EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El regidor de Vic Xavier Farrés, al consell d’administració de l’Agència de Salut Pública

Xavier Farrés, que és metge i també a l’Ajuntament de Vic porta la regidoria de Salut, és un dels quatre representants al consell de l’Associació Catalana de Municipis.


El 9 Nou
16/10/2011

Nota de premsa de la Generalitat

Es constitueix el Consell d’Administració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

L’Agència és l’organisme responsable de la promoció i la protecció de la salut, la prevenció i la gestió de les alertes epidemiològiques i alimentàries

Boi Ruiz ha delegat en Lluís Salleras la presidència del Consell d’Administració de l’Agència, que s’ha reunit avui per primer cop en sessió constitutiva

La creació de l’Agència de Salut Pública respon a la voluntat de modernització dels serveis públics, enfortint la seva capacitat resolutiva, amb austeritat i eficiència.

Boi Ruiz, conseller de Salut, ha presidit aquest matí l’acte de presentació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), que ha reunit per primer cop el seu Consell d’Administració. L’acte ha comptat amb la presència de la Secretària general de Salut, Roser Fernández, el Secretari d’Estratègia, Coordinació i Salut Pública, Francesc Sancho, el nou President de l’Agència, Lluís Salleras i l’assistència de nombroses autoritats i representants de la vida econòmica, professional i científica vinculats a la salut pública.

Prèviament, s’ha descobert la placa que dóna nom a l’edifici que acull l’Agència, ubicada a Barcelona, i que ret homenatge a Josep Salvany, metge de Cervera que va portar la vacuna de la verola a Amèrica. S’hi ha adreçat als assistents la delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta, l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, l’ex president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Miquel Bruguera, i el conseller de Salut, Boi Ruiz.

“Amb la posada en marxa de l’Agència de Salut Pública de Catalunya culmina un procés molt llarg que reforça el lideratge indiscutible que exerceix Catalunya en l’àmbit de la salut pública en relació amb la resta de l’Estat” ha dit Francesc Sancho, Secretari d’Estratègia, Coordinació i Salut Pública del Departament de Salut. El nou president de l’organisme, Lluís Salleras, ha afegit que “l’Agència manté les línies estratègiques i les prioritats en salut pública definides per l’actual política sanitària del Govern, i proporciona una estructura que permet millorar l’eficàcia i l’eficiència de les actuacions en salut pública, i la coordinació amb els municipis”.

El Consell d’Administració de l’Agència ha encarregat a Xavier Llebaria, actualment director de l’Agència de Protecció de la Salut, que assumeixi la direcció de l’organisme fins a la seva posada en marxa efectiva, prevista per al mes de gener.

Iniciativa pionera. Catalunya és la primera comunitat autònoma que disposa d’una agència de salut pública. La seva posada en marxa dóna compliment a la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de salut pública i culmina un intens procés de reforma i modernització que ha comptat amb el consens polític, amb el suport dels professionals, i amb la implicació del món local, de les entitats socials, i del món de l’empresa

Aquesta Llei va situar Catalunya al capdavant de les regions europees en l’abordatge innovador de la salut pública. L’entrada en funcionament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’inscriu en la voluntat del Govern de modernitzar els serveis públics, enfortint la qualitat i capacitat resolutiva de les seves actuacions amb els criteris d’austeritat i eficiència més exigibles que mai en el context econòmic actual.
.
Enfocament integrador. L’Agència de Salut Pública de Catalunya suposa l’aplicació d’un model de governança compartit entre la Generalitat de Catalunya, incloent els departaments amb competències en matèria d’agricultura, ramaderia i pesca, medi ambient, relacions laborals, benestar social, protecció civil, consum i ensenyament, i el món local, a través de representants de les dues entitats municipalistes. L’Agència podrà prestar serveis als ajuntaments mitjançant els convenis corresponents.

