Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

ERC dóna suport a CiU per aprovar les ordenances de Torelló i es comença a evidenciar un pacte per garantir la governabilitat

El PSC només va votar en contra de la modificació de l’IBI, l’impost més important pel que fa a la recaptació. En el mateix ple es va votar l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència. Hi van votar a favor CiU, ERC, PSC i ICV.

  • El 9 Nou
  • 02/11/2011 | 13:02

L’alcalde, Santi Vivet, va dir que havia ofert diàleg a totes les forces per modificar les ordenances municipals, i el portaveu republicà, Jordi Casals, va agrair que se’ls hagués tingut en compte. Els republicans van donar suport a la modificació de tots els impostos i taxes.

El PSC només va votar en contra de la modificació de l’IBI, l’impost més important pel que fa a la recaptació. L’equip de govern ha fet baixar el gravàmen per començar a adequar l’impost a la revisió cadastral que volen fer l’any que ve.

La majoria de taxes es mantenen o pugen un màxim del 3,6 per cent, l’IPC interanual català de setembre, i la taxa de deixalles es redueix mínimament perquè han disminuït les tones que es porten a l’abocador. Plataforma per Catalunya va votar favorablement a totes les modificacions, i Iniciativa va votar en contra de les més significatives com l’IBI, les deixalles o l’aigua.

En el mateix ple, la regidora d’Esquerra i directora de l’escola Marta Mata, Berta Faro, es va acomiadar com a regidora. Faro ha hagut de plegar per una incompatibilitat: el seu marit és el responsable de l’empresa que té la concessió dels serveis funeraris. Faro va mostrar el seu malestar amb aquest fet i lamentava no poder exercir de regidora ara que considerava que era el moment de fer-ho. Xevi Lozano, número 4 de la llista d’Esquerra-Junts per Torelló, substituirà Faro al consistori.

Encara al ple de Torelló, aquest ajuntament també s’ha adherit a l’associació de municipis per la independència impulsat des de Vic.
La moció a Torelló la presentaven els grups de CiU i ERC-JpT i va rebre també el suport del PSC i Iniciativa. Només Plataforma per Catalunya va votar-hi en contra.

Cal tenir en compte que tres regidors de CiU s’havien abstingut durant el mandat passat quan es va demanar el suport a les consultes del 13-D. Aleshores aquesta moció es va tombar amb el vot contrari dels socialistes. I, més recentment, l’anterior equip de govern del PSC i CiU tampoc va permetre que prosperés la declaració de municipi moralment exclòs de la constitució espanyola.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Torelló

Torelló aprova unes ordenances per reduir al màxim la pressió fiscal sobre la ciutadania

El ple de l’Ajuntament de Torelló, reunit dilluns passat, va donar llum verda a les ordenances fiscals per al 2012. La proposta de l’equip de govern va rebre els vots favorables, en tots els apartats, d’ERC i de PxC, mentre que el PSC va discrepar només en l’IBI. El grup municipal d’ICV-EUiA-E va votar en contra de la taxa de subministrament d’aigua, de la de recollida de deixalles, de l’Impost de Béns Immobles i de les piscines.

La proposta de l’equip de govern de l’Ajuntament de Torelló en relació a les ordenances fiscals per al 2012 es basa, essencialment, en la voluntat de reduir en la mesura del possible, la pressió fiscal sobre els ciutadans i ciutadanes del municipi. Per això, bona part dels impostos i taxes es congelen, alguns es rebaixen i els que experimenten algun increment (com el lloguer de la Carpa o l’accés a les piscines) ho fan en base a l’IPC (3,2 interanual referenciat al mes de setembre).

D’aquests criteris generals se n’escapa l’Impost de Béns Immobles (IBI). Segons la previsió de la regidoria d’Hisenda, si s’hagués mantingut la línia d’increment d’aquest any, de cara al 2012 Torelló hauria recaptat 4,4 milions d’euros aproximadament en concepte d’IBI; en canvi, s’ha previst fixar el màxim de recaptació en 4,1 milions. Es calcula que un 78% dels rebuts decreixeran, es mantindran o creixeran per sota dels 40 euros. En el cas de les plusvàlues, experimenten una rebaixa del 5%, i la quota final que s’aplica a la base és del 17,1%.

