EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Banc Santander no paga les quotes a la comunitat dels pisos que ha embargat al barri d’Osona

Deu més de 7.000 euros acumulats des del 2007 i la junta de propietaris el denunciarà al jutjat. És l’entitat que va instar a un desnonament a Vic fa pocs dies. A la plaça d’Osona hi té mitja dotzena de pisos en propietat, dels que no paga quota. La notícia obria la portada d’EL 9 NOU de divendres.

El 9 Nou
07/03/2011

La comunitat de propietaris del barri d’Osona de Vic portarà als tribunals el Banc Santander perquè no paga les quotes que li corresponen com a propietari d’alguns pisos de la zona.

En aquests moments, segon el president de l’associació de veïns, Joan Martos, deu més de 7.000 euros de, com a mínim, quatre pisos, la majoria de l’escala número 1 de la plaça d’Osona, que va embargar perquè els anteriors propietaris no pagaven la hipoteca i que, a hores d’ara, encara no ha pogut vendre.

El deute és l’acumulat des de l’any 2007. El banc, fins ara, no ha fet cas als requeriments de la junta de propietaris. L’única explicació que ha donat és que el deute es liquidarà quan hagi pogut vendre els pisos, la qual cosa es contradiu amb la llei, que per vendre un pis obliga el venedor a estar al corrent del pagament de la quota.

El cas del Banc Santander no és pas únic, segons explica Martos: “Hi ha altres entitats bancàries a les quals costa molt aconseguir que paguin”. Una és Caixa Catalunya, que fins fa poc devia un any, 1.979 euros, que ja ha pagat. “La majoria van pagant, quan tenen l’ordre de l’oficina central, però amb el Banc Santander no hi ha manera”, explica el president de l’associació de veïns.

Al barri d’Osona hi ha 167 propietaris, que han de pagar 140 euros cada trimestre per poder pagar les despeses comunes. A vegades costa cobrar, però la junta intenta negociar amb els morosos i, fins i tot, fracciona els pagaments per donar-los facilitats.

La predisposició del Banc Santander, que fa unes setmanes va ser notícia pel desnonament d’una família d’immigrants al passeig Pep Ventura de Vic, “és nul·la”, segons Martos.

La quota és vital per al barri per fer front a les despeses de la propietat comunal, que va des de les teulades o façanes dels edificis fins al bon funcionament de l’ascensor, passant per les escales, les instal·lacions de conduccions i canalitzacions, la detecció i prevenció d’incendis, el porter electrònic, etc.

Per Martos, aquests 7.000 euros són molt importants per a la comunitat de propietaris, “són diners que trobem a faltar per poder fer algunes coses urgents”. De fet, el cas del barri d’Osona no és únic; hi ha altres juntes de propietaris que, per culpa dels deutes dels bancs, estan pràcticament en fallida.

· “S’està actualitzant, però cal una mica més de temps”

La immobiliària L’Habitatge de Vic és qui porta les gestions dels pisos propietat del Banc Santander, tots obtinguts després d’executar una hipoteca per falta de pagament.

Àngel Isern, el seu màxim responsable, reconeix que “els bancs no corren pas a pagar” les quotes a les comunitats de propietaris. La causa, segons ell, és perquè l’obtenció del pis no s’ha fet pel conducte normal de compravenda, sinó a causa d’una hipoteca impagada. I quan un banc s’adjudica un pis per aquest procediment, els tràmits perquè passi a ser definitivament el propietari acostumen a durar molt.

Per això, Isern assegura que “els deutes s’estan actualitzant, però cal una mica més de temps”.

Els bancs, per culpa de la crisi immobiliària, s’han trobat amb una pila de pisos de la seva propietat, “i no tenen la suficient estructura per gestionar el que això comporta”. A més, costa molt tornar-los a vendre. Hi ha pisos que en aquests moments es venen per sota dels 50.000 euros, segons Isern, que afegeix que si les juntes de propietaris es queixen perquè el banc no paga les quotes, “nosaltres passem una circular a la central”.

· L’obligació de pagar la quota

La Llei 8/1999 de 6 d’abril sobre propietat horitzontal deixa ben clara l’obligació de pagar la quota que fixa la junta de propietaris de la comunitat.

Quan es compra un pis, en el moment d’atorgar l’escriptura, el que el ven té l’obligació d’aportar un certificat del president de la junta en què hi consti si el pis està al corrent de pagament de les quotes o, si és el cas, quina quantitat es deu.

Sense aquest certificat, el notari no autoritzarà l’escriptura, excepte que el comprador alliberi el venedor d’aquesta obligació. El comprador, però, en aquest cas haurà de fer efectiva a l’acte la quantitat que es deu.

Aquest supòsit només acostuma a passar quan s’executa una hipoteca a un propietari que havia deixat de pagar les quotes a la comunitat. En una compra d’un pis en condicions normals, el més corrent és que les quotes s’hagin pagat fins al dia de la venda.

Però què pot fer la junta quan algun dels propietaris no paga les quotes, com és el cas del Banc Santander? La nova llei estableix algunes mesures que faciliten el cobrament dels morosos. La principal és que es pot denunciar al jutjat amb un procediment judicial extraordinàriament breu i pràcticament amb totes les de guanyar.

A més, si la sentència és condemnatòria, només es pot recórrer si prèviament s’ha pagat o dipositat el que, segons la sentència, es deu. A més, el propietari que no està al dia en el pagament de les quotes no té dret a votar a la junta de propietaris, que es reuneix com a mínim una vegada a l’any.

L’article 9è de la llei de propietat horitzontal especifica d’altra banda que el comprador d’un pis, encara que disposi del títol inscrit en el Registre de la Propietat, respon amb pis adquirit en cas que degui diners a la comunitat de propietaris. De fet, la comunitat, representada per la junta, té preferència sobre qualsevol hipoteca a l’hora d’embargar el pis a un propietari que no paga les quotes corresponents.

En definitiva, quan algú compra un bé immoble –o s’hereta, es dóna, s’executa una hipoteca, etc.– no només compra el pis, sinó que conjuntament també adquireix una quota determinada de participació en la infraestructura de la comunitat.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't