EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Casa Museu Verdaguer inicia a través de les xarxes socials la cerca d’espais amb el nom del poeta

Segons les estimacions fetes per la institució osonenca un de cada dos pobles catalans tenen el nom de Verdaguer en un espai.

El 9 Nou
20/02/2010

La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles cerca a través de les xarxes socials imatges i informació de tots els carrers, places, escoles, centre cívics o altres espais que a tot el país estiguin dedicats al poeta. La cerca va començar a començament d’aquest any 2010 a través del Facebook de la Fundació i fins ara s’ha rebut fotografies i documentació des de 51 municipis. L’any 1995, quan les xarxes socials eren encara desconegudes, ja es va fer una cerca similar a través de cartes als diferents ajuntaments però amb un resultat molt desigual.

La directora de la institució impulsora, Carme Torrents, considera que aquest projecte batejat amb el nom d”Ajuda’ns a trobar Verdaguer’ servirà per interaccionar amb els usuaris. Torrents considera que la tecnologia permet ‘la participació’ dels usuaris però també facilita ‘documentació, la consulta d’aquests documents i en millora l’accessibilitat’. L’alcalde de Folgueroles i president de la Fundació, Carles Baronet, diu que aquest projecte 2.0 serveix per mostrar que el museu osonenc treballa en ‘la part literària’ però també en el Verdaguer ‘popular’.

Carme Torrents destaca el fet que aquesta cerca d’informació utilitzant les xarxes socials també permetrà obrir ‘nous paràmetres’ de recerca. Entre d’altres, diu la directora, es podria saber si el nom de Verdaguer es continua donant encara a nous carrers i espais o ‘què va passar’ amb els carrers que duien el nom del poeta en el període franquista. Actualment hi ha constància que més de 400 municipis tenen algun carrer o espai amb la denominació Verdaguer, segons l’Institut Cartogràfic de Catalunya. També hi ha però localitzat espais fora del país com a Màlaga, Madrid o l’Habana (Cuba).

Montse Caralt, tècnica del museu encarregada de desenvolupar aquest projecte, ha explicat que actualment des del Facebook de la Fundació Verdaguer, es poden ‘penjar’ les fotografies aportades. Un cop introduïdes en aquesta popular xarxa social, les imatges van a parar a un àlbum on passen a ser consultables. Sota cada fotografia hi ha ‘el nom del carrer, monument o espai, on aquest es localitza, quan ha estat tirada la fotografia i l’autor’. Amb les imatges es crea un enllaç amb Google maps que permet localitzar d’on provenen tots els documents enviats fins avui. Per les persones que no tenen Facebook s’ofereix com a alternativa el correu electrònic.

Actualment la Fundació Verdaguer disposa, des de l’any passat, d’un canal a Youtube, un Facebook, el bloc de l’associació Amics de Verdaguer, el Google maps del projecte ‘Ajuda’ns s a trobar Verdaguer, un galeria d’imatges a Flirk i Picassa i una aplicació al wiki atles, una eina educativa creada pel Departament d’Educació.

El projecte ‘Apropa’ns a Verdaguer’ també tindrà una versió escolar. Aprofitant la posada en funcionament de la Wiki atles, una xarxa social a nivell de centres educatius, l’escola Mossén Cinto de Folgueroles hi crearà dues entrades (Jacint Verdaguer i Folgueroles). Els alumnes del centre aniran introduint en aquesta xarxa escolar imatges i informació dels espais relacionats amb la vida del poeta i del municipi.

La seva directora, Montse Lahoz, explica que l’objectiu passa perquè després de treball inicial dels alumnes del municipi natal del poeta l’entrada de documentació ‘s’estengui molt’. Entre els punts especials hi ha la voluntat que hi participin les escoles a les que el poeta dona nom i la participació ‘com a mínim’ dels centres escolars de la pròpia comarca d’Osona.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 567 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't