EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

En dos anys s’han obert a Osona i el Ripollès sis locals dedicats a la compra d’or

N’han tancat un a Vic, però properament se n’instal·larà un altre a Torelló; al Ripollès n’hi ha un. Al marge de qui ven per necessitats econòmiques, un perfil creixent amb la crisi, també hi ha qui hi porta joies malmeses. També s’ofereix el servei d’empenyorament.


El 9 Nou
22/09/2011

Les cadenes d’establiments dedicats exclusivament a la compra i l’empenyorament d’or s’han anat estenent arreu del país, a recer d’una crisi que està fent estralls en moltes economies familiars i que ha convertit aquest metall preciós en bé refugi per als inversors. Osona no n’és cap excepció.

El setembre del 2009 s’instal·lava a Vic una botiga del grup l’Estel d’Or, el primer local d’aquestes característiques que obria a Osona. Dos anys després ja en són sis: cinc a Osona i un al Ripollès.

“Som un negoci ocasional”, admetia llavors Toni Sanahuja, un dels socis de l’Estel d’Or. El context econòmic, però, no permet augurar fins quan serà rendible el model. “Tot està molt inestable”, apunta Carolina Casas, responsable de la botiga que aquest mateix grup va obrir a la plaça Major ara fa un any –i el primer que també ven joies d’ocasió a l’aparador–.

Aquests negocis esdevenen un bon baròmetre de la cruesa que està prenent la crisi. “Ara la gent comença a venir més desesperada, veus que realment estan necessitats”. I el fet de vendre’s una joia no sempre els resulta fàcil: “A vegades se senten culpables”, explica Casas, a qui no la preocupa la competència.

“Hi ha negoci per a tots”, assegura, sempre que “tothom sigui legal”. El mateix grup va obrir a Ripoll el primer i únic local d’aquestes característiques que hi ha al Ripollès.

També ha irromput amb força a Osona la firma Dofoid, amb botigues a Vic i Manlleu; i properament n’obriran una a Torelló. “Hem tingut un increment molt important de compra d’or els últims mesos”, confirmen des d’aquest grup. I no sempre per necessitat: “Hi ha clients que venen les joies trencades o antigues que ja no utilitzen, i amb els diners es permeten unes vacances”.

Força clients també recorren al servei d’empenyorament que ofereixen aquests locals. L’empresa els deixa uns diners per un temps pactat –cobrant uns interessos mensuals– amb unes joies com a garantia. Si no paguen, l’empresa es queda les peces.

Puntualment, des del sector de les joieries –tradicionals intermediaris de la compravenda d’or a particulars en temps de bonança– també han aprofitat la conjuntura per sumar-se a la iniciativa. És el cas, per exemple, de l’empresa Joiper, a Manlleu, dedicada des de fa 30 anys a la fabricació de joieria, i que també anuncien la compra d’or. “Nosaltres no som brokers, no som especuladors”, puntualitza Damià González, convençut que aquest model “de compra no repetitiva no és sostenible”. Per ell, aquest negoci es troba “en la fase de maduresa”, prèvia “a la del declivi”, en bona part per culpa de “la forta competència i la guerra brutal de preus”.

Es dóna el cas que a Vic ja ha tancat una d’aquestes botigues, la que hi havia al carrer Bisbe Casadevall. “Això és un tema passatger”, apuntava unes setmanes abans de tancar, per a EL 9 TV, Joan Claudi Vidiella, que també advertia que entorn d’aquests negocis hi pot haver “molta picaresca”. És per això que cal exigir-los “la màxima transparència”, conclou Carolina Casas.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't