Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Sant Feliu Sasserra

Sis dotacions dels Bombers es quedaran durant la nit per vigilar la zona afectada pel foc.

  • El 9 Nou
  • 21/07/2012 | 21:05

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat, aquest dissabte al voltant de les vuit del vespre, l’incendi de Sant Feliu Sasserra, que va començar a cremar dijous a la tarda i ja ha calcinat 377,19 hectàrees. El foc estava en fase de control des de divendres a la nit i aquest matí 35 dotacions terrestres dels Bombers han continuat treballant en les tasques d’extinció. Atesa l’evolució favorable de l’incendi, a partir d’aquesta tarda s’han començat a retirar els vehicles dels Bombers de forma esglaonada. Sis dotacions dels Bombers es quedaran durant la nit per vigilar la zona afectada pel foc.

Segons les últimes dades facilitades pel cos d’Agents Rurals, el foc ha cremat 377,19 hectàrees: 2,52 a Prats de Lluçanès, 126,61 a Oristà, 1,34 a Olost i 246 a Sant Feliu Sasserra.

Durant aquests tres dies l’incendi ha provocat un total d’onze persones ferides lleus. Es tracta de bombers o voluntaris que haurien patit lipotímies, cops o inhalació de fum. A més, dijous a la tarda un pagès va ser atès per cremades de primer grau a la cara. El pagès estava treballant amb una màquina de segar i hauria provocat l’incendi per una guspira.

La Direcció General de Protecció Civil ha desactivat aquest dissabte al matí l’alerta del pla Infocat perquè cap dels incendis registrats estan actius. Tot i així, manté la Prealerta del pla Infocat per alt risc d’incendi a 14 comarques del nord-est i del sud del país. Les comarques són Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta (Terres de l’Ebre); Alt i Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat (Tarragona); Alt i Baix Empordà, Gironès i Pla de l’Estany (Girona); Anoia (Catalunya Central) i Segarra (Lleida). Cal destacar que, a excepció dels extrems nord i sud del país, avui s’ha reduït el risc d’incendi.

Informació de l’ACN de dissabte al migdia

L’incendi forestal de Sant Feliu Sasserra continua en fase de control des d’aquest divendres a les deu del vespre. Durant la nit, una vintena de dotacions han estat resseguint el perímetre, que es manté estable, i han repassat els punts calents i aquest matí 21 dotacions terrestres continuen treballant en les tasques d’extinció del foc. Les temperatures a la zona han baixat i s’esperen algunes pluges que ajudin a acabar de pagar el foc i es preveu que al llarg de la tarda es doni per controlat, segons ha apuntat el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó. Durant aquest dissabte també un helicòpter de comandament farà algun vol de reconeixement de la zona de l’incendi.

Segons les darreres dades del Cos d’Agents Rurals, el foc ha cremat 377,19 hectàrees entre tots els municipis afectats -Prats de Lluçanès 2,52, Oristà 126,61, Olost 1,34, de la comarca d’Osona i 246 hectàrees a Sant Feliu Sasserra, de la comarca del Bages-.

La carretera B-431 s’ha reobert a l’alçada de Sant Feliu Sasserra després que s’hagués hagut de tallar en els dos sentits de la marxa perquè hi poguessin passar els vehicles dels cossos d’emergència que formen part del dispositiu de l’incendi.

L’incendi ha provocat un total d’onze persones ferides lleus. Es tracta de bombers o voluntaris que haurien patit lipotímies, cops o inhalació de fum. A més, dijous a la tarda un pagès va ser atès per cremades de primer grau a la cara. El pagès estava treballant amb una màquina de segar i hauria provocat l’incendi per una guspira.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté activada la fase d’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya Infocat.

Informació de l’ACN (dissabte matí)

L’incendi que crema des d’aquest dijous a Sant Feliu Sasserra ha entrat en fase de control aquest divendres a les deu de la nit. Segons han informat els Bombers de la Generalitat, el foc ha cremat 377,19 hectàrees de vegetació. A més, 11 persones han patit ferides lleus per lipotímies, cops o inhalació de fum. Una seixantena de dotacions terrestres continuen al lloc però s’aniran retirant fins que en quedin 22, que són els que resseguiran el perímetre i repassaran els punts calents durant tota la nit.

El delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, ha explicat que han pogut “estabilitzar el perímetre del foc”. Moltó ha advertit que les condicions meteorològiques encara són adverses i, per aquest motiu, tots els mitjans “estaran a l’expectativa perquè no hi hagi una revifada del foc”.

Segons les darreres dades facilitades pel Cos d’Agents Rurals, el foc ha cremat 377,19 ha (2,52 a Prats de Lluçanès, 126,61 a Oristà, 1,34 a Olost i 246 a Sant Feliu Sasserra).

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté activada la fase d’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat).

L’incendi ha provocat un total d’onze persones ferides lleus. Segons ha detallat el delegat del Govern, es tracta de bombers o voluntaris que haurien patit lipotímies, cops o inhalació de fum. A més, dijous a la tarda un pagès va ser atès per cremades de primer grau a la cara. Es tracta del pagès que estava treballant amb una màquina de segar i que hauria provocat l’incendi per una guspira.

Pel que fa a l’afectació viària, continua tallada la carretera B431, al seu pas per Sant Feliu Sasserra. Segons ha informat Moltó, la via no es troba tancada al trànsit pels efectes de l’incendi sinó perquè “hi circulen camions de Bombers que treballen en l’extinció del foc i es talla el trànsit per evitar accidents”.

Informació de l’ACN (divendres, 20.34)

L’incendi que crema des d’aquest dijous a Sant Feliu Sasserra està estabilitzat però encara continua actiu. El delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, ha explicat que han pogut “estabilitzar el perímetre del foc” i s’espera que aquest vespre o demà al matí entri en fase de control. Moltó ha explicat que de moment no es pot donar el foc per controlat perquè “encara hi ha condicions meteorològiques adverses i el vent de marinada podria donar alguna sorpresa”. A hores d’ara un total de 46 dotacions terrestres i un mitjà aeri treballen en les tasques d’extinció. El balanç d’hectàrees cremades és de 377 i onze persones han patit ferides lleus per lipotímies, cops o inhalació de fum.

Malgrat que l’incendi de Sant Feliu Sasserra encara no es troba en fase de control, el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, ha expressat que la feina que han fet Bombers i ADF aquesta tarda “ha permès estabilitzar el perímetre del foc, de manera que no ha crescut”. Moltó preveu que aquest divendres a la nit o dissabte al matí es pugui donar el foc per controlat que hauria cremat unes 377 hectàrees.

A hores d’ara un total de 47 mitjans terrestres i un d’aeri treballen en les tasques d’extinció de l’incendi. Moltó ha advertit que les condicions meteorològiques encara són adverses i, per aquest motiu, tots els mitjans “estaran a l’expectativa perquè no hi hagi una revifada del foc”. Segons el delegat del Govern, aquesta tarda ha començat a bufar vent de marinada que “podria produir un rebrot”. Tot i això, Moltó ha assegurat que no hi ha cap front viu, però sí “zones de fumarola que podrien produir un rebrot”.

Moltó ha explicat que al llarg d’aquesta tarda hi ha hagut alguns “rebrots de foc”, ja que “hi ha algun pic que no havia acabat de cremar”. A més, el delegat del Govern ha afirmat que el foc “anava saltant a una velocitat molt ràpida”.

L’incendi ha provocat un total d’onze persones ferides lleus. Segons ha detallat el delegat del Govern, es tracta de Bombers o voluntaris que haurien patit lipotímies, cops o inhalació de fum. A més, dijous a la tarda un pagès va ser atès per cremades de primer grau a la cara. Es tracta del pagès que estava treballant amb una màquina de segar i que hauria provocat l’incendi per una guspira.

Pel que fa a l’afectació viària, continua tallada la carretera B431, al seu pas per Sant Feliu Sasserra. Segons ha informat Moltó, la via no es troba tancada al trànsit pels efectes de l’incendi sinó perquè “hi circulen camions de Bombers que treballen en l’extinció del foc i es talla el trànsit per evitar accidents”.

