EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els Premis Blocs porten a Vic la flor i nata de la web 2.0 a Catalunya

Vic acull aquest divendres diversos actes relacionats amb les noves tecnologies de la informació i l’anomenada web 2.0. La jornada tindrà el colofó a les 8 del vespre, amb la gala d’entrega dels Premis Blocs Catalunya, que reconeixeran els millors blocs d’internet en vuit categories diferents.

El 9 Nou
01/10/2009

L’acte serà presidit per Ernest Benach, president del Parlament i usuari habitual dels blocs i altres eines de la web 2.0.

La jornada haurà començat al matí amb un acte de reconeixement als blocs escolars osonencs: els del Pompeu Fabra de Manlleu i l’escola Vedruna de Tona, el de l’aula d’acollida de La Sínia de Vic, i els professors Jordi Roca, de Les Pinediques de Taradell, i Sílvia Caballeria, de Sant Miquel de Vic.

A la tarda, hi haurà una trobada de blocaires d’arreu de Catalunya, i un seguit de conferències sobre la visió econòmica del món tecnològic en una conjuntura de crisi com l’actual. Hi intervindrà, entre altres, Joan Bellavista, president de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Tecnològics.

La gala pròpiament dita començarà a les 8, a la Sala Marià Vila d’Abadal. Entre els finalistes, n’hi ha tres d’escrits a Osona o el Ripollès El de l’editorial Vabau de Roda de Ter (vabau.blogspot.com), finalista en la categoria de blocs corporatius; el de Josep Lluís Fernández (programariweb.blogspot.com), de Manlleu, que ho és en la categoria de blocs de tecnologia, i el de Carles Bassaganya (blocs.mesvilaweb.com/carlesbassaganya), exalcalde de Sant Joan i director general d’Administració Local, que ho és en els polítics. La presentació de la gala anirà a càrrec del periodista de TV3 Martí Gironell.

Els blocs fets en català han augmentat en el darrer any la seva qualitat i han millorat el missatge que transmeten. El bloc no és avui només una eina per expressar idees sinó que també tenen una funció d”eines d’empresa o eines educadores’. Aquesta és una de les conclusions a què arriba l’associació Stic.cat, promotora dels premis Blocs Catalunya.

En aquests premis que es convoquen per segona vegada s’hi han inscrit més de 600 blocs i s’han rebut per via telemàtica prop de 20.000 vots que han servit per escollir els deu finalistes de cada una de les vuit categories. L’opinió d’un jurat servirà per completar el procés d’elecció dels guanyadors.

Trina Milan, presidenta d’Stic.cat, ha assegurat en la presentació de la gala d’aquest divendres que més enllà de quantitats els blocs que s’han presentat constaten que en només un any el món dels blocs en català ha ‘millorat substancialment’ i que la seva funció s’està ‘redirigint’ de manera que s’està obtenint un nivell de ‘sofisticació’ destacat. Els més de 600 blocs inscrits demostren també que els promotors dels blocs cuiden molt més aquesta eina i en mantenen una actualització constant. Fruit de la utilització del bloc com a eina de treball aquest any s’ha incorporat una categoria de blocs corporatius.

Un cop s’acabi el procés d’entrega dels premis, Stic.cat es planteja fer un estudi ‘avaluador’ dels global dels blocs fets en català a partir d’una anàlisi de tota la informació recollida. L’objectiu, segons ha explicat Milan, seria acabar publicant aquest treball perquè un dels objectius de l’associació promotora és fer d”observatori’ de l’evolució de les tecnologies de la informació i les comunicació (TIC) a Catalunya.

El sistema d’elecció dels blocs guanyadors s’ha fet amb una anàlisis per part del jurat dels blocs seleccionats per votació popular. A partir de la votació dels especialistes cada membre del jurat n’acaba elegint cinc blocs del deu finalistes amb una puntuació de major a menor. Posteriorment es fa un ‘encreuament final’ amb el vot popular. Amb aquest sistema s’acaba escollint un guanyador de manera que ‘tant l’opinió del jurat com la votació popular tenen un sentit’, diu Trina Milan.

El jurat d’aquesta edició està format per Txell Feu, presidenta TIC Osona; Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde; Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya; Miquel Duran, Vicerrector de Política Científica i Planificació Estratègica de la Universitat de Girona; Miquel Tusón, biòleg i editor del bloc La Llumenera de Nova York; Teresa Ferriz, responsable del programa Lletra de la UOC; Anna Noguer, subdirectora de l’ACN; Salvador Alegret, president de la fundació Punt Cat i Trina Milan, presidenta Stic.cat.

Josep Burgaya, en nom de l’Ajuntament de Vic, considera que el fet que Vic aculli els premi és una demostració de que s’està treballant amb temes relacionats amb les noves tecnologies.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 63 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't