A més a més, cal tenir en compte que ha tirat endavant la sol·licitud de revisió del cadastre (Torelló és pionera perquè és l’única població catalana que ho ha demanat) i que, si tot segueix el seu curs, es podria iniciar l’any vinent i podria donar resultats a partir del 2013. La revisió adequaria els valors cadastrals al valor real dels habitatges –per tant, previsiblement, baixaria. Això compensarà, en el futur, els elevats índexs que té Torelló amb respecte a l’IBI i les plusvàlues.

Pel que fa a la taxa de recollida de deixalles, s’aplica una rebaixa general (-1,74%) en tots els conceptes, ja que s’ha intentat ajustar al màxim el preu per disminuir la pressió sobre els bars i establiments comercials i també sobre les famílies. Com a particularitat, al mercat del dimecres, a les parades de venda d’aliments per dia se’ls aplica una rebaixa del 35,71% i a les parades de productes no alimentaris la rebaixa és del 41,69%.

Finalment, pel que fa a l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, s’augmenta la bonificació, que passa a ser del 30% al 50% per als vehicles que aposten per l’eficiència energètica. En aquest sentit, també cal destacar que el llistat de vehicles susceptibles d’acollir-se a aquesta bonificació, ha augmentat.

Al llarg del procés d’elaboració de les ordenances fiscals, l’equip de govern ha mantingut contactes amb els grups municipals per tal de, en paraules del regidor d’Hisenda, Albert Portús, “avançar en la recerca del consens”. La intenció és afluixar el màxim possible la pressió fiscal sobre els contribuents, tenint present que “els ingressos són els que són, i alhora, no podem deixar de prestar serveis ni podem tocar la despesa ordinària”.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Torelló sobre la moció de l’Associació de Municipis per la Independència

Torelló s’adhereix a l’associació de municipis per a la independència

Amb el suport dels grups municipals de CiU, PSC, ERC-JpT i ICV-EUiA, el ple de l’Ajuntament va acordar adherir-se al projecte de l’Associació de municipis per a la independència de Catalunya. PxC hi va votar en contra. La proposta va arribar al ple en forma d’una moció presentada per ERC-JpT i CiU.

En el text de la moció es fa referència explícita al dret a l’autodeterminació, recollit a la carta de les Nacions Unides com un principi fonamental dels drets humans.

En base a aquest acord, Torelló dóna suport a les actuacions per constituir una associació d’ens locals amb l’objecte de defensar l’assoliment dels drets nacionals que corresponen a Catalunya i promoure l’exercici del dret a decidir. I, al mateix temps, l’Ajuntament expressar la seva voluntat de concórrer a l’assemblea que elabori els estatuts que han de regir el funcionament de l’Associació. Finalment, es va designar l’alcalde com a representant de la corporació en aquesta futura associació.

Nota de premsa d’ERC sobre el ple de Torelló

ERC-JpT i CiU acorden l’aprovació de les ordenances de Torelló

En el darrer Ple de Torelló, el consistori ca aprovar les ordenances fiscals. Aquestes havien estat negociades i pactades per l’equip de govern de CiU i per ERC-JpT.

Jordi Casals, portaveu d’ERC-JpT, va afirmar que s’havia negociat amb prou temps com per incidir en el disseny de les ordenances, fet que no s’havia donat en els darrers vuit anys. Per aprovar-les, Casals va afirmar que “hem partit de la situació que l’equip de govern no compta amb majoria absoluta, és a dir que necessita com a mínim tres vots més per aprovar les ordenances”, però no per això els republicans havien “encarat les negociacions des del càlcul partidista i electoralista” sinó “amb lleialtat i amb visió de poble”.

El republicà va dir que “són temps complicats i plens d’incertesa, sobretot en quan als ingressos que arribaran a l’ajuntament des de l’Estat o des de la Generalitat”, comptant, a més, que l’Estat retindrà centenars de milers d’euros, fruit del seu “error, volgut o no, a l’hora de comptabilitzar els ingressos des dels 2008, Espanya va inflar els números per fer cuadrar el dèficit i ara ens tocarà el rebre als municipis”, va reblar el regidor.

Per ERC-JpT també s’ha considerat l’economia familiar dels torellonencs, així que la pressió fiscal s’havia de “contenir si no rebaixar”, per això que la majoria de taxes pugen l’IPC.

En quan a l’IBI, que és l’impost més important pels ingressos propis de l’ajuntament, és el que “s’hi ha estat treballant més amb l’equip de govern” i al final es va arribar a l’acord que suposa un increment, que l’hem de veure emmarcat en l’augment del valor del cadastre, fruit de la revisió feta fa 5 anys, però que no representa un augment tant important com l’any anterior que va suposar un augment superior al 12%. En valors absoluts, Jordi Casals va explicar que “més del 80% dels rebuts no veuran augmentat més de 50€ la contribució i que més del 20% se’ls hi abaixa o els augmenta menys de 5€”. Aquest augment contingut, suposarà assegurar uns ingressos a l’ajuntament que revertiran en el bon funcionament del poble.