Comunicat dels Bombers (21.01, divendres)

Incendi Sant Feliu Sasserra

Els Bombers continuen treballant en l’incendi forestal de Sant Feliu Sasserra, dels qual es va rebre l’avís ahir a les 17.07 hores, i que encara no ha passat a fase de control. Durant el dia d’avui s’han produït petites reproduccions al perímetre de l’incendi, en zones molts inestables o camps llaurats. La resposta dels efectius ha estat molt ràpida, tant per terra com per aire, amb la qual cosa aquestes reproduccions no han anat a més. En aquests moments el perímetre està estabilitzat i però es continua treballant per evitar revifades.

Es manté un dispositiu d’una quarantena de dotacions terrestres i 2 mitjans aeris que es retiraran amb l’arribada de l’ocàs. A les 19.00 hores d’aquesta tarda s’ha fet una nova reunió de coordinació, per analitzar l’evolució de l’incendi, en què s’han trobat els diferents cossos que intervenen en un incendi forestal, juntament amb els alcaldes de la zona així com també el Delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó.

Segons el Cos d’Agents Rurals, el foc ha cremat 377,19 ha (Prats de Lluçanès 2,52, Oristà 126,61, Olost 1,34, de la comarca d’Osona i 246ha Sant Feliu Sasserra, de la comarca del Bages).

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que continua tallada la carretera B-431, en els dos sentits de la marxa, a Sant Feliu Sasserra.

Informació de l’ACN de divendres al migdia

El foc de Sant Feliu Sasserra continua actiu i ja ha calcinat 360 hectàrees. Tot i això, el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, ha assegurat que l’inici i la cua del foc es troben “estabilitzats” i en aquests moments “el punt dèbil és la part central, ja que es troba en una zona de difícil accés i amb molta massa forestal”. Malgrat que el perímetre del foc gairebé no ha augmentat, Moltó ha alertat que “les fortes temperatures i el vent” podrien complicar la situació. Pel que fa a les persones desallotjades d’una desena de masies ja se’ls ha permès tornar a casa, tot i que “amb totes les prevencions”. Moltó creu que el foc no entraria en fase de control fins aquesta nit.

La principal preocupació dels Bombers en l’incendi de Sant Feliu Sassera se centra en aquests moments en la part central del foc. El delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, ha explicat que l’inici i la cua de l’incendi “es troben estabilitzats”, ja que “s’ha atacat fort la part nord i sud amb maquinària pesada” i, ara, “el punt dèbil es troba a la meitat del foc”. Segons Moltó, es tracta d’una zona de difícil accés i “amb molta massa forestal”, de manera que “depèn de com bufi el vent el foc podria saltar cap a un cantó o l’altre”. El flanc esquerre del foc es dirigeix cap a la comarca del Berguedà, mentre que el flanc dret cap a la Torre d’Oristà (Osona).

Pel que fa a les persones que s’havien desallotjat aquest dijous a la tarda d’una desena de masies del municipi per precaució, Moltó ha assegurat que a hores d’ara ja poden tornar a casa seva. Tanmateix, el delegat del Govern ha alertat que es farà “amb totes les prevencions” perquè “el foc encara està actiu i un canvi en l’orientació del vent podria complicar la situació i fer que desallotgéssim més persones”.

En aquests moments treballen en les tasques d’extinció d’incendis 74 mitjans terrestres i 7 d’aeris. En total, Moltó ha afirmat que hi ha uns 500 efectius treballant al foc, 300 Bombers i uns 200 ADF. El foc ha afectat principalment els municipis de Sant Feliu Sasserra i Oristà (Osona) i, en menor mesura, els termes de Prats de Lluçanès (Osona) i Olost (Osona). De les 360 hectàrees cremades, el 65% correspon a vegetació forestal (pinassa, roure i alzina) i el 35% a conreus (principalment blat i ordi).

Referent a la progressió de l’incendi, Moltó ha assegurat que “ara són les pitjors hores perquè les temperatures són molt altes i estan per sobre els 30 graus”. Per aquest motiu, el delegat del Govern creu que “fins a la nit no hi ha previsió que el foc pugui entrar en fase de control”.

