EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els Mossos comencen a implantar les pistoles elèctriques

Està previst que arribin a Osona i el Ripollès durant els propers mesos

El 9 Nou
25/06/2018

Des d’aquest dilluns els Mossos d’Esquadra comencen a incorporar com a eines policials el Dispositiu Conductor d’Energia (DCE), és a dir, la pistola elèctrica.

De moment s’implanten a comissaries de la província de Girona: Girona, Blanes i Figueres i a l’ARRO (Àrea Regional de Recursos Operatius) de Girona. Els fet de portar la nova pistola elèctrica va lligat a portar una càmera personal de gravació (DPG) i a disposar de Desfibril·ladors Externs Automatitzats (DEA) a la mateixa patrulla.

Tot i començar per Girona, el desplegament serà progressiu però ràpid i es preveu que abans que acabi l’estiu s’hagi pogut implementar a tot el territori. A Osona i el Ripollès hi hauria d’arribar abans de finals de juliol.

La incorporació de les pistoles elèctriques arriben després de quatre anys de treball per estudiar quin era el millor model i de reunions amb entitats de defensa dels drets dels ciutadans i que s’oposen a l’ús de les pistoles per part de la policia.

La pistola elèctrica serà una Taser X2

La nova pistola elèctrica, Taser X2

La pistola elèctrica no substitueix l’arma de foc o cap altra eines policials que ja tenen els agents i s’ha de fer servir sempre seguint el principi de congruència, oportunitat i proporcionalitat. Segons els Mossos, són “una alternativa vàlida a la reducció física, si les mesures de mediació, diàleg i negociació no han donat cap resultat positiu” o en el cas en què una situació d’extrema necessitat i gravetat sigui aconsellable una “actuació ràpida per a intentar evitar mals majors i irreparables”.

La pistola transmet impulsos elèctrics d’alt voltatge i baix amperatge que afecten el funcionament de les capacitats motores de l’organisme. Només podran ser descàrregues de cinc segons i paralitzen temporalment el control muscular del cos i per tant, en molts cops, provoca el desequilibri i la caiguda de l’individu. Tot i que tenen un abast de 7 metres i mig de distància, la distància òptima perquè siguin efectives és entre 3 i 5 metres, segons ha explicat avui la policia autonòmica.

El model adquirit és la Taser X2 amb dos cartutxos d’un sol ús que permeten traçar i seguir el seu ús i les circumstàncies en què s’ha fet. S’enregistra quan es fa un tret, quan es posa o treu el fiador, el canvi de bateria o la temperatura ambient que hi havia. Quan es faci servir s’haurà de garantir l’assistència mèdica a la personal sobre la qual s’ha fet la descàrrega així com informar a l’autoritat judicial incorporant-ho a l’atestat policial.

El policia que porti la pistola elèctrica haurà de complir amb quatre requisits: haver fet un curs de formació, fer funcions de cap de torn, portar el Dispositiu Personal de Gravació (la càmera) i tenir a l’abast un desfibril·lador (DEA).

Dispositius Personals de Gravació (DPG)

cuecam

La incorporació de la pistola porta alhora als Mossos a incorporar una càmera de gravació per enregistrar les actuacions policials quan es fan servir pistoles elèctriques.

La càmera inicialment havia d’activar-se automàticament al desenfundar la pistola però finalment el model no ho permetrà i serà l’agent qui l’haurà d’activar de forma manual. La gravació pot servir com a prova en una instrucció judicial i també serà traçable, és a dir, cada cop que canvia d’usuari o quan sigui necessari es descarreguen les imatges a un servidor. A les imatges hi ha dades com l’hora, el dia, el número de sèrie de l’aparell i no es poden esborrar les imatges.

La càmera és el model Cuecam amb un sistema True Vision de 150 graus de camp de visió, molt aproximat a l’ull humà d’una persona. També grava bé de nit i és resistent a l’aigua i a la pols.

La formació s’ha fet a l’Escola de Policia de Catalunya

Prop de 1.600 agents ja han estat formats en un curs que inclou la formació en la pistola elèctrica, la càmera i els desfribril·ladors, que s’haurien de fer servir en cas que la descàrrega provoqui una aturada cardíaca a l’individu.

Des del setembre de 2017 s’han format 1.600 agents i està previst que a finals d’aquest mes de juny ja s’hagin format els usuaris finals que han de portar aquestes eines.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 69 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't