aplicació de la fusió comporta molta més despesa”.

Com en tot procés, ara per ara, es manté la prudència per intentar aconseguir el que Unnim sempre ha volgut ser: una caixa amb una filosofia d’entitat lligada al territori. Aquesta filosofia es vol mantenir encara que s’hagués de capitalitzar amb diner privat i acabar sent un banc, però veient la rapidesa dels esdeveniments el futur és del tot incert. No només per aquest possible canvi jurídic de l’entitat sinó també perquè un nou model podria comportar altres moviments de fusions que per ara Unnim ni preveu.

Mentrestant, l’entitat continua amb la seva feina, i ha fet saber que posa en marxa un nou servei adreçat a la Banca Corporativa per donar servei a organismes, institucions i grans corporacions ja siguin públiques i privades. Un servei que preveu captar més de 200 milions d’euros en recursos intermediats. Tots aquests moviments no afecten els clients i no tenen a veure amb cap canvi en els dipòsits. Un altre tema és si es donen prou crèdits.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 875 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't