De moment, sis persones han resultat ferides a causa de l’incendi, tots ells de consideració lleu. Cinc Bombers haurien hagut de ser atesos per lipotímia, cops i intoxicació de fum. Pel que fa a la sisena persona, es tracta del pagès que aquest dijous treballava al camp amb una màquina de segar i una guspira hauria provocat l’incendi. L’home va haver de ser atès per cremades de primer grau a la cara.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté activada des d’aquest dijous a la tarda de forma preventiva la fase d’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT, per l’incendi forestal de Sant Feliu Sasserra. Els municipis de Sant Feliu Sasserra, Prats de Lluçanès, Olost, Lluçà i Sant Bartomeu del Grau mantenen activats també els seus respectius plans d’emergències locals en fase d’emergència.

Pel que fa a l’afectació viària, el Servei Català de Trànsit informa que continua tallada la carretera B431, al seu pas per Sant Feliu Sasserra.

Nota de premsa de Bombers (divendres, 14.52)

Els Bombers continuen treballant a l’incendi de Sant Feliu Sasserra, que continua actiu, i han de fer front a l’extinció d’un nou incendi forestal a la Cerdanya, en fase de control

· Tot i que el perímetre afectat per l’incendi de Sant Feliu Sasserra no ha crescut, el foc continua actiu

· Algunes de les dotacions que treballaven en aquest incendi s’han destinat a un nou incendi que s’ha produït a la Cerdanya i que ja està en fase de control

· Segons el Cos d’Agents Rurals, la superfície afectada és de 360 hectàrees de vegetació forestal i de conreus

· La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté activada la fase d’alerta del pla INFOCAT

L’incendi forestal de Sant Feliu Sasserra continua, a hores d’ara, actiu. Aquest matí, l’evolució de l’incendi ha estat positiva però tot i això els Bombers encara continuen treballant a l’interior del perímetre i, amb més intensitat, a la seva part central. Així mateix, els Bombers continuen molt amatents als possibles punts crítics que puguin enviar focus secundaris fora del perímetre, fet que podria ser força perillós i complicar, de nou, les tasques d’extinció, d’una banda, i a altres incendis forestals que puguin sorgir al llarg de la tarda, fet que obligaria a una redistribució dels mitjans.

Pel que fa a les dotacions dels Bombers que hi treballen, a hores d’ara continuen una setantena de vehicles terrestres i quatre mitjans aeris (3 helicòpters bombarders i un hidroavió del Ministerio de Agricultura, Alimentación, y Medio Ambiente). A la zona de la part baixa del flanc esquerre, que és una zona de contraforts de carena, és on treballa, a hores d’ara, la maquinària pesada.

A la una del migdia s’ha realitzat una nova reunió de coordinació de tots els cossos d’emergències que intervenen a l’incendi amb els alcaldes dels municipis de la zona, així com amb el Delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó. En el decurs de la reunió, i després d’analitzar l’evolució de l’incendi, els Bombers han volgut agrair la feina duta a terme pels pagesos que han llaurat els camps.

Segons el Cos d’Agents Rurals, el foc ha afectat una superfície aproximada de 360 hectàrees. D’aquestes, el 65% correspon a vegetació forestal (pinassa, roure i alzina), i el 35% a conreus (principalment, blat i ordi). Els termes municipals més afectats per aquest foc són Sant Feliu Sasserra (Bages) i Oristà (Osona) i, amb menys afectació, Olost i Prats de Lluçanès (Osona).

Pel que fa a l’afectació viària, el Servei Català de Trànsit informa que continua tallada la carretera B431, al seu pas per Sant Feliu Sasserra.

D’altra banda, els Mossos d’Esquadra han informat que, d’acord amb els comandaments operatius de Bombers, s’ha autoritzat el retorn a les seves masies de les persones que havien estat desallotjades i seran acompanyades per Mossos d’Esquadra. Així mateix, s’ha demanat a aquestes persones que aquesta tarda estiguin amatents als consells de les autoritats i a l’evolució de l’incendi ja que, si aquest es compliqués, es podria demanar que s’hi confinessin.

