EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La CUP anuncia des de Vic una campanya de desobediència contra les noves lleis locals

Dissabte hi van fer l’assemblea anual de regidors. Entre altres, hi van participar regidors de Bildu a Oñati i Zarautz, que van explicar experiències de govern en aquelles localitats basques.

El 9 Nou
16/12/2013

La CUP va anunciar dissabte des de Vic una campanya de desobediència a les noves lleis de règim local dels governs espanyol i català i que estan preparant regidors de la formació de l’esquerra independentista. Ho va fer amb motiu de l’assemblea de regidors de la formació que es va fer a la Casa Galadies de Vic.

També van anunciar que estan treballant en un projecte alternatiu d’organització i administració territorial que presentaran properament i que tindrà entre els pilars fonamentals l’aprofundiment competencial dels municipis i l’aplicació de l’austeritat “amb els de dalt i no amb els de baix”, segons un manifest que van fer públic. La CUP vol fer extensiva la campanya a altres formacions i moviments socials.

A l’acte de dissabte hi van participar regidors de la formació de diferents municipis de Catalunya. En una primera part hi van parlar Marc Parés, professor de Geografia de la UAB, sobre models de poder popular alternatiu municipal; Sara Forch, tècnica d’administració local, sobre pressupostos participatius, i Jordi Martí Font, professor i sindicalista, sobre el contrapoder municipal.

També van exposar experiències de municipalisme combatiu Iosu Lizarralade i Eider Illarramendi, regidors de Bildu a Oñati i Zarautz, respectivament. A la segona part, es van fer treballs en grup sobre transparència municipal i sobre reglaments d’organització dels ajuntaments, els ROM. La jornada es va acabar amb una paella popular al Casal Claret.

Nota de premsa de la CUP

La CUP proposarà un model d’administració territorial alternatiu, profundament democratitzador i en defensa d’allò públic

La formació anuncia que buscarà articular una campanya de denúncia i desobediència el més àmplia possible contra “aquesta agressió brutal i silenciada” antidemocràtica i privatitzadora.

El procés actual de reforma de les administracions locals és una peça d’un conjunt d’ofensives l’objectiu de les quals és allunyar la democràcia de les persones i privatitzar sectors estratègics de l’economia. No es poden entendre aquestes reformes fora del context d’imposició de les mal anomenades “polítiques d’austeritat” i de la voluntat explícita de fer fora els poders públics de certs sectors fins ara vetats al negoci privat. És per això que aquestes reformes combinen ambdós elements: retirada de poder i competències als àmbits més propers al ciutadà i retallada de serveis públics per facilitar-ne la privatització.

Per tant, a l’entendre de la CUP, aquestes propostes de “reforma” (o destrucció) tindran fonamentalment dues conseqüències. En primer lloc degradaran la ja precària qualitat democràtica de la nostra societat i convertiran els municipis en mers gestors, buidant-los de contingut polític i, per tant, allunyant el poder de la gent. I, en segon lloc aguditzaran els processos de privatització de recursos i empreses públiques fent ús del criteri de “suficiència” o “sostenibilitat” financera, reduint significativament la xarxa de recursos públics i, per tant, la xarxa de recursos per a la majoria de la població.

La formació política ha denunciat que “tot i que la Generalitat presenta la seva proposta de reforma com a “alternativa” a l’espanyola perquè manté competències als municipis, això només és cert en part. El govern català se sotmet també als dictats de la Troika i de Madrid incorporant la “sostenibilitat” financera com a criteri, aplicant doncs la part més agressiva d’aquestes reformes”. A més a més, la formació entén que “si estem en un procés de ruptura en l’estat en el que podem i hem de replantejar-nos-ho tot, no cal segui els dictats de ningú més que els del poble català i, aquest valora molt positivament les seves administracions locals”.

La CUP doncs està treballant en un projecte alternatiu d’organització i administració territorial que presentarà públicament en breu i que tindrà com a pilars fonamentals l’aprofundiment democràtic i competencial de les administracions locals, l’aplicació de l’austeritat “amb els de dalt i no amb els de baix” i una aposta molt ferma en defensa dels serveis i l’administració pública”.

Així mateix regidors de la formació també han anunciat que estan començant a articular una campanya d’oposició i desobediència a les lleis tant l’espanyola com la catalana, que volen que sigui el més àmplia possible i que miraran de fer extensiva a altres formacions polítiques i moviments socials.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 418 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't