EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Inquietud a les residències d’avis perquè la Generalitat triga a pagar

Fins ben entrat l’octubre no s’han començat a transferir els diners corresponents a setembre.


El 9 Nou
18/10/2011

A Osona i el Ripollès hi ha 20 residències de gent gran amb participació pública, sigui en règim de concert (6) o centre col·laborador (13). En el primer cas ve a ser que la Generalitat compra les places, i en el segon que les té llogades, vinculades directament a un usuari. Cada dia de la setmana passada, els responsables de les residències d’avis i centres per a discapacitats han mirat si la Generalitat els havia fet l’ingrés que tenia compromès: el 50% de la transferència corresponent del mes de setembre, per als centres concertats, i del 65% en el cas dels col·laboradors. D’entre els consultats per EL 9 NOU, alguns ja l’havien rebut, però la majoria encara no. El diagnòstic general és que són diners “indispensables” per afrontar els pagaments ordinaris, des de nòmines fins a proveïdors. Una segona sotragada com aquesta “seria difícilment assumible”, com reconeixen en més d’un cas.

Entre els que ja tenien fet l’ingrés hi havia la residència d’El Nadal, de Vic. “Ens el van fer el 7 d’octubre”, deia l’administrador de l’Hospital de la Santa Creu, Josep Carbonell. El centre té la gestió directa de 120 places concertades. Carbonell confia que, tal com es va avançar des de la Generalitat, “sigui una situació puntual”, tot i que “som conscients, com tothom, de les tensions de tresoreria que s’estan vivint” i que això obligarà a ser encara més eficients en la gestió de recursos.

La fragilitat en el pagament, que s’haurà acabat fent més tard del previst i de forma esglaonada, pot indicar que “això acaba de començar”, admet la directora de la residència Vall de Ribes, a Ribes de Freser, Carme Cotrina. En el seu cas, la Generalitat ja ha avançat el pagament per les 30 places en règim de col·laboració que hi té. Però l’horitzó, dins del context general de crisi i de retallades, “no està gens clar”.

En general, i gairebé en més mesura que els mateixos problemes de tresoreria, als responsables de les residències els ha dolgut especialment les “males formes” del Departament a l’hora de comunicar-los les restriccions, que en cap cas han vingut per interlocució directa “sinó a través de les patronals”. I va sobtar especialment quan, per exemple, “la setmana anterior havia estat en una reunió amb el conseller i no se’ns havia insinuat res”, es lamenta Victòria Vigué, directora de la residència de Rocaprevera de Torelló. En el seu cas són 58 places de residència, 30 de concertades i 28 de privades.

Des de la residència Can Planoles, de Roda de Ter, amb 39 places concertades i 26 privades, la seva directora, Agnès Cristina, no amagava la inquietud que travessa el sector tenint en compte que “els marges de maniobra són molt petits”, i que “una altra sotragada com aquesta ens costaria molt d’afrontar”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't