Informació de l’ACN divendres a les 10.29

L’incendi forestal de Sant Feliu Sasserra (Bages) continua actiu i ha cremat unes 360 hectàrees. Aquest divendres al matí treballen en les tasques d’extinció 70 mitjans terrestres i 6 aeris.

Segons ha explicat el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, aquesta nit “s’ha treballat de manera molt intensa” i “i el foc ha crescut en poques hectàrees”.

Tanmateix, ha advertit que “les previsions meteorològiques encara són adverses” i que cap a quarts de 12 del migdia “pot començar a bufar el vent i podria provocar que el flanc esquerre -es dirigeix cap a Gironella- es reconverteixi en un front”.

S’han hagut de desallotjar una desena de masies i 22 monges d’un convent de Prats de Lluçanès.

El foc de Sant Feliu Sasserra continua actiu i “hi ha el perill que al llarg del matí es propaguin focus secundaris”. Així ho ha confirmat el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, que ha ressaltat que “aquesta nit els Bombers i ADF han fet molt bona feina perquè no s’eixamplés el perímetre del foc” però ha advertit que “el perill encara segueix”.

De moment, els Agents Rurals calculen que l’incendi hauria afectat unes 360 hectàrees, un 70% de massa forestal i un 30% de conreus.

Pel que fa a l’evolució del foc, Moltó ha afirmat que malgrat que les previsions meteorològiques són “una mica millor que ahir, encara són adverses”.

Segons Moltó, cap a dos quarts de dotze del migdia “tindrem una temperatura elevada i pot començar a bufar el vent i això podria provocar que el flanc esquerre -que es dirigeix cap a Gironella (Berguedà)- es reconverteixi en un front”.

El delegat del Govern ha expressat que el flanc esquerre es podria convertir en un front de 5 o 6 quilòmetres.

Aquet divendres al matí hi ha unes 70 dotacions terrestres i sis mitjans aeris treballant en les tasques d’extinció del foc, que s’aniran incrementant al llarg del dia. En total, hi ha 500 persones treballant en l’incendi, 300 bombers i 200 ADF.

Com a conseqüència del foc, Moltó ha explicat que aquest dijous al vespre es van haver de desallotjar una desena de masies i 22 monges d’un convent de Prats de Lluçanès que encara no han pogut tornar a casa.

Tanmateix, el delegat del Govern ha matisat que, de moment, no hi ha perill que el foc arribi als nuclis de població.

A més, el foc també va afectar una línia de mitja tensió i van quedar malmesos cinc transformadors. Tot i això, Moltó ha explicat que quatre transformadors ja es van poder restituir ahir a la nit i que ara s’està treballant per arreglar el cinquè.

Un fet fortuït ha estat la causa d’aquest foc. Una màquina que estava segant els camps va originar la guspira i, tot i que el pagès va intentar apagar les flames de seguida, no va aconseguir aturar-les i el foc es va estendre ràpidament.

A més, el pagès va haver de ser atès per cremades de primer grau a la cara.

Nota de premsa de l’ACN divendres a les 00.36 :

Tot i que durant la nit s’havia apuntat que hi podia haver unes 700 hectàrees cremades a causa del foc, Puig ha xifrat en 350 les hectàrees que s’han cremat fins al moment, mentre els bombers treballen en un perímetre de 700.

Segons ha detallat el conseller, el foc “ha agafat molt ràpid com a conseqüència del vent i s’han originat focus secundaris cada 300 o 500 metres”.

Una setantena de Bombers i uns 200 ADF continuaran treballant tota la nit en les tasques d’extinció de l’incendi que ha afectat principalment els municipis de Sant Feliu Sasserra (Bages), on s’ha originat el foc, i també d’Oristà. El foc ha cremat un 70% de bosc i al voltant d’un 30% de conreus.

Puig ha afirmat que el foc ha tingut una llargària “important” que ha cobert “entre 6 i 8 quilòmetres en línia recta”.

Tanmateix, el conseller ha explicat que en aquests moments el vent ha girat i “ara bufa vent de marinada cap a la zona de Berga i Gironella”. Per tant, ha explicat, “ara no es tracta d’un flanc sinó d’un front”.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.