EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els primers ajuntaments d’Osona i el Ripollès afectats pel ‘fracking’ ho van saber més d’un any tard

Molts ho van saber per l’alcaldessa de Riudaura i la majoria es queixen de falta d’informació. Avui es discuteix al ple de Vic una moció per declarar la ciutat lliure de fracking. La Plataforma Aturem el Fracking hi farà un acció de rebuig.

El 9 Nou
14/01/2013

El fracking comença a preocupar els alcaldes d’Osona i el Ripollès afectats per les sol·licituds de permisos per part de multinacionals per fer prospeccions, primer, i després extraccions d’hidrocarburs, bàsicament gas, al subsòl de 39 municipis de les dues comarques. Dels tres projectes que hi ha en marxa, el més avançat de tots és l’anomenat “Ripoll”, que afecta vuit municipis del Ripollès, vuit d’Osona i quatre de la Garrotxa. La sol·licitud del permís va sortir publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) del 21 d’octubre de 2011. A tots, però, els va passar desapercebut i se n’han assabentat recentment, quan ja no hi havia cap possibilitat de presentar-hi al·legacions. El govern, de fet, ja va concedir el permís per fer les prospeccions el 2 de desembre passat.

De fet, l’Ajuntament que té més avançada l’obtenció d’informació i que s’ha mogut més és el de Riudaura, una població de la Garrotxa que no passa dels 400 habitants. La seva alcaldessa, Eulàlia Massana, ha estat la que ha avisat tots els ajuntaments del Ripollès del que els podia caure al damunt. A Osona, pitjor. La majoria se n’han assabentat aquesta setmana quan han llegit la informació d’EL 9 NOU de dilluns de la rebaixa de la fiança fixada per la Generalitat de 5,8 milions a 200.000 euros. EL 9 NOU publicava la relació dels vuit municipis d’Osona afectats i molts d’ells se’n van assabentar així.
Quan se’ls demana on passen, és molt gràfica la resposta, per exemple, de Camil Adam, de Santa Maria de Besora: “No passem enlloc, perquè no ens hem assabentat de res, jo ho he vist avui a EL 9 NOU, i si va sortir al DOGC, se’ns va passar per alt”, declarava aquest dijous a la tarda. Altres, com Jordi Fàbrega, de Sant Pere, ho va saber pel GDT, que el van avisar encara a temps de presentar al·legacions a la concessió del permís, pel desembre, un dia abans que expirés el termini.

Altres, com Rosa Vestit, de Sant Quirze, no estan tan preocupats. Dilluns li va trucar Arnau Basco, alcalde d’Orís, que ho havia llegit a EL 9 NOU. Vestit no havia tingut ni temps de llegir-ho. I va trucar a la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat, que la van tranquil·litzar: “No és gas, és petroli, el que busquen i, per tant, no faran servir el fracking”, diu Vestit. Un extrem que matisa, i molt, l’alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana: “Tant busquen gas com petroli, però sobretot gas, i no és segur que pel petroli no facin servir el fracking”. Ella cita fonts de l’empresa, ja que ja s’hi ha entrevistat.
Altres encara estan més tranquils que Vestit. És el cas de Josep Palos, de Sant Pau de Segúries, que tot i que el nom del seu municipi figura en tots els documents que s’han tramitat respecte al projecte “Ripoll”, continua dient: “Crec que no estem pas afectats i per això no hem fet cap pas i anem fent el seguiment per la premsa”. Qui primer no va alarmar-se i ara ja ho està força més és Jordi Munell, de Ripoll, que en veure-ho al DOGC va pensar que passaria com el 2003, quan se li va concedir un permís similar a Repsol i no es va acabar fent res. “Ara, però, amb les noves tècniques, la preocupació és més elevada”, matisa.

La majoria d’alcaldes es queixen de la desinformació. I apunten cap a la Generalitat. “No hem fet res perquè quan ho hem sabut ja estava tot dat i beneït”, es queixa Josep Anglada, de Vidrà. “Ho han dut tant d’amagat… Semblaria que hi hauria d’haver hagut una mica més de diàleg i informació”, afegeix Camil Adam, de Santa Maria de Besora. “Encara que hagi sortit al DOGC, hi devia haver altres maneres d’avisar”, lamenta Carme Freixa, de Vallfogona.

Fàbrega apel·la a una coordinació entre els tres consells comarcals afectats. Des del d’Osona, el seu president, Joan Roca, reconeixia dimarts a l’Angle obert d’EL 9 TV que no van saber res del projecte “Ripoll” fins que poc abans de començar l’últim ple els ho va explicar Liliana Vilanova, consellera de la CUP, que junt amb ICV presentava una moció de rebuig al fracking. Malgrat tot, la moció no es va aprovar, ja que CiU, ERC, PSC i PxC hi van votar en contra. Van al·legar que més enllà del projecte “Leonardo”, contra el qual ja han presentat recurs dins de termini, del “Ripoll” els faltava informació. El vicepresident de l’ens, Manel Romans, explicava aquest dijous a EL 9 FM que ara, amb més informació, es mouran per garantir que no es faci res mal fet.

Més enllà dels ajuntaments, ICV-EUiA ha anunciat que presentarà proposicions i preguntes tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats per aturar tots els processos en marxa. L’objectiu final és que, a l’estil d’altres països europeus, s’acabi prohibint el fracking a Espanya. En una compareixença recent al Congrés, el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, va defensar l’aplicació del sistema del fracking sempre que se segueixin les normes de precaució que l’administració marcarà a les empreses extractores.

Acció i moció contra el ‘fracking’ al ple de Vic

ICV-EUiA presenta al ple d’aquest dilluns una moció per declarar Vic “municipi lliure de fractura hidràulica horitzontal”, o el que és el mateix, de fracking, nom anglès que rep aquest tècnica d’extracció de gas del subsòl i per la qual hi ha demanats permisos que afecten a diversos municipis d’Osona i el Ripollès, entre ells Vic. A part, la moció exigeix a la Generalitat que no atorgui a l’empresa Montero Energy –que és la que ha demanat el permís que afecta a Vic– els permisos per iniciar les prospeccions a Osona.
La Plataforma Aturem el Fracking (PAF) ha convocat a través de les xarxes socials una acció convidant a tothom qui vulgui a assistir al ple de Vic d’aquest dilluns a les 6 de la tarda per donar suport a la moció. Allà qui vulgui també podrà posar-se una granota de color blanc i una mascareta antigas per mostrar el rebuig als possibles riscos de l’extracció de gas a través del fracking.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 543 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't