EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Sindicat de Metges de Catalunya, contra les retallades al sector sanitari

La seva delegació d’Osona publica aquest divendres un article a EL 9 NOU on resumeix en set punts els motius de la seva oposició a les mesures de la Generalitat. Asseguren que van en detriment de la qualitat assistencial i que no se’ls ha tingut en compte a l’hora de negociar-les.


El 9 Nou
06/08/2011

L’article publicat aquest divendres (05.08.11) a EL 9 NOU

El Sindicat de Metges de Catalunya (SMC) és un sindicat de professionals que agrupa bona part dels metges que actualment treballen a la sanitat del nostre país, tant en l’àmbit públic com en el privat, hospitalari o assistencial primari. Per tant, ens considerem legitimats per emetre les següents reflexions de manera consensuada:

1. Creiem que contràriament al discurs de l’administració, les retallades en el sector sanitari, sí afecten de manera clara la qualitat assistencial. Afirmar que el tancament de centres total o parcial, congelar les inversions en material i equipament, dedicar menys pressupost als centres i retallar el personal assistencial no deteriora la qualitat del treball que es realitza, és poc menys que un greuge a l’intel·ligència dels usuaris. El discurs perd tota lògica quan recalca que es farà més feina i millor.

2. Tenim la sensació que l’actual administració en cap cas té en compte l’opinió dels professionals ni de la població. Les reiterades mostres en contra de la seva política sanitària no han fet replantejar-ne cap mesura. Creiem que en un sistema democràtic normal, no hi te cabuda aquest tipus d’actitud. No considerem raonable que la forma de govern sigui l’enfrontament constant amb els treballadors i els usuaris de la sanitat. Condueix únicament a empobrir el sistema.

3. El col·lectiu mèdic som els treballadors d’uns centres, amb una particularitat: participem i generem de manera gairebé majoritària la despesa de les empreses on treballem. Dit d’altra forma, decidim la despesa de l’empresa. Aquest fet és insòlit i impensable en altres tipologies d’empreses. Per tant, si som els que generem la despesa, també som els que sabem com estalviar. Tot i aquesta evidència clara i demostrable, l’administració en lloc de consultar-nos als professionals, el que fa és retallar-nos el sou i provocar més malestar. Creiem que no és la política adequada per generar un ambient que ajudi a treballar millor. Pensem que nosaltres som els més capacitats per consensuar les mesures més eficients per disminuir la despesa. No es tracta només de gastar menys, es tracta de gastar millor el que tenim.

4. No acceptem les darreres mesures proposades per les direccions dels centres, que bàsicament consisteixen a renunciar novament a una part del sou, ja precari, si tenim en compte els anys d’estudi i especialització, a canvi de no promoure cap ERO pel que queda de 2011 però sense cap tipus de garantia pel que fa al 2012, ja que no saben com poden evolucionar les dotacions pressupostàries. Això fàcilment pot conduir a que cedim de forma signada part del sou, i a més es duguin a terme els ERO durant el 2012 ja que la conselleria pot considerar que cal retallar encara més. D’aquí la nostra negativa a signar-ho. El SMC va proposar l’acceptació de les retallades i cessió dels diners a canvi d’un compromís de les direccions de retornar-ho en el moment que es disposés de pressupost, però les direccions no ho varen acceptar.

5. Volem recordar que els responsables actuals de l’administració sanitària són els que durant 23 anys de govern van dissenyar un sistema que ara afirmen que no pot seguir funcionant. La política d’apropament de la sanitat al ciutadà, la política de proximitat assistencial, d’ampliació d’horaris va generar un creixement de centres hospitalaris i d’assistència primària, que ara sembla que s’han de tancar. Què era el correcte: abans? Ara? Mai?

6. Entenem la necessitat d’adequar la despesa a les situacions de davallada pressupostària. Tanmateix, les direccions dels centres, condicionades per la Conselleria, que sempre han demanat solucions imaginatives durant dècades als treballadors, sembla ara que fan servir poc la imaginació i van directament al més fàcil, que consisteix en retallar el sou dels treballadors, a més de fer-nos sentir culpables de l’aplicació de les ERO’s i a considerar-nos insolidaris entre nosaltres mateixos.

7. Si volem una sanitat digna cal que entre tots reclamem el que ens pertoca incloent a la població, amb drets i deures per a tothom, sense excessos i buscant un equilibri just amb un exercici de maduresa que com a societat creiem que som capaços de fer, però no només el poble treballador sinó tots.

Sindicat de Metges de Catalunya. Delegació Osona

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 473 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't