EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Harlem Shake: la Universitat de Vic se suma al nou estil de ball

Tot comença amb una persona ballant de manera desmesurada en un entorn tranquil. De cop es desferma la bogeria i tothom comença a ballar. El nou fenomen es diu Harlem Shake i es va gestar als anys 80 al barri de Harlem de Nova York. Però no ha estat fins fa poc que s’ha fet conegut arreu del món.

El 9 Nou
15/03/2013

El brot va iniciar-se a Austràlia quan uns adolescents van voler imitar la broma que va començar el blocaire americà Fithy Frank i, des de llavors, pocs han estat els que s’han resistit a veure les versions d’aquest estil de ball o, fins i tot, participar-hi. La Universitat de Vic no n’ha quedat exclosa, ja que els alumnes de 4rt de Publicitat i Relacions Públiques també van voler sumar-se a aquesta nova febre social.

La fama del Harlem Shake no es podria entendre sense les xarxes socials, com va passar amb altres fenòmens com van ser els lipdub o els flashmob. El primer és un vídeo musical en què els participants, caracteritzats d’alguna manera especial, han de moure els llavis i ballar coincidint amb la cançó que interpreten. La gravació es fa amb un pla seqüència (on representa que no hi ha cap tall) i serveix per promocionar o donar conèixer un poble, institució o espai en concret.

Per la seva banda, els flashmob consisteixen en què un grup de persones queden en un lloc emblemàtic concret on fan una performance breu i marxen. Aquestes accions són convocades de manera espontània a través d’Internet i les xarxes socials i només tenen la finalitat de passar una bona estona i, sobretot, cridar l’atenció de la gent.

“Hey soul sister”, el lipdub que va donar a conèixer la UVic al món

La història del lipdub de la Universitat de Vic va començar fa quatre anys des d’una classe de 4rt dels alumnes de Publicitat i Relacions Públiques. Un dels impulsors va ser el professor Santi Hausmann quan va mostrar als estudiants el lipdub de la Universitat del Quebec. Veient els resultats de la universitat canadenca, la classe va decidir que fer una activitat com aquesta podia ser una bona manera per concloure el curs.

Hausmann assegura que no va costar gens implicar-hi a tot el centre educatiu, ja que la idea es va anar escampant i tothom volia participar d’aquesta acció col·lectiva. Una altra de les persones implicades en aquest projecte va ser el realitzador Dani Feixas, qui explica que Facebook va ser la plataforma bàsica per poder organitzar a tots participants i poder tirar endavant amb el moviment social.

Per aquest lipdub es va escollir el tema Hey soul sister del grup nord-americà, fins llavors desconegut, Train. Haussman comenta que, tot i que aquesta peça no era la primera opció, quan la van escoltar es va decidir que havia de ser la banda sonora. Tot i que s’havia assajat molt poc, segons Haussman i Feixas, el dia del rodatge va ser màgic ja que tot va anar a la perfecció, fins i tot el temps va acompanyar. Mitjans com TV3 i el programa Els Matins van acompanyar els estudiants en la gravació.

A finals de maig es va estrenar el vídeo i a finals d’aquella setmana va superar les 100 mil visites. A més, personatges coneguts com l’humorista Berto Romero el van penjar al perfil de les xarxes socials, fet que va ajudar a què el lipdub tingués encara més repercussió. El ressò del lipdub va ser tan gran que fins i tot va arribar als intèrprets de la cançó, Train, que van regalar a la Universitat una placa en senyal d’agraïment perquè el vídeo va ajudar a donar a conèixer el grup.

Després de crear el lipdub, Santi Hausmann i Dani Feixas van portar a terme altres accions com un walkdub amb la mateixa cançó i una flashmob nadalenca.

En definitiva, el que en un principi havia de ser un projecte d’una classe va acabar sent una acció que va moure a més de 900 persones i que ha rebut més de 2 milions de visites a la xarxa.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 569 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't