Lligat també amb el cadastre, trobem una rebaixa en la plusvàlua, que malgrat tot servirà per mantenir els ingressos de l’ajuntament.
En quan a les deixalles, la taxa es veurà rebaixada el valor a pagar, fruit de la bona feina feta pels torellonencs, sobretot pels particulars. A més, ERC-JpT va acordar amb CiU rebaixar costos que depenen de l’ajuntament que també suposen rebaixar més la taxa, una rebaixa a l’entorn de l’1.7%.

En quan a l’impost de circulació, que és el segon ingrés propi més important de l’ajuntament, els republicans i l’equip de govern van acordar augmentar el % de bonificació pels cotxes amb baix impacte mediambiental. Casals, però, va dir que el seu grup es comprometia durant aquest mandat a “treballar per baixar l’impost de circulació, que està al màxim en tots els nivells, des de fa anys”.
Amb aquest acord d’ERC-JpT i CiU, els republicans han volgut “salvaguardar els ingressos necessaris pel bon funcionament de l’ajuntament, contenint la pressió fiscal”, tenint en compte que en els impostos relacionats en el cadastres (i la seva revisió) no fer augments com en el darrer any o fins i tot rebaixant-los.

L’ajuntament de Torelló s’adhereix a l’Associació de Municipis per la Independència

Tots els grups menys PxC voten la moció presentada per ERC-JpT i CiU

En el darrer Ple, tal com havia dit en el seu moment el portaveu republicà Jordi Casals, Torelló va aprofitar la segona oportunitat per pujar al tren per la lluita per la independència de Catalunya. Tots els grups, accepta PxC, van aprovar la moció presentada per ERC-JpT i CiU perquè l’ajuntament de Torelló ingressés en l’Associació de Municipis per la Independència.

Berta Faro, en el que va ser el seu darrer Ple, va ser qui va fer de portaveu d’ERC-JpT en la defensa de la moció. La regidora de Junts per Torelló va dir que malgrat la moció ja es podia aprovar amb els vots d’ERC-JpT i CiU, esperava que s’hi sumessin altres grups i fer que s’aprovés per una gran majoria.

Faro va dir que el seu grup veia que l’aprovació d’aquesta moció com una segona oportunitat pel consistori en quan al seu suport al procés d’independència d’aquest país, “la primera la vam deixar passar no donant suport a la consulta per la indendència del 13D”. “Tots plegats hem tingut temps per reflexionar sobre aquell fet i treure’n les pròpies conclusions. Aquesta moció no és per passar comptes, és per sumar Torelló en la lluita per la llibertat de la nostra nació”, va afegir.

Per acabar, la regidora va dir que “Torelló hi ha de ser”, així com el màxim d’ajuntaments possibles, perquè la lluita per la llibertat de Catalunya “necessita del treball des de la societat civil i també des de les institucions nacionals i locals, perquè la nació l’hem de construir entre tots, i això també vol dir des dels pobles, viles i ciutats de Catalunya”.

Lluís Sabatés al PSC: “Qui té les claus del camp de futbol del barri de Montserrat?”

El PSC presenta una moció a partir d’un Ple d’Equipaments esportius que no s’ha fet públic ni s’ha presentat a cap grup municipal, inclòs l’antic soci de govern

El PSC va presentar una moció on proposava que el camp de futbol del barri de Montserrat es converteixi en una sala de barri, demanant una reserva de 50.000€ pel pressupost del 2012. Aquestes propostes, que recollia el programa electoral del PSC, es troben en un Pla d’Equipaments Esportius que es va començar a treballar amb entitats esportives i els grups municipals de Torelló, però que mai es va presentar públicament i ni tampoc a les entitats ni grups municipals. És per això que el regidor d’ERC-JpT va demanar al PSC quants estudis pagats pels ciutadans i que no s’han fet públics ni s’han posat a disposició dels grups municipals s’han utilitzat per fer el programa electoral del PSC. No hi va haver resposta.
Com tampoc hi va haver resposta, malgrat que l’haurien de saber, ja que el PSC va tenir en les seves mans la regidoria d’esports en els darrers vuit anys, quan Sabatés va demanar “qui té les claus del camp de futbol del barri de Montserrat?”.

