EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El CHV té 11 milions menys de pressupost que fa 4 anys

El consorci està integrat per l’Hospital General de Vic, la Clínica de Vic, Osona Salut Mental i l’Hospital Sant Jaume de Manlleu. El pressupost de 2012 va ser de 89 milions. Les persones que s’esperen per “una operació no urgent” són les més perjudicades per aquestes xifres.

El 9 Nou
14/08/2013

Les retallades al sector públic a causa de la crisi han tingut un efecte devastador en centres que desenvolupen l’activitat mèdica.

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV), format per l’Hospital General de Vic, la Clínica de Vic, Osona Salut Mental i l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, també ha patit els efectes de les tisorades.

“Uns 11 milions en quatre anys” informava Antoni Anglada, director del CHV. El pressupost de 2012 va ser de 89 milions. “Des de l’any 2009 els pressupostos s’han reduït substancialment però al consorci hem mirat que afectés tan poc com fos possible els usuaris”.

Aquest esforç és el que explica, “en part”, que moltes de les xifres “corresponents a l’exercici 2012 presentin poques variacions amb relació a les del 2009”.

Anglada va destacar concretament que al llarg de l’any 2012 s’hagin realitzat “més intervencions quirúrgiques que l’any anterior”, 11.991, que “s’acosten a les xifres dels anys 2009 i 2010”.

La clau, segons el director, “és prioritzar la despesa perquè la falta de recursos no afecti aquelles intervencions que considerem imprescindibles”.

Els principals perjudicats de la crisi i les seves conseqüències en els pressupostos del sector hospitalari són les persones que es troben en llista d’espera per rebre “una operació no urgent”.

En aquest sentit, apuntava, hi ha menys pressupost per intervenció de “patologies lleus com les cataractes”.

“El malalt greu”, destacava Anglada, “no ha notat ni ha de notar la crisi. Les intervencions programades de caràcter menor, malauradament, han d’esperar més.

La crisi”, resumia el director del CHV, “ens ha obligat a establir un sistema de priorització enèrgic dels casos greus”.

Anglada va lloar la tasca i compromís dels professionals del CHV “que els últims anys han vist com els reduïen el sou i els negaven la paga extra que els corresponia.

L’esforç del nostre personal”, remarcava, “ha permès gestionar menys recursos econòmics”.

El CHV ha aplicat “polítiques de contenció i organització sense que afecti negativament el servei”.

A nivell de personal sanitari el CHV no s’ha vist obligat “a acomiadar professionals arran de la crisi”, però sí que ha hagut de reduir “el nombre de suplències per moderar la despesa”.

En aquest sentit, doncs, Anglada es mostrava satisfet que “les retallades de caràcter econòmic no hagin afectat els integrants de la nostra plantilla”.

De cara a l’exercici 2013 Antoni Anglada es va mostrar prudent.

Creu que no hi ha “indicis de canvis amb relació a l’any 2012” però, al mateix temps, és conscient que “el panorama al sistema sanitari públic no és radiant.

Fins que l’economia del país no creixi, pot passar de tot” argumentava, conscient que “les repercussions negatives ataquen el sector públic”.

Per part seva, el Consorci Hospitalari de Vic i els quatre centres que el formen seguiran vetllant per tres fronts.

El CHV es responsabilitza, segons Antoni Anglada de “mirar on posa el diner, prioritzar el malalt greu i cuidar els treballadors que fan possible que funcionem, en alguns aspectes, tan bé o millor que l’any 2009, abans de la crisi”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't