EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

ICV-EUiA demana per llei la prohibició del ‘fracking’ a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol

La coalició presenta proposicions de llei al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya i iniciatives en forma de preguntes per escrit i mocions a totes les institucions on té representació parlamentària.


El 9 Nou
09/01/2013

Nota de premsa d’ICV

ICV-EUiA demana per llei la prohibició del fracking a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol

La coalició presenta proposicions de llei al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya i iniciatives en forma de preguntes per escrit i mocions a totes les institucions on té representació parlamentària

ICV-EUiA ha demanat avui per llei la prohibició del fracking a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol. Ho ha fet mitjançant una proposició de llei que entrada a registre a la cambra espanyola, signada per la diputada Laia Ortiz, i també al Parlament de Catalunya per part del grup parlamentari català

“El fracking és un sistema d’extracció de gasos no convencionals del subsòl a molta profunditat. La fractura hidràulica consisteix en foradar verticalment fins arribar a la capa de pissarra. Aquest procés de perforació requereix d’una injecció continua d’aigua d’uns 300 litres per segon. D’aquesta manera el consum total que pot implicar un pou de fracking pot oscil·lar entre els 7 i 20 milions litres d’aigua enfront dels 75.000 fins a 300.000 que implica un pou convencionals. Per tant el fracking suposa una despesa d’aigua 100 vegades major. Per l’extracció s’usen fins a 500 substàncies químiques, moltes d’elles cancerígenes i d’altres amb propietats preocupants”, explica la diputada Ortiz en la mateixa línia del que exposa l’exposició de motiu de la proposició de llei entrada a registre en el Congrés dels Diputats.

Per això, Ortiz demana en l’article primer de la llei entrada a registre la prohibició “en tot el territori de l’Estat espanyol la realització d’activitats de prospecció, exploració, investigació o explotació d’hidrocarburs no convencionals que suposin, en tot el procés o en part del procés, la utilització de les tècniques de fractura hidràulica amb injecció d’aigua i/o altres components químics”, més coneguda com afracking. Exactament el mateix que fa la proposició de llei també entrada a registre en el Parlament de Catalunya i que es discutirà en un dels primers plens de la X legislatura que ara comença.

“Nombrosos governs a Europa com França, Bulgària, regions d’Alemanya com Renana de Nord-Westfàlia, regions de Suïssa com Friburg i Vaud, així com diferents estats dels Estats Units (Carolina del Nord, Nova York, Nova Jersey i Vermont) i altres països d’arreu del món com Sudàfrica, el Quebec, Nova Gales tenen en vigor actualment una prohibició o apliquen ja una moratòria en relació a l’ús del fracking”, ha explicat Ortiz que ha indicat que seria “inexplicable que el Govern català o espanyol girin l’esquena a regular aquesta practica d’extracció”. “Altres estats membre com República Txeca, Romania i altres regions d’Alemanya que encara no ho tenen regulat estan considerant en aquests moments una moratòria en relació al fracking”, ha afegit la portaveu de la Izquierda Plural en temes mediambientals.

A Catalunya hi ha 81 municipis afectats per la pràctica del fracking sota el projectes Darwin i Leonardo i que afecten a 166.324 ha. També Tarragona i Lleida estan afectats amb projectes que són limítrofs amb Terol, La Franja i Aragó. ICV-EUiA també ha presentat mocions a tots els municipis de Catalunya afectats per aquest mètode d’extracció de gasos en els quals té representació al consistori.

A les mocions i aquesta bateria de proposicions de llei presentades al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya de forma simultània també s’hi afegeix la moció que el grup de la Izquierda Plural defensarà en el pròxim ple del Congrés després de la interpel·lació que es va fer sobre aquesta qüestió en el darrer ple. I preguntes escrites entrades a registre per ser respostes pel Govern espanyol i per la Comissió Europea en aquest cas en el Parlament Europeu per l’Eurodiputat d’ICV, Raül Romeva.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't