En la moció socialista, es posava damunt la taula la infrautilització del camp de futbol del barri de Montserrat, quan s’ha donat el cas que qui té les claus del camp de futbol no és ni l’ajuntament ni l’assoaciació de veïns del barri, sinó un particular per fer-ne un ús particular.

Lluís Sabatés es va congratular que s’hagués fet “el miracle” que el PSC es tornés a preocupar pel camp de futbol del barri de Montserrat, això sí, “després d’haver perdut l’alcaldia”, però que el que ERC-JpT demanava és que l’ajuntament recuperi les claus i la gestió del camp de futbol i que es treballi per dignificar el Centre Cívic del barri de Montserrat.

CiU i ICV també es van oposar a la moció recordant la deixadesa en l’ús de l’equipament per part del PSC en els darrers anys de govern del camp, malgrat haver fet una inversió superior als 150.000€, que amb una sala de barris anirien a parar a la paperera.

CiU, ERC-JpT i ICV retreuen l’oportunisme del PSC en presentar una moció sobre el dit consultori del barri de Montserrat

Es va recordar al PSC la manca d’interès en dotar de metge el servei i que no es podia caure de nou en un engany com el de l’ambulància medicalitzada

El PSC va presentar una moció sobre el consultori del Barri de Montserrat, que es va tancar després de les eleccions municipals del maig. Els socialistes van veure com CiU, ERC-JpT i ICV la votaven en contra i que sols comptava amb el suport de PxC, insuficient per aprovar-la.

El portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals va voler contextualitzar la situació del “dit consultori” del barri de Montserrat, recordant coses que la moció del PSC obviava:

1er. Que el consultori del Barri de Montserrat ho ha estat més de nom que de funció, mai s’han posat a disposició d’aquest equipament els mitjans econòmics, tecnològics i humans necessaris perquè realment fes la funció mèdica que ara es reclama. Curiosament aquesta situació s’ha donat en diferents mandats amb alcaldia del PSC.

2on. Que el consultori del Barri de Montserrat s’havia de tancar abans de les eleccions municipals però que es va tancar just després per petició expressa de l’alcalde sortint, del PSC.

3er. Que es va fer una reunió amb els representants de l’AAVV del Barri de Montserrat, responsables de l’ICS i del CAP, així com tots els grups municipals. En aquesta reunió es va constatar que el consultori no havia tingut mai els recursos necessaris per la seva missió sanitària i, finalment, que l’ICS i el CAP es regeixen per una manera de treballar de no descentralització dels CAP en municipis menors de 20.000 habitants.

4rt. Que en aquesta reunió es va encetar les vies de treball a partir d’ara que era el de facilitar l’accés al CAP de Torelló a la gent del Barri de Montserrat i de facilitar als veïns amb problemes de mobilitat la facilitat per accedir l’atenció sanitària a domicili. Aquest era el nou punt de partida a partir d’on treballar, amb l’horitzó d’una ampliació del CAP.

Casals, a més, va afirmar que aquesta “moció se sembla molt al cas de l’ambulància medicalitzada de Torelló, que era la solució al tancament de les urgències nocturnes. Al final ens vam quedar sense una cosa i l’altra i el PSC governant negant l’evidència en el Ple i amagant la realitat”, a més, va afegir que la moció socialista no era “en contra de cap retallada de la Generalitat ni la sanitat pública, sinó una moció que demana el que no s’ha vulgut o sapigut fer quan es tenien responsabilitats de govern”.

El republicà va afirmar que “no podem dedicar-nos a crear falses expectatives, sabent que són falses. No podem fer-nos trampes jugant al solitari, i menys en un tema que afecta un àmbit tant important per les persones com és la sanitat”.

Finalment, Casals va demanar a l’equip de govern que treballi en els aspectes que es van apuntar en la reunió amb l’AAVV, la gent de l’ICS i el CAP de Torelló, “ampliar el CAP de Torelló i en facilitar l’accés al CAP a la gent del Barri de Montserrat, sobretot als veïns amb problemes de mobilitat”.
Tots els grups que es van oposar a la moció van recordar que el consultori oberta fa més de 10 anys pel PSC mai va tenir la dotació de personal per fer un servei real mèdic i van retreure al PSC l’oportunisme de presentar aquesta moció després de tres mandats amb alcaldia socialista que no es preocupar per anar més enllà que un servei de cara a la galeria, sense preocupar-se que hi hagués cap metge.

