EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La CUP presenta una moció a Vic per la municipalització dels serveis públics externalitzats

La moció de la CUP de Vic cita, entre altres serveis, els de la recollida de la brossa, el subministrament d’aigua, la neteja de la ciutat, les escoles bressol i la neteja de les dependències municipals.


El 9 Nou
01/05/2014

Comunicat de la CUP de Vic

La Candidatura d’Unitat Popular presenta al ple d’aquest dilluns 5 de maig una moció per a l’estudi de la municipalització de la gestió dels serveis públics externalitzats de l’Ajuntament de Vic. Defensem la municipalització de la gestió dels serveis públics destinats a cobrir les necessitats bàsiques de la ciutadania com, per exemple, la recollida de la brossa, el subministrament d’aigua, la neteja de la ciutat, les escoles bressol, i la neteja de les dependències municipals, entre d’altres. Alhora, en cas d’externalització d’algun servei públic, argumentem que aquesta s’hauria de fer a través d’organitzacions amb finalitats socials. Així doncs, i amb la finalitat de detectar quins dels serveis actualment externalitzats podrien ser remunicipalitzats per tal de millorar-ne la qualitat i reduir-ne el seu cost, demanem que s’acordi la realització d’un estudi sobre la gestió de cadascun dels serveis que presten l’Ajuntament, els organismes autònoms, les fundacions i empreses públiques.

Text íntegre de la moció

MOCIÓ QUE PRESENTA LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR PER L’ESTUDI DE LA GESTIÓ MUNICIPAL DELS SERVEIS PÚBLICS EXTERNALITZATS DE L’AJUNTAMENT DE VIC

Des del grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular ja hem manifestat en reiterades ocasions, la necessitat de municipalitzar tots aquells serveis que presta l’ajuntament a la ciutat. Aquest posicionament parteix d’una base ideològica a partir de la qual els serveis públics destinats a cobrir necessitats bàsiques de la ciutadania no han de ser un negoci.

Creiem que ha de ser el consistori qui directament gestioni i controli serveis públics com la recollida de la brossa, el subministrament d’aigua, la neteja de la ciutat, les escoles bressol, la neteja de les dependències municipals així com tots aquells serveis que no es corresponen a actuacions puntuals, sinó a serveis bàsics de la ciutat que s’han de prestar obligatòriament pel seu bon funcionament. Des del nostre punt de vista, només s’haurien de poder d’externalitzar alguns serveis a organitzacions amb finalitats socials.

Entenem que la qualitat dels serveis que presta l’administració té a veure amb la responsabilitat, la transparència i el compromís en la seva gestió pública, així com en la garantia de la seva regularitat i continuïtat. Per això creiem necessari mantenir els serveis bàsics en mans públiques com a garantia que els criteris sota els quals es gestionaran seran els d’igualtat, universalitat en l’accés, vocació del servei a la ciutadania i no criteris merament mercantilistes o economicistes.

Per altra banda, des d’un punt de vista econòmic cal constatar que la privatització de serveis públics sempre comporta per a l’empresa adjudicatària una expectativa de benefici, i per tant de l’obtenció d’un marge econòmic a partir dels pagaments de la ciutadania. Això fa aconsellable que, en tot cas, s’analitzi des de l’Ajuntament la millor forma d’aconseguir que aquest marge de beneficis no sigui privatitzat. Es tracta d’obtenir així un rendiment públic basant-se en els marges econòmics, obtinguts en eludir la privatització del servei.

Així doncs creiem que cal apostar per dedicar esforços dels serveis tècnics del consistori a analitzar l’actual funcionament de les empreses, fundacions, organismes autònoms i Ajuntament, per detectar aquells casos, en els que la prestació directa del servei per part de l’organisme públic esdevé més “eficient” i “eficaç”, que no pas mantenint-lo externalitzat en un tercer.

Per tot això, des del grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular proposem al ple de l’Ajuntament de Vic l’adopció dels següents ACORDS:

PRIMER No prorrogar cap dels contractes de serveis externalitzats a no ser que hi hagi un acord específic del ple municipal al respecte, autoritzant-ne la pròrroga.

SEGON Iniciar, com a mínim un any abans de la finalització de cada un dels contractes, un estudi sobre la gestió de cadascun dels serveis que presten l’Ajuntament, els organismes autònoms, les fundacions i empreses públiques, per tal de detectar aquells que podrien ser de gestió municipal per reduir-ne el seu cost i millorar-ne la qualitat del servei. Aquest estudi haurà d’estar acabat i a disposició dels grups municipals i la ciutadania com a mínim 8 mesos abans de que finalitzi el contracte i s’haurà de debatre, com mínim, en comissió informativa la qual concretarà una proposta per a ser discutida al ple municipal de l’Ajuntament de Vic.

TERCER Elaborar abans d’un mes, un calendari amb tots els terminis dels contractes existents i la planificació dels estudis a realitzar.

QUART.- Promoure els estudis jurídics necessaris per valorar la viabilitat de deixar sense efecte concessions municipals signades en períodes de governs no democràtics i sense les degudes garanties de publicitat, transparència i respecte pels drets dels usuaris i de la ciutadania afectada.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 859 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't