EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els suïcidis a Osona baixen un 36% en tres anys, però la taxa és més alta que a Catalunya

L’any 2009 a Osona hi va haver 7,72 persones d’entre 100.000 que es van treure la vida; el 2006 la taxa havia arribat a 12.


El 9 Nou
20/09/2010

Un acord del Consorci Hospitalari de Vic i el Departament de Justícia de la Generalitat ha permès aplicar una sèrie de protocols per reduir el nombre de suïcidis a Osona. L’any passat es va registrar una taxa de 7,72 persones per cada 100.000, una davallada significativa des del 2006, quan se situava en uns índexs de 12. La taxa és més alta que a Catalunya. L’anunci es va fer coincidint amb el Dia Internacional per la Prevenció del Suïcidi.

La taxa de suïcidis a la comarca d’Osona se situa en 7,72 persones de cada 100.000, segons les darreres dades recollides pel Consorci Hospitalari de Vic. Això suposa una important reducció en poc temps: tres anys enrere, l’any 2006, la taxa se situava a 12, en un moment en què la mitjana catalana es trobava a l’entorn de 8, de manera que ha caigut en un 36%. Al Ripollès no hi consten aquestes dades.

Malgrat aquesta reducció en el cas d’Osona, la taxa continua essent més elevada que a Catalunya: segons dades facilitades per la Generalitat, coincidint amb el Dia Internacional per la Prevenció del Suïcidi, la taxa era de 5,7 l’any 2008.

Aquesta diferència, però, s’ha de relativitzar, segons el director de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Francesc Arrufat, que sosté que les xifres oficials no sempre coincideixen amb les reals: “Les taxes estan infradetectades: hi ha moltes morts per suïcidi que no es detecten com a tal, sinó com a accidents”. Malgrat tot, la xifra d’Osona és més baixa que a l’Estat espanyol, on se situa en 10 per cada 100.000 segons el darrer informe de l’epidemiòloga austríaca Ellenor Mittendorfer, que també diu que la taxa als països nòrdics és de 20.

La reducció de la taxa en el cas d’Osona s’ha aconseguit després de fer un intens treball impulsat l’any 2006, a partir d’un conveni amb el Departament de Justícia de la Generalitat, que ha permès aplicar nous protocols d’actuació després de veure que els índexs eren força més elevats que a la mitjana catalana. L’objectiu que es van imposar en el seu moment, quan tenien una taxa de 12, era baixar per sota de 8 per cada 100.000 persones, fet que ja van aconseguir el 2008 i van mantenir el 2009.

El conveni amb la Generalitat es va concretar en la creació d’una comissió formada per la Unitat de Qualitat del CHV, la Direcció de Salut Mental i un metge forense en representació de l’Institut de Medicina Legal. Això fa que les dades que tenen ara sobre la taula siguin molt més fidels a la realitat, més exhaustives, i s’hi pugui actuar de forma més directa. També permet fer un seguiment molt més escrupolós de totes aquelles persones que en algun moment han fet algun intent de suïcidi, per evitar que es torni a repetir.

Les dades obtingudes arran de la comissió han constatat que “el 90% de les persones que intenten suïcidar-se pateixen un trastorn depressiu al qual arriben bé per una malaltia mental o com a conseqüència dels factors de vulnerabilitat”, segons un comunicat. Poden afegir vulnerabilitat al suïcidi elements tan diversos com les malalties mentals, el consum de drogues, les malalties cròniques amb dolor, l’aïllament i la manca de suport social.

Els suïcidis ja s’han convertit en la primera causa de mort entre la gent de 25 a 44 anys a Catalunya, segons dades de la Generalitat. Li han cedit el primer lloc del rànquing els accidents de trànsit, que en els últims anys han baixat notablement. L’any 2008 es van suïcidar 417 persones a tot Catalunya, de les quals el 76% eren homes i el 24% restant, dones.

Des de l’any 2004, la Generalitat promou la participació de Catalunya a la Lliga Europea contra la Depressió, que desplega programes d’intervenció contra la depressió i el risc de suïcidi, que han permès reduir les temptatives en un 20%.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't