EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els Agents Rurals van atrapar una vintena de pescadors furtius a Osona l’any passat

Alguns ho fan com a activitat esportiva però també n’hi ha que pesquen per menjar


El 9 Nou
18/05/2016

El cos d’Agents Rurals va atrapar l’any passat a Osona divuit pescadors furtius, la majoria al pantà de Sau. En el que portem d’any, ja se n’han denunciat sis, tot i que els mesos de més activitat encara han d’arribar. D’aquests pescadors furtius n’hi que ho fan com a activitat lúdica o esportiva i altres que pesquen per menjar-se posteriorment els exemplars. La llei obliga a tenir la llicència de pesca vigent i un permís per fer-ho en cas que sigui una zona de pesca controlada. Tampoc es poden utilitzar més de dues canyes i si es capturen espècies al·lòctones –que han estat introduïdes al medi– no es poden tornar a l’aigua. Als pescadors furtius se’ls denuncia i se’ls comissen les canyes.

L’última denúncia que van fer els Agents Rurals a Osona va ser a finals d’abril. Es va atrapar al pantà de Sau un pescador furtiu que utilitzava esquer prohibit, llançava quatre canyes a la vegada i no sacrificava les espècies invasores que pescava. En el cas dels furtius que ho fan com a activitat esportiva, les principals irregularitats són que no disposen de la llicència o els permisos necessaris. Però també perquè en alguns casos retornen al riu els peixos que acaben pescant, fet que prohibeix la llei de pesca continental de Catalunya quan es tracta d’espècies considerades invasores, com són gairebé totes les que es pesquen en aquests moments al pantà de Sau, segons explica Quim Dalmau, cap dels Agents Rurals d’Osona. La majoria de les persones que practiquen aquest tipus de pesca són gent que ve de fora de la comarca d’Osona, sobretot de l’àrea metropolitana.

Un altre tipus de pescador furtiu són els que pesquen al pantà de Sau per aconseguir peixos per menjar-se’ls. Es tracta de persones procedents de l’Europa de l’Est i països asiàtics on el consum d’aquestes espècies és habitual i sovint ho fan per necessitat, explica Dalmau. En aquests casos, a més de no disposar dels permisos que exigeix la llei, el problema és que acostumen a pescar amb més de dues canyes per intentar atrapar el màxim nombre d’exemplars. També s’ha detectat al pantà de Sau persones que utilitzaven xarxes prohibides. A més de sancionar-los, els agents els requisen el material que utilitzen per pescar. Les canyes es guarden en dipòsit fins que paguen la multa. Quan han passat cinc anys i no les han reclamat, les canyes es destrueixen.

Del silur a la lucioperca

La majoria d’espècies que es troben en aquests moments al pantà de Sau són al·lòctones, introduïdes de forma furtiva, sobretot per a la pràctica de la pesca esportiva. Una de les espècies que més ha augmentat darrerament tant al riu Ter com al pantà de Sau és la lucioperca (o sandra). El cap dels Agents Rurals d’Osona, Quim Dalmau, alerta que fa uns mesos es va detectar un creixement sobtat de la població d’aquesta espècie, fet que fa sospitar que se’n va fer una introducció il·legal. El rei de la pesca lúdica, però, continua sent el silur, procedent del nord d’Europa i que pot arribar a tenir unes grans dimensions. Ja fa uns anys que es va introduir a Sau, i en el cas de pantans situats al riu Ebre, com el de Mequinença o Riba-roja, s’ha convertit en un gran atractiu turístic per la zona. Altres espècies que es pesquen a Sau són el peix gat, la perca americana, el peix sol i l’alburn, aquest últim un peix molt petit que és la principal font d’alimentació del silur. La carpa també és abundant i apreciada pels pescadors esportius. Tot i que va ser introduïda fa anys ara ja es considera autòctona. La presència d’aquestes espècies invasores en els últims anys al riu Ter i al pantà de Sau ha tingut un impacte molt negatiu en les autòctones.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't