EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Jordi Fàbrega crema el Decret de Nova Planta a l’acte de Decidim.cat al Fossar de les Moreres

L’alcalde de Sant Pere ha presidit aquest acte, que han seguit centenars de persones.

El 9 Nou
11/09/2010

El fossar de les Moreres ha acollt aquest dissabte la crema simbòlica del Decret de Nova Planta. Centenars de persones han acudit a un acte que pretén mostrar el rebuig a les lleis espanyoles que ‘restringeixen la llibertat del poble català’.

L’acte, organitzat per la comissió del centenari de l’estelada i Decidim.cat, ha estat presidit per Jordi Fàbrega, delegat del Govern a la Catalunya central i portaveu de Decidim.cat, que ha lloat la feina feta per les consultes independentistes i ha afirmat que s’ha de ‘lluitar per un país’ que ‘no té reconegut els seus drets com qualsevol poble del món’.

Després de la crema simbòlica del Decret de Nova Planta, la plaça ha esclatat en crits d”independència’.

NOTA DE PREMSA DE LA COMISSIÓ DEL CENTENARI DE L’ESTELADA

“Avui Onze de setembre a les 11 del matí al fossar de les Moreres s’ha cremat el Decret de Nova Planta per part de Jordi Fàbrega portantveu de decidim.cat i delegat del Govern a la Catalunya Central per expressar el rebuig a les lleis espanyoles que restringeixen el nostre fer com a poble sobirà

Fàbrega, abans de fer la crema simbòlica, ha recordat que els Decrets de Nova Planta són un conjunt de decrets signats per Felip V després de la Guerra de Successió en virtut dels quals s’aboliren els Furs i Constitucions dels territoris de la Corona d’Aragó i es canvià l’organització territorial catalana.

El Decret de Nova Planta, prohibeix l’ús de la llengua catalana a l’Administració de justícia de Catalunya:

El decret de Nova Planta de Catalunya abolia la Diputació del General, les Corts Catalanes, el Consell de Cent, etc. Substituïa el virrei per un capità general, dividia Catalunya en corregiments, com a Castella, i en desapareixien les tradicionals vegueries. S’hi establia el cadastre, per gravar propietats urbanes i rurals, i els beneficis del treball, el comerç i la indústria. Igualment, el castellà hi passava a ser llengua oficial, especialment de l’escola i els jutjats. També es van tancar les universitats catalanes, que havien donat suport a Arxiduc Carles d’Àustria, i es creava la Universitat de Cervera.”

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't