Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Endesa estrena la nova seu de la companyia a la Catalunya Central

Les dependències, que a partir d’avui donen servei al Bages, l’Anoia, el Berguedà, l’Osona i una part del Solsonès, compten amb dos edificis.

  • El 9 Nou
  • 17/03/2014 | 18:50

Nota de premsa d’Endesa

ENDESA ESTRENA AVUI A MANRESA LA SEVA NOVA SEU A LA CATALUNYA CENTRAL

• La Companyia ha deixat l’Anònima després de 120 anys i s’ha traslladat a l’antiga central elèctrica La Catalana, camí al barri del Xup, rehabilitada i convertida en oficines.

• A més de la reforma arquitectònica de l’espai, que ha durat dos anys, també s’ha construït un edifici annex i s’ha adequat l’exterior a l’entorn natural.

Manresa, 17 de març de 2014 (3550).- L’antiga central elèctrica de Manresa, coneguda popularment com La Catalana, inicia avui una nova etapa rehabilitada i convertida en la seu d’Endesa a la Catalunya Central. Així, i després de 120 anys d’història, la Companyia ha deixat l’edifici de l’Anònima –també a la capital del Bages– per traslladar-se a les noves oficines, les quals estan situades en un edifici d’estil modernista camí al barri del Xup, a la carretera C-37.

Les dependències, que a partir d’avui donen servei al Bages, l’Anoia, el Berguedà, l’Osona i una part del Solsonès, compten amb dos edificis. El principal, on s’ha realitzat una reforma integral, data del 1920 i és on s’ubicava l’antiga central que rebia el nom oficial de Companyia General Elèctrica. Ara consta de 3 plantes i gairebé 3.000m2 inclosos dins el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de Manresa. En aquest espai s’hi ha creat dos forjats entremitjos que mantenen la noció de nau-espai central, on el protagonisme el té un pilar central i on hi ha la zona d’oficines obertes –dissenyades per allotjar fins a 140 treballadors-, malgrat que també s’han fet espais tancats en format oficina i s’ha rehabilitat la zona de l’antic pont grua, que permet dividir diferents elements.

D’altra banda, s’ha construït una edificació auxiliar de dues plantes que queda connectada amb l’edifici principal mitjançant un cos articulat de vidre. A la planta baixa hi ha el magatzem i els vestuaris, i a la primera planta, l’arxiu.

A més de la remodelació arquitectònica, que ha durat dos anys –tal i com estava previst– la Companyia també ha conservat i adequat l’exterior de la nova seu a l’entorn natural, de manera que s’hi ha plantat espècies autòctones del territori. A més, s’ha instal•lat un sistema per aprofitar les aigües pluvials procedents de les cobertes i de les zones de rodament. Aquestes són conduïdes a la bassa de refrigeració, que s’ha recuperat mitjançant un equip d’oxigenació i es pretén, en un futur, crear un microhàbitat. La resta d’aigua, en el cas que n’hi hagi, s’emmagatzemarà al pou, on s’ha instal•lat una bomba per poder utilitzar el sistema de rec gota a gota per a la jardineria.

La parcel•la també compta amb una zona d’aparcament de visites i una altra per als treballadors i vehicles d’empresa. Per a integrar-les a l’entorn, la zones de circulació de vehicles s’han fet amb asfalts especials i els espais buits s’han omplert amb sorra, terres vegetals i grava que permeten el drenatge.

Durant les darreres setmanes, amb la voluntat de donar a conèixer la nova seu i apropar la Companyia al territori, Endesa ha convidat institucions i entitats de la Catalunya Central a visitar les dependències abans de la seva estrena. Aquest és el cas de la visita institucional de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i del delegat del Govern a la Catalunya Central i alhora alcalde de Berga, Juli Gendrau, així com el responsable de l’Oficina del delegat territorial del Govern a la Catalunya central i alcalde de Capellades, Marcel•lí Martorell. També han estat convidats representants de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Manresa, la delegació del Col•legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, la delegació del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col•legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, la demarcació a la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya, el Gremi d’Electricitat, Fontaneria i Afins del Bages i el Berguedà (GBB), PIMEC Catalunya Central i Unió Empresarial de l’Anoia.

Estalvi energètic

L’edifici està classificat com a classe B, la qual cosa representa al voltant d’un 60% d’estalvi energètic. Les instal•lacions compten, doncs, amb enllumenat eficient i que no emet calor, amb un sistema optimitzat de climatització que regula les condicions d’humitat i temperatura de tres zones mitjançant la conversió aigua-aire, i amb tancaments de vidre que eviten les pèrdues de calor i fred.

A més, la nova construcció té plaques solars a la coberta per tal d’obtenir aigua calenta sanitària, les quals s’han protegit per tal d’evitar l’impacte visual.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.