EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els cotxes que no siguin de les Llosses i Campdevànol no podran accedir al Torrent de la Cabana

Hi haurà un aparcament únic a la font del Querol que costarà 10 euros al dia. Amb aquesta mesura, l’Ajuntament de Campdevànol vol evitar la massificació que s’està produint en aquest paratge natural.

El 9 Nou
17/06/2012

Els ajuntaments de Campdevànol i les Llosses han decidit passar a l’acció per protegir l’entorn de la font del Querol i sobretot del Torrent de la Cabana.

La massificació de visitants que hi ha durant tot l’any amenaça greument el medi ambient, segons l’alcalde de Campdevànol, Joan Manso, i fa indispensable una regulació.

Per aquest motiu s’ha decidit prohibir l’accés dels cotxes al camí d’Estiula, excepte els vehicles censats a Campdevànol o les Llosses, i s’ha creat un pàrquing únic que estarà a la font del Querol i que costarà 10 euros al dia.

Un altre objectiu d’aquesta nova gestió és “poder recuperar pels campdevanolencs un espai que ja no se senten seu”, ja que només representen un 2% del total de visitants.

Aquest nou model de gestió del medi natural, “únic a la comarca”, es començarà a aplicar al mes de juliol i durant tot l’any. El primer que es farà serà prohibir l’accés motoritzat al camí d’Estiula, que porta fins al Torrent de la Cabana, mitjançant un sistema de control automatitzat amb una barrera. Només hi podran passar els vehicles censats a Campdevànol i les Llosses.

Una segona mesura important és la creació d’un únic aparcament ubicat a la font del Querol per als usuaris dels dos espais. Aquest pàrquing tindrà un centenar de places i serà de pagament durant tot l’any: 10 euros per dia.

En el cas dels veïns de Campdevànol i les Llosses ho tindran de franc gràcies a una targeta que podran obtenir als ajuntaments. El control també es farà amb una barrera automatitzada. Manso va dir que els cotxes que no trobin aparcament no els quedarà altre remei que deixar el seu vehicle a Campdevànol i anar-hi a peu.

L’alcalde va deixar clar que “queda totalment prohibit” aparcar a la carretera, cosa que està passant ara, i que qui no ho faci que sàpiga que els Mossos d’Esquadra “sancionaran a qui faci falta”.
Segons el regidor de Turisme, Gerard Soler, aquest sistema permetrà que la gent que no vulgui pagar els 10 euros de l’aparcament “girin cua” mentre que els que realment vulguin gaudir del paratge i l’entorn del Torrent de la Cabana es quedin i hi vagin a peu sense que els sembli un inconvenient.

“Si haguéssim permès que la cosa continués com fins ara, hauria acabat amb la seva desaparició”. Soler va aportar alguna dada com que en un cap de setmana s’hi acumulen entre 600 i 700 visitants, però només un 2% són de Campdevànol “que si hi van ho fan entre setmana”, mentre que un 95% són de la rodalia de Barcelona.

La idea és que els campdevanolencs també tornin a redescobrir aquest paratge.

· Els ajuntaments aproven un llarg reglament per protegir l’entorn.

Les mesures no acaben aquí. Els dos ajuntaments del Ripollès també han aprovat un reglament de protecció de l’entorn que recull amb precisió les prohibicions i limitacions que s’han acordat arran de l’experiència dels darrers anys. “Tot això ens ha de permetre ordenar el turisme i protegir la natura”, segons el regidor de Turisme, Gerard Soler.

Entre altres, hi ha la prohibició d’acampada lliure, que fa temps que és vigent; la de fer pràctiques esportives relacionades amb el barranquisme, el ràpel i l’escalada, així com la prohibició de fer foc excepte en les barbacoes de la font del Querol.

A la vegada, el reglament també considera que els usuaris que es llancin des dels gorgs o caminin sobre el gel “s’hauran de responsabilitzar del mal que es puguin fer ells mateixos i a tercers”, deia Joan Manso.

Tant l’alcalde com el regidor de Turisme van explicar que els visitants que van al Torrent de la Cabana “no ens aporten pràcticament res al poble” i que normalment responen a un perfil que no valora ni la flora ni la fauna de l’entorn “i que més aviat fan destrosses”.

Van posar alguns exemples com que alguns d’ells fan barbacoes a tocar dels gorgs, quan està prohibit, i d’altres que fins i tot s’emporten inflables i barques per estar a les basses. “La realitat és que ens porten molts problemes”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 497 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't