EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El primer ple del Consell de Ciutat de Vic demana un alberg social per als ‘sense sostre’

El Consell de Ciutat de Vic va demanar, en el seu primer ple, l’agilitació de la construcció d’un alberg social per acollir-hi els ‘sense sostre’. Al ple s’hi va expressar la preocupació per l’increment de signes d’extrema pobresa a la ciutat.

El 9 Nou
27/11/2009

L’extrema pobresa amb què viuen alguns vigatans va ser un dels temes més comentats en el primer ple del Consell de Ciutat. Es tracta d’un ‘senat’ vigatà, amb un centenar de persones representatives de la ciutat. Entre les propostes que s’hi van aprovar, la d’agilitar el projecte de fer un alberg social que doni acollida als que no tenen on anar a dormir. El regidor Joan López va demanar que no es “magnifiqués” determinada realitat.

El Consell de Ciutat de Vic va fer dimecres la seva primera sessió plenària. El centenar de persones que en formen part van aprovar les 32 propostes que s’hi portaven dels treballs de comissió. Ni una sola referència a la immigració, l’esca del pecat que havia donat origen al segon intent del govern de Vila d’Abadal de fer un senat ciutadà que debati les problemàtiques de Vic i hi aporti solucions.

En canvi, sí molta preocupació per la creixent extrema pobresa que ja s’exterioritza tot sovint a ple carrer. Les fotos i el reportatge d’EL 9 NOU de divendres amb persones furgant els contenidors van ser per a alguns dels assistents la confirmació del que havien sentit a dir o sospitaven.

De fet, la primera proposta de la Comissió de Ciutadania, Benestar i Cooperació es remet a “l’increment de situacions de desnonament i del potencial de persones que es poden trobar sense allotjament de manera provisional”. Per això es recomana la construcció d’un alberg social a la ciutat. Un projecte ja avançat per EL 9 NOU el febrer passat i que havia d’anar ubicat al Coll de Vic. De fet, Joan López (ERC), regidor d’Acció Social, va informar dimecres en el Consell de Ciutat que des d’aquesta setmana mateix Càritas ofereix “deu llits en funció d’alberg”.

Marissol Galobardes, portaveu de la Comissió de Ciutadania, va reconèixer que ella mateixa s’havia “alarmat” en comprovar sobre paper la situació d’algunes persones que es veien en la necessitat de furgar els contenidors. Joan López va intentar relativitzar algunes d’aquestes intervencions en el mateix sentit: “El més preocupant és que hi hagi aquesta situació, però dit això, hi ha dues coses que també preocupen: que es poguessin negar i que es poguessin magnificar”. Segons López, “Vic, a data d’avui, té recursos suficients perquè cap persona hi hagi de passar gana; altra cosa és que ho organitzem bé, i se’ns pugui escapar algun cas”. Va informar que entre El Tupí, Càritas i els centres de dia de l’Ajuntament es donen 90 dinars diaris.

Poc abans, Maria Núria Casamitjana, del menjador social El Tupí, havia fet una intervenció colpidora. “A Vic hi ha una persona dormint entre cartrons”, havia dit. “Troben el plat a taula, però no el sostre i hi ha gent que viu com un okupa”, va reblar. Sobre la proposta de fer un gran menjador social, Casamitjana va apostar més per un model de diversos menjadors més petits. I és que en els que estan molt massificats, com algun de Barcelona, “no són menjadors, sinó menjadores, i no s’hi troba una cosa molt important, que és l’acolliment, tan important com el menjar”.

El balanç general era que Vic és una ciutat acollidora i solidària i, per això, s’havia de fer un pas més per pal·liar les situacions que originen determinades imatges. En la mateixa línia, van aprovar-se altres propostes de la Comissió de Ciutadania, com la de reforçar amb més voluntariat l’equip del Banc d’Aliments, la creació d’un servei de menjador social a domicili per a les persones discapacitades que no poden moure’s de casa, o la promoció d’iniciatives d’economia social o de cooperatives que donin sortida a determinades necessitats de falta de feina.

La sensació general després del primer plenari del Consell de Ciutat és que, malgrat la complexitat del seu funcionament i de reflectir en un sol text moltes sensibilitats diferents, s’havia començat amb bon peu i que pot ser una eina útil. L’Ajuntament, se suposa, va prendre bona nota, i ja té els deures posats.

Entre les propostes de la Comissió de Convivència i Seguretat hi ha la de donar més estabilitat als agents cívics, dels quals es va valorar molt la tasca que estan fent. Es tractaria de consolidar-ne la plantilla i no condicionar-ho tant a la disponibilitat de recursos econòmics. D’aquesta comissió n’ha nascut una altra que presentarà propostes per a la revisió de l’ordenança de civisme que ja s’ha començat a discutir des de l’Ajuntament.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 525 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't