EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Inauguren a Montesquiu un centre que oferirà coneixements pràctics a professionals per treballar al bosc

L’espai ocupa una superfície de 300 metres quadrats i s’hi ha invertit 360.000 euros entre la Diputació i la Generalitat.


El 9 Nou
22/11/2011

La col·laboració entre entitats públiques i privades permet inaugurar el Centre de Desenvolupament Forestal al Parc del Castell de Montesquiu, un espai on es formarà professionals en coneixements pràctics per treballar al bosc. Així ho ha explicat aquest dimecres el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, durant l’acte de presentació de les noves instal·lacions del centre que, a més, seran la seu del Centre de Formació Forestal Especialitzada. Esteve ha destacat que es tracta d’un centre formatiu “avançat”, “amb clara vocació d’excel·lència” i “que projecta el territori”. L’espai té una superfície de 300 metres quadrats i ha requerit una inversió econòmica de 360.000 euros.

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha destacat el fet que es tracta d’un projecte que exemplifica que “la cooperació entre entitats públiques i privades dóna resultats molt positius”. L’impulsor del Centre de Formació Forestal Especialitzada és el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura però la Diputació de Barcelona ha financiat i gestiona el centre, la Federació d’ADF d’Osona ofereix un punt de vista proper al mercat que permet detectar les necessitats formatives del sector i l’Associació de Propietaris Forestals de la Serra de Bellmunt – Collsacabra aporten les zones forestals perquè els estudiants puguin fer les pràctiques.

L’alcalde de Vidrà, Josep Anglada, ha assenyalat que la inversió de més de 360.000 euros de la Diputació i de la Generalitat ha permès millorar les instal·lacions de què es disposava fins al moment i ara l’espai s’obre a tot el sector. A més, el Centre de Desenvolupament Forestal servirà de “pol pel coneixement i divulgació del sector” a Catalunya.

D’aquesta manera, s’ha creat un espai museïtzat, dedicat a la relació entre bosc, economia i societat, en el qual es pot veure una radiografia del sector forestal a l’actualitat; una sala de projecció de documents audiovisuals referents al bosc; un espai de maquinària i instal·lacions amb una caldera per a calefacció i aigua calenta que funciona amb biomassa; una sala polivalent i un espai taller on es portaran a terme la major part de sessions teòriques i de manteniment de maquinària del Centre de Formació Forestal Especialitzada.

El centre va iniciar l’activitat formativa el 2006 i ja ha format més de 500 professionals. El salt qualitatiu es dóna el 2009 ja que el centre comença a ser conegut dins el sector i, a més, es consolida l’emissió de certificats de qualitat concedits conjuntament amb una important empresa anglesa, City and Guilds, en què s’acredita els coneixements pràctics del treball al bosc i que són reconeguts internacionalment.

El centre ofereix nou cursos adreçats a formar professionals del sector que volen millorar l’ocupabilitat, ja siguin persones que treballen per a empreses del sector, en règim autònom o a l’atur. Així, s’hi imparteixen cursos de motodesbrossadora, serra mecànica, tala d’arbres o ús de la motoserra dalt de l’arbre.

D’altra banda, també s’ofereix formació a la carta que es programa a petició de les necessitats d’empreses o organitzacions que volen una formació específica.

El director general de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat, Josep Escorihuela, ha assenyalat que el Centre Desenvolupament Forestal de Montesquiu i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, a Solsona, han de treballar “plegats” i tenir una relació “molt directa” ja que comparteixen objectius.

Nota de premsa de la Diputació

Impulsat pel Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, la Diputació de Barcelona, la Federació d’ADF d’Osona i l’Associació de propietaris forestals Bellmunt-Collsacabra

Inaugurat el Centre de Desenvolupament Forestal del Parc del Castell de Montesquiu

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, acompanyat per la presidenta del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Rosa Vestit, per l’alcaldessa de Montesquiu, Elisabet Ferreres, i pel director general de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Escorihuela; han inaugurat avui el nou Centre de Desenvolupament Forestal, seu del Centre de Formació Forestal especialitzada a La Solana, del Parc del Castell de Montesquiu.

El nou Centre de Desenvolupament Forestal ofereix formació forestal especialitzada amb els objectius de millorar la formació professional de les persones que treballen en el món forestal aportant qualificació, experiència, adquisició de tècniques i metodologies de treball, hàbits d’higiene i de seguretat laboral. També permet fomentar la inserció laboral de les persones formades i enfortir la competitivitat i la cohesió social del territori.

L’equipament és propietat de la Diputació de Barcelona i està gestionat pel Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura des l’any 2006 com a escola de formació forestal. Anualment dóna formació entre 70 i 80 alumnes. Fins ara, en aquests cinc anys, ja hi ha passat més 500 alumnes. Aquest any s’ha fet una intervenció integral a la planta baixa de l’edifici a través del programa Leader de la Generalitat de Catalunya.

El Centre ofereix formació d’especialista en l’ús de la desbrossadora, la serra mecàinica, la tala d’arbres petits, mitjans i grans, especialista en trepa i rescat i tècniques de desembosc amb maquinària forestal.

És el primer centre que acredita els coneixements pràctics del treball a bosc amb una certificació europea proposada per l’NTC (actualment City & Guilds-NPTC).

Durant l’acte de presentació del nou Centre, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha destacat la col·laboració entre entitats públiques i privades. «Aquest model mixt de cooperació dóna resultats molt positius», ha afirmat Esteve. I ha afegit que «projectes com aquest posen en valor el territori».

L’alcalde de Vidrà, Josep Anglada, que va ser un dels pioners del projecte; ha agraït la implicació i suport de totes les administracions i ha recordat que «hem trigat divuit anys a dignificar aquest sector, perquè fins ara la formació s’havia d’anar a fer a l’estranger».

Actualment, el Centre també treballa en la investigació de noves línies formatives com són els treballs forestals en els corredors de les línies elèctriques i els processos d’extracció de suro.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't