EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Bisbat de Vic va tancar el 2013 amb un dèficit de 342.000 euros

Romà Casanova admet que hi ha preocupació per l’envelliment dels fidels i la manca de vocacions.

El 9 Nou
21/11/2014

El Bisbat de Vic va tancar l’exercici de 2013 amb un dèficit de 341.800 euros, que s’acumula als que ja arrossegava d’anys anteriors i que és exponent d’una doble crisi: l’econòmica general, que de moment no remunta, i el descens de fidels i d’activitat a les parròquies per l’envelliment dels rectors i de l’activitat que es genera. Ho va admetre el bisbe de Vic, Romà Casanova, durant la presentació de la Diada de Germanor.

Com a contrast, però, el mateix Casanova va destacar que respecte a l’any anterior Càritas va incrementar en un 10% l’aportació que va rebre, que es va situar en els 1,747 milions d’euros. El bisbe va fer una crida a participar en la vida de les parròquies i, a la vista dels resultats econòmics, va fer seu el missatge que “l’Església et necessita” per poder continuar la missió pastoral i l’atenció a les necessitats socials. “No podem perdre de vista que som hereus d’un passat i que aquest territori gravita al voltant de l’empremta que hi ha deixat l’Església”, va dir. I va voler posar en valor el paper “positiu” que hi continua jugant i “la vocació de presència en aquesta terra”. El bisbe de Vic va insistir en la necessitat d’una nova evangelització i no va amagar la preocupació per la crisi de vocacions dels últims anys.

Pel que fa a les dades econòmiques, el balanç global de 2013 situa els ingressos en 10,9 milions d’euros i les despeses en 11,4 milions. Com va resumir l’ecònom del Bisbat, Joan Carles Carles, respecte al 2012 es va produir un descens del 4% en el primer capítol i del 3% en el segon. El Bisbat de Vic, segons va afegir, pot fer front a aquest balanç negatiu “a partir dels fons propis que manté d’exercicis anteriors de més bonança econòmica”. El recurs al fons propis es pot mantenir, segons va afegir, un o dos anys més, però si la situació no reverteix aviat el Bisbat podria entrar en una tensió financera que obligaria a aplicar mesures més dràstiques.

De fet, la crisi sostinguda dels últims tres anys ha situat la retallada acumulada dels ingressos en 801.000 euros, mentre que les despeses han caigut en 595.000 euros. L’objectiu ha de ser equilibrar els dos balanços perquè el finançament del Bisbat de Vic pugui ser autosuficient.

Dels 11,9 milions d’ingressos, un 58,4% van venir de les aportacions dels fidels. La resta provenien de la part corresponent de la Conferència Episcopal Espanyola per la recaptació de l’impost de la renda (18,5%), les rendes del patrimoni (15,6%) i les subvencions (7,5%). Amb aquests ingressos s’ha pogut fer front a les assignacions que reben els 148 sacerdots i 11 diaques de la diòcesi, així com al personal seglar que col·labora en les parròquies. En aquest punt, el vicari general del Bisbat de Vic, mossèn David Compte, va destacar la feina “ingent” que desenvolupa el voluntariat que treballa a les parròquies i a les seves entitats, i va fer èmfasi que si tot l’engranatge s’hagués de moure com si fos una empresa “potser tindria un cost de cinc o deu vegades més”. Segons ell, si ara el Bisbat pot fer front als balanços deficitaris és perquè en època de bonança “ja es movia dins dels criteris de contenció i sobrietat”.

La presentació de la Diada de Germanor també va servir per donar a conèixer el nou Pla Diocesà de Pastoral 2014-2019, que busca acostar l’Església a una societat que li és cada cop més distant, i per anunciar la celebració de quatre aniversaris centrals en la història de la diòcesi. El 2016 farà 1.500 anys de la primera referència documentada a un bisbe de Vic, Cinidi, que el 516 va assistir com a tal a un concili a Tarragona. El mateix any se celebrarà el mil·lenari de la proclamació de l’abat Oliba com a bisbe de Vic, i el centenari de la mort de Torras i Bages. Abans, el 2015, es commemorarà el 200 aniversari de la mort del bisbe Francesc de Veyan, creador de la biblioteca episcopal.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 72 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't