Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Josep Canals: “Produir un producte ecològicament pur és impossible”

En Josep Canals té 83 anys. Viu amb la seva dona a Molins de Rei, a la comarca del Baix Llobregat. Sempre s’ha dedicat a l’agricultura i, avui dia, continua llaurant els tres camps de fruita que té. Fa cinc anys que s’ha vist obligat a canviar els mètodes de cultiu.

  • El 9 Nou
  • 13/10/2014 | 12:52
  • 0

Des de quina edat estàs treballant als teus camps?

Doncs mira, porto des dels 15 anys treballant en els mateixos camps. A alguns encara els dono vida, però a d’altres ja no em val la pena moure’m-hi.

D’on els vas adquirir?

Quan em vaig casar el meu pare em va donar un dot, i després el vaig anar eixamplant fins a multiplicar aquest terreny per deu o dotze.

Tens algú en ment perquè segueixi la teva feina?

Sí, sí que hi ha algú… Una noia de la família, i això em fa estar molt i molt content. També hi ha un noi que està amb una altra néta i que també es deixa veure pel camp.

Què és el primer que fas quan et lleves?

Esmorzo i un cop estic arreglat llegeixo el diari; quan comença a clarejar me’n vaig cap al camp. Normalment quan clareja marxo allà a tres quarts de 7 però aquesta època de l’any fa que em demori fins allà dos quarts de 8, quan ja m’hi puc veure. Normalment em llevo a les 5, però ara dormo des de les 11 de la nit.

En quin moment de la teva vida et planteges fer el canvi d’agricultura no ecològica a cultiu ecològic?

Doncs no fa gaire, deu fer uns cinc anys.

Quina va ser la situació que et va impulsar a prendre aquesta decisió?

És una mica trist el perquè, però no fèiem un duro a Mercabarna. Em sortia més a compte deixar les fruites sense collir i podrint-se als arbres que no pas pagar a algú perquè me les recollís i vendre-les al preu que me les compraven. Llavors es va donar la situació que un ecologista, que ja ho és de fa molts anys, va dir “mira si fas la fruita ecològica jo te la compraré i te la pagaré”.

Com ho feu això?

Ja saps com va tot això de l’ecologisme, una manera de vendre és anar per les cases porta per porta.

I només li vens a ell?

Sí, jo només m’haig de cuidar de plantar i cuidar la fruita, ell i uns quants més vénen a casa, recullen la que volen i la van a vendre. El problema és que la que no em recullen evidentment es queda als arbres.

Què vol dir ecològic, com defineixes aquesta paraula?

Ecològic vol dir que els medicaments i fertilitzants que utilitzem siguin molt respectuosos amb la natura i de passada molt més nets de cara al consumidor.

Què vol dir ecològic regularitzat, ‘davant de la llei’?

Les terres s’han de tenir en unes condicions que aquí on vivim… ecològic pur és impossible perquè tenim vies de comunicació molt a prop. La pol•lució atmosfèrica no és l’adequada però bé que la gent es treu els papers que demostren que són ecològics. Aquí al Baix Llobregat ecològic pur, pur, pur… em costa de creure.

Com es controla que les terres estiguin en condicions per produir fruita ecològica?

Cada setmana a mi em ve un tècnic i em diu el que haig d’anar fent… Tot això abans ho decidíem nosaltres i ho fèiem pel nostre propi peu, però ara amb l’ecològic ens venen a veure quins insectes i ocells tenim, ens miren com estan estèticament la vegetació, etc. I el tècnic et dóna un full on diu quins dies toca regar, collir… Ara et podria dir que sóc un pagès ruc; abans no ho era però ara ho sóc.

Un pagès ruc?

Sí, perquè abans ruixava com i quan a mi em semblava… O sigui jo era el meu tècnic, ara no ho sóc.

Quan de temps necessita algú que vulgui passar d’un cultiu no ecològic a un d’ecològic?

Tres anys han d’estar les terres produint ecològic. Jo amb la meva edat com que no m’he volgut treure cap paper o certificat d’ecològic doncs el que m’ho recull ja sap que és ecològic i ja ven ell la fruita. Però sí, en tres anys han de venir a veure’t que tinguis la terra en condicions i en tres anys ja pots demostrar que cultives ecològic. En tres anys ja t’ho certifiquen.

Ha canviat l’oferta de productes que cultives en aquest procés de cultiu ecològic?

No, jo tinc el mateix. Vaig fent les mateixes espècies; pomes, peres, prunes, préssecs…

Et va suposar una inversió econòmica el fet de passar de fruita no ecològica a cultiu ecològic?

El que passa és que costen més diners els productes que són respectuosos amb la terra i les plantes, i a més a més resulta que tinc pèrdues amb l’ecològic. Plagues d’insectes, ocells que se’m mengen la fruita… Aquests temes no estan ben resolts des del punt de vista del dèficit, ja que evidentment els que em recullen la fruita trien la que volien vendre i això suposa que jo segueixi tenint fruita al terra i als arbres podrint-se.

Com es podrien afrontar aquests problemes?

Per regions; els italians ho porten prou bé. Itàlia està organitzada per regions, i això vol dir que si un territori molt extens és completament ecològic no es ‘contaminen’ els uns als altres ja que si la gent no és prou curosa ens podem afectar mútuament.

Com veus la situació de la pagesia a Catalunya?

Els que volen seguir com jo… Doncs mira si s’aconsegueixen vendre ells la seva producció viuran, i bé. Però si han d’anar a mercats centrals els compraran la fruita tan barata que no els sortiran els comptes. Si no hagués pogut fer aquest tracte amb aquest ecologista ja ho tindria tot amb oliveres, com ja havia començat a fer.

Què diferencia aquest ofici dels altres? Perquè alguns pagesos com tu no es volen jubilar?

Ser pagès no és un ofici com un altre, és un ofici en el que estàs fent un producte o el que sigui i doncs no pots parar la maquinària i anar a dormir. Aquí sempre tot es mou, no trobaràs mai el camp exacte un dia per l’altre. O ara veus una plaga nova, o ara s’ha de regar… sempre hi ha coses a mirar o a fer.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.