EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Parlament estrena legislatura amb sis diputats d’Osona i el Ripollès

Aquest dijous es fa la constitució de la nova cambra catalana sorgida de les eleccions del 28-N. Els diputats d’Osona i el Ripollès que prendran possessió són Ramon Espadaler, Eudald Casadesús, Francesc Homs i Josep M. vila d’Abadal (CiU), Pere Vigo (ERC) i Esteve Pujol (PSC).

El 9 Nou
15/12/2010

L’encara president de la Generalitat, José Montilla, signava aquest dilluns el decret de constitució del nou Parlament. Si no hi ha res de nou, la cambra catalana sorgida de les eleccions del 28 de novembre es constitueix aquest dijous amb la presència de sis diputats d’Osona i el Ripollès: Ramon Espadaler, Eudald Casadesús, Francesc Homs i Josep M. Vila d’Abadal, de CiU; Pere Vigo, d’ERC, i Esteve Pujol, del PSC. De tots ells, l’única cara nova és la de Vila d’Abadal. La resta, repeteixen.

I n’hi ha que ja són autèntics veterans del Parlament. Ramon Espadaler i Eudald Casadesús tenen escó a la cambra catalana des de 1992. Espadaler va fer un parèntesi de tres anys quan va ser director general d’Administració Local i conseller de Medi Ambient, però Casadesús hi ha estat ininterrompudament.

Això ha fet que ja hagi superat Enric Castellnou, el diputat més longeu d’Osona i el Ripollès, que va estar al Parlament entre 1984 i 1999.

Vigo i Pujol, tot i haver-s’hi incorporat més tard, també tenen experiència a la cambra catalana. Ni un ni altre viuen al Ripollès, però Pujol, alcalde de Camprodon, hi continua lligat políticament. Vigo, en canvi, cada cop és més gironí. De totes maneres, són els escons d’ERC i PSC del Ripollès, dues formacions que, a Osona, en aquestes eleccions han perdut la representació.

Ni Josep M. Freixanet, d’ERC, ni Flora Vilalta, del PSC, han obtingut l’escó. Això fa que tots els diputats d’Osona siguin de CiU, una circumstància que no es donava des de 1980, quan només n’hi va haver un, Josep M. Casals, de CiU. En altres ocasions, inicialment només hi havia hagut un diputat de CiU (Enric Castellnou el 1988, per exemple) però iniciat el mandat se n’hi havia incorporat un del PSC (Antoni Noguer).

Aquesta circumstància, si hi haguessin més baixes a ERC o el PSC, també podria produir-se aquesta vegada. Amb la baixa de Vilalta, tampoc hi haurà cap diputada. En 30 anys, només hi ha hagut Vilalta i Bet Font, d’ICV.

· Diputades de CiU i del PP amb vincles amb Vic

Quins diputats són d’Osona i el Ripollès? La resposta a aquesta pregunta no és fàcil. N’hi ha que són molt clars: candidats que van a les llistes com a representants dels seus partits a Osona i el Ripollès.

Però n’hi ha d’altres que tot i ser d’aquestes dues comarques no es poden considerar diputats territorials. És el cas de Marisa Xandri, número 2 del PP per Lleida, que és nascuda a Vic. Un cas similar és el de Mila Arcarons, diputada del PSC durant l’última legislatura –aquesta vegada no ha entrat– i que és nascuda a Sant Vicenç de Torelló.

I n’hi ha d’altres, que tot i no haver-hi nascut, hi tenen una estreta relació. Mireia Canals, per exemple, tot i anar al número 9 de CiU per Lleida, és professora a la Universitat de Vic, ciutat on està molt vinculada.

· D’Àngel Colom a Joan Puigcercós

De casos singulars n’hi ha molts. Alguns dels més coneguts són els d’Àngel Colom (Pruit) o Joan Puigcercós (Ripoll), que tot i ser originaris d’Osona i el Ripollès han desenvolupat tasques que depassen les d’un diputat territorial.

A Puigcercós, per exemple, en el quadre que acompanya aquesta pàgina hi apareix fins que va deixar el Parlament per anar-se’n al Congrés dels Diputats. Després, ha tornat a la política catalana, però no com a representant del Ripollès. Altres, en canvi, han fet el camí invers. És el cas de Francesc Homs (Taradell).

Nascut a Taradell, va iniciar la seva carrera política a Barcelona, però ja fa uns anys que torna a viure a Taradell i, formalment, era el candidat de CDC d’Osona a la llista de CiU. Eva Palau i Joan Manuel del Pozo, de Ripoll, serien casos similars.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 429 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't