EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els ecologistes alerten que la mala combustió de fusta ha disparat la contaminació a la Pama de Vic

L’estació de control de Manlleu és l’única de l’Estat que ha superat el límit de benzopirè el 2015


El 9 Nou
23/06/2016

Ecologistes en Acció, entitat que agrupa 300 associacions ecologistes de tot l’Estat, demanarà a la Generalitat i als ajuntaments d’Osona un pla per regular la crema de fusta i l’ús de calderes de biomassa entre particulars i indústries. Ho fan després que l’informe de qualitat de l’aire del 2015 alertés que l’estació de Manlleu era l’única de l’Estat que va superar el valor objectiu anual per a la protecció de la salut humana de benzopirè, considerat un perillós contaminant cancerigen. A Vic i Torelló també es va detectar la presència elevada de benzopirè el 2015 tot i que, a diferència de Manlleu, no es va superar el màxim legal.
L’estació mesuradora de Manlleu va registrar uns valor de benzopirè d’1,38 nanograms per metre cúbic (ng/m3), quan el límit és d’1, segons el Reial Decret 102/2011 relatiu a la millora de la qualitat de l’aire. El 2013, l’estació de Manlleu ja va superar per primer cop el límit, amb un valor d’1,83. Des d’Ecologistes en Acció apunten que la presència d’aquest contaminant està relacionada amb l’aprofitament energètic de la biomassa i la mala combustió de fusta, explica Maria Garcia, coautora de l’estudi. Per això demanaran que des de la Generalitat i els ajuntaments es faci un pla per regular l’ús de calderes de biomassa i es controli el tipus de fusta o pèl·let que es crema. Des del GDT, Eudald Rifà afirma que estan treballant amb el Consell Comarcal en aquesta línia, i que al juliol es farà una taula de treball amb experts per analitzar la situació.
Els dies que l’estació de Manlleu registra xifres més elevades són els que hi ha temperatures baixes, amb boira i que la inversió tèrmica dificulta la dispersió del contaminant. Altres 17 estacions de les 23 que han mesurat aquest contaminant a Catalunya, tot i estar dins els paràmetres permesos, han superat la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per la presència de benzopirè: 0,12 ng/m3.
A Manlleu es van detectar elevades concentracions de benzopirè a partir de 2013, quan l’estació es va traslladar de l’institut Antoni Pous al costat de l’Hospital de Sant Jaume. El 2014, un any amb menys dies de boira a la Plana, no es va superar el límit (va ser de 0,83 ng/m3). El fet que l’estació de control sigui a Manlleu no vol dir que el focus sigui al municipi, apunta l’alcalde, Àlex Garrido: “Si n’hi hagués a Roda o Sant Hipòlit, potser també apareixeria”. En el cas de Manlleu, que farà una campanya per explicar què es pot i no es pot cremar, a part del benzopirè que es detecta també en el conjunt de la Plana s’hi afegeix un focus puntual d’emissió.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't