EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Ripollès és l’única comarca de Catalunya on l’any passat es va detectar la presència del llop

En total s’han fet set observacions segures a Setcases, Vilallonga i Queralbs. Els experts consideren que no hi ha una població establerta i que els individus recorren zones molt àmplies.

El 9 Nou
03/03/2013

El Ripollès és territori de llops. Sobretot si es fa cas de les dades del darrer any del Departament d’Agricultura de la Generalitat, on es diu que el Ripollès ha sigut l’única comarca de Catalunya on s’ha detectat la presència del llop el 2012.

Concretament s’han fet set observacions a pobles de la Vall de Camprodon i de la Vall de Ribes i també s’han trobat dues mostres positives, de dos mascles diferents, a Vilallonga de Ter i Setcases. Segons el coordinador de les tasques de seguiment del llop del Departament, Gabriel Lampreave, “es tracta d’uns quants individus que no tenen població establerta i que recorren zones molt àmplies”.

Així doncs, l’any 2012 hi ha hagut dues mostres positives de llop al Ripollès. Es tracta de dos excrements recollits al maig i al setembre a Vilallonga de Ter i a Setcases, respectivament.

Després del seu sexatge i individualització s’ha pogut saber que pertanyien a dos mascles diferents. Des del Departament d’Agricultura també s’ha confirmat que l’any passat es van fer set observacions segures d’un llop sol a pobles com Setcases, Vilallonga de Ter i Queralbs.

Les observacions es van fer una a l’abril, una al juliol, tres a l’agost i dues al setembre. Durant el 2012 també s’han validat dos possibles predacions a animals salvatges: un senglar a Vidrà al maig, que s’ha validat com a impossible de determinar, i un cabirol, a Gósol (Berguedà) a l’agost, amb la mateixa validació.

Lampreave explica que la presència del llop varia cada any. “Hi ha vegades que se’n detecten més al Cadí, perquè recorren distàncies grans”. Diu que actualment estan en una fase “que es pot perllongar” d’intentar establir-se i reproduir-se “però el problema és que només hi ha mascles, de moment”.

Tampoc tenen comptabilitzats els que hi ha “perquè és molt difícil saber-ho”, però Lampreave certifica “que n’hi ha pocs perquè no han format un grup reproductor”. Genèticament els poden individualitzar “però és tot el que podem saber”. A tot Catalunya no hi ha hagut mai cap grup de població de llops establert des que es van extingir, a mitjans del segle passat.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 195 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't