L’Agència suposa la integració en un únic ens públic de tres organitzacions fins ara diferenciades i que passaran a extingir-se: la Direcció General de Salut Pública, l’Agència de Protecció de la Salut i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, per tal d’oferir una cartera de serveis integrats de protecció de la salut, promoció de la salut i prevenció de les malalties, vigilància de la salut, seguretat alimentària i salut laboral.

Aquests serveis s’orienten a la ciutadania, al món local i a sectors econòmics clau com l’alimentació, el comerç,la indústria o el turisme, i s’adrecen fonamentalment a la gestió dels riscos ambientals per a la salut, a la promoció dels estils de vida saludables, com també al foment de la responsabilitat de les persones i dels operadors econòmics sobre l’impacte de les seves actuacions en la salut individual i col·lectiva i en l’ús dels serveis sanitaris.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya acull prop de 1.500 professionals de la medicina, veterinària, farmàcia, infermeria, biologia i psicologia, que presten serveis de forma regionalitzada, i compten amb una xarxa de laboratoris acreditats i en estreta col·laboració amb l’atenció primària i hospitalària.

El Consell d’Administració. És l’òrgan superior de govern de l’Agència, encarregat de fixar les directrius generals d’actuació i d’exercir el control superior de la seva gestió. El conseller ha delegat la presidència del Consell d’Administració en Lluís Salleras, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Barcelona, que va ser director de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya durant 15 anys.

Hi estan representats 8 departaments de la Generalitat, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis fins a un total de 20 membres (veure Annex amb composició).

En el marc d’aquesta jornada, s’ha descobert una placa que dona el nom de Josep Salvany i Lleopart a l’edifici del Departament de Salut del carrer Roc Boronat, seguint la proposta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, que va celebrar recentment l’Any Salvany, en reconeixement a aquest metge català, generalment poc conegut, però que va ser un dels pioners de la vacunació, posant la seva vida al servei de la prevenció i de la protecció de la salut, molt especialment a l’Amèrica Llatina de principis del segle XIX.

COMPOSICIÓ DEL CONSELL D’ADMINISTRACIÓ DE L’AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA DE CATALUNYA

El president,
Lluís Salleras i Sanmartí. catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Barcelona.

El vicepresident primer,
Francesc Sancho i Serena, secretari d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut

El vicepresident segon,
Manel J. Ferré i Montañés, alcalde de l’Ajuntament d’Amposta

Vocals:

Representant del Departament de Salut
Josep Maria Padrosa i Macias, director del CATSALUT
Francesc Brosa i Llinares, sotsdirector del CATSALUT
Xavier Rodríguez i Guasch; director de Serveis

Representant del Departament Agricultura
Miquel Molins i Elizalde, director general d’Agricultura i Ramaderia

Representant del Departament Territori i Sostenibilitat
Assumpta Ferran i Poca, directora general de Qualitat Ambiental

Representant del Departament d’Empresa i Ocupació
Ramon Bonastre i Bertran, director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball
Alfons Conesa Badiella, Director Agència Catalana del Consum

Representant del Departament d’Ensenyament
Teresa Pijoan i Balcells, directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat

Representant del Departament Benestar Social i Família
Antoni Reig i Casassa, director general de Joventut

Representant del Departament Economia i Coneixement
Josep Mª Martorell i Rodon, director general de Recerca

Representants de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques
Manel J. Ferré i Montañés, alcalde de l’Ajuntament d’Amposta
Cristina Iniesta i Blasco, delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona
Mercè Morera i Santafé, regidora de l’Ajuntament de Martorell
Xavier Farrés i Fabré, regidor de l’Ajuntament de Vic

Representants de la Federació de Municipis de Catalunya
Santiago Macip i Esteller, 1r tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Pineda de Mar
Cristina Moreno Ramo, regidora de salut de l’Ajuntament de Sabadell
Joan Miguel i Rodríguez, alcalde de l’Ajuntament de Monistrol de Montserrat
Arnau Funes i Romero, regidor de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat

Secretària del Consell
Carolina Ruiz Fernández, cap de l’Àrea Jurídica de l’Agència

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't