EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El govern central impedeix que 1.257 pisos de bancs es destinin a lloguer social a Osona i el Ripollès

La llei antidesnonaments, que ara està suspesa, obligava els bancs a cedir els habitatges buits

El 9 Nou
04/05/2016

A Osona hi ha en aquests moments 1.083 pisos buits que són propietat dels bancs i al Ripollès la xifra és de 174. Aquests 1.257 pisos provenen d’execucions hipotecàries i, d’acord amb la llei antidesnonaments i de pobresa energètica aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya el juliol de l’any passat, els bancs estaven obligats a cedir-los a la Generalitat o als ajuntaments per un període de tres anys perquè es destinessin a lloguer social. La decisió del Consell de Ministres d’aquest divendres de recórrer cinc dels nou articles de la llei catalana i demanar-ne la suspensió immediata dinamita aquesta possibilitat i permet als bancs mantenir el seu estoc de pisos buits.

A Catalunya hi ha més de 44.000 pisos buits propietat dels bancs. En el cas d’Osona, Vic i Manlleu concentren la majoria d’aquests habitatges, seguits a força distància per Torelló. Al Ripollès, gairebé la meitat dels pisos buits propietat dels bancs es concentra a Ripoll. A més de ser una paradoxa que després de fer fora els seus propietaris els pisos es quedin buits i que hi hagi famílies amb problemes d’accedir a un habitatge, aquest estoc d’habitatge buit comença també a suposar un problema per als veïnes i les comunitats. Així ho han denunciat els veïns de l’Horta Vermella de Vic, on els pisos buits dels bancs estan començant a ser ocupats.

Des que va entrar en vigor la llei, a finals del mes de juliol, els ajuntaments més grans com Vic, Manlleu, Torelló o Ripoll havien començat a fer gestions amb els bancs perquè els cedissin aquests pisos buits per donar resposta a les necessitats dels veïns amb problemes per accedir a un habitatge. Fins ara, però, no ho han posat gens fàcil. Un dels principals problemes amb què s’han trobat els regidors i alcaldes consultats és que és difícil trobar l’interlocutor adequat de les entitats bancàries, tal com reconeix David Forcada, regidor responsable d’Habitatge a Torelló. També s’han trobat que els bancs descartaven arribar a acords municipi per municipi i donaven allargues amb el compromís d’arribar primer a un acord amb la Generalitat perquè aquesta fos qui més tard els cedís als ajuntaments. L’altre problema és que els pisos que oferien eren els que estaven en més mal estat i no quedava clar qui havia de fer-se càrrec de les despeses de deixar-lo en condicions d’habitabilitat, segons Maria Costa, de la PAH d’Osona.

A Vic, l’únic que ha cedit és la Sareb, l’anomenat banc dolent. Ha entregat temporalment una quinzena de pisos per a lloguer social. Amb la resta d’entitats les múltiples gestions no han donat el seu fruit. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Vic es plantejava l’obertura dels primers expedients després de comprovar que la via del diàleg no estava funcionant, segons explica Titi Roca, regidor d’Habitatge.
Vic va incloure en les ordenances fiscals aprovades a finals de l’any passat, a petició de Vic per a Tots, una taxa per castigar els pisos buits dels bancs. Preveu el pagament de 400 euros per cada expedient incoat. Manlleu va aprovar per unanimitat en el darrer ple una moció d’ICV que instava l’equip de govern a crear aquesta mateixa taxa. La suspensió de la llei pot deixar aquestes iniciatives en paper mullat.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 873 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't