Berta Faro, de Junts per Torelló, renúncia a la seva acta de regidora

Berta Faro, regidora del moviment ciutadà Junts per Torelló, que es va presentar coaligat amb ERC, va renunciar a la seva acta de regidora en el darrer Ple, per un motiu d’incompatibilitat.
Faro va afirmar que “ara que em veia capaç d’aportar alguna cosa a la política municipal, ara que em semblava que la serenor dels anys m’ho permetia, que em semblava que podia disposar de temps sense prendre’l a ningú i treballar per aquest poble que tan m’estimo, ara us haig de dir adéu”, després de molt de temps de sospesar l’opció d’implicar-se en la política municipal.

La regidora va ser contundent també en les seves paraules: “No he incomplert res. No he infringit cap norma. No he amagat res. Me’n vaig amb la consciència ben tranquil.la. No eludeixo la meva part de responsabilitat en la ignorància d’una llei que no em deixa intervenir en la vida pública d’aquest municipi. Només lamento que algú no me n’alertés abans”. Berta Faro feia referència a la modificació de la Llei de Contractació Pública del 2003, que incloïa la incompatibilitat, també, dels cònjugues dels propietaris d’empreses proveïdores a ajuntaments, a l’hora d’exercir com a càrrec electe. Una llei que ignora la realitat catalana de la separació de béns, que existeix en el dret civil català.

La regidora independentista va voler deixar clara que la “família Xicoy, amb la qual estic vinculada des de fa més de trenta anys, porta quatre generacions d’activitat en el mateix sector. No em necessiten a mi per obtenir cap tracte de favor”. Mai no hauria pensat que “els vincles de parella podrien condicionar la meva activitat ni jo la seva”, en referència a la gestió dels serveis funeraris de Torelló des de fa generacions per la família Xicoy.

Va acabar el seu comiat donant les gràcies a tots els companys de consistori, regidors i regidores, tècnics i tècniques, i “sobretot” als votants que van fer confiança a ERC i Junts per Torelló.

I va voler encoratjar a treballar per una societat sempre més justa i equitativa, perquè aconseguiu una gestió dels recursos eficient i eficaç, perquè el nostre sigui un ajuntament proper, dialogant, participatiu i transparent, i no perdre mai de vista “les llibertats de Catalunya perquè ens puguem regir per les nostres pròpies lleis, puguem gestionar els nostres recursos i no haguem d’estar justificant un dia rere l’altre les nostres institucions, els nostres símbols i la nostra llengua”.

S’admeten dues al.legacions d’ERC al Pla de Mobilitat de Torelló

No s’accepten, però, les que demanaven no comptar amb una nova estació de tren i la de replantejar el transport urbà

En el darrer Ple de Torelló, es va aprovar definitivament el Pla de Mobilitat de Torelló, amb l’acceptació de dues al.legacions que ERC va presentar en el seu moment. Unes altres dues esmenes no es van acceptar.

Les que si que van ser observades, van ser una al.legació que demanava millorar el protocol d’incidències en el trànsit de Torelló, fent que a més d’informar per rràdio o a la web, es tingui un pla de previsió per assenyalar camins alternatius quan es tallin carrers. L’altra al.legació acceptada és la d’homogeneïtzar definitivament els semàfors des de la plaça de Sant Fortià fins al C/ Sant Miquel, ja que els canvis constants i el canvi de criteri crea confusió als conductors i als vianants, posant en perill aquests darrers.

En quan a les que no es van acceptar, es troba la de reformular els criteris, molt restrictius i cars, de la creació d’un servei de transport urbà a Torelló i la que ERC demanava que no es tingui en compte la nova estació de tren al sud de Torelló, ja que difícilment es podrà construir en els propers anys (no hi ha calendari) i el Pla de Mobilitat té actuacions fins el 2016.

Per acabar, el portaveu republicà, Jordi Casals, va recordar que el seu grup es va implicar molt en el Pla de Mobilitat abans, durant i després de la seva redacció, però que a excepció de les al.legacions cap de les seves propostes i aportacions, algunes de fons, no estan recollides en l’expedient, pel qual es farà arribar a l’Ajuntament de Torelló.

Nota de premsa del PSC sobre el ple de Torelló

El passat dilluns, en el ple de l’Ajuntament es va presentar a l’aprovació les ordenances fiscals pel 2012. Com se sap a les ordenances aprovades s’aproven tant les taxes com els impostos.

Pel què fa a les taxes, l’equip de CiU va presentar un increment de les taxes basades en el cost de les mateixes (és llei) i per tant va re

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.