EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Generalitat deixarà que els veïns de Setcases triïn com volen el bosc

Aquesta és la primera vegada que la Generalitat dóna aquesta possibilitat als veïns d’un municipi, i l’experiència es farà servir com a prova pilot.


El 9 Nou
20/05/2010

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat ha iniciat un procés de participació ciutadana per com s’ha de gestionar el bosc públic de la muntanya de Sant Miquel de Setcases, procés que es tindrà en compte per elaborar el nou pla d’ordenació forestal.

Aquesta iniciativa ha sorgit després d’algunes controvèrsies entre veïns i titulars dels boscos de la muntanya com la que hi va haver l’any 2006 sobre una tala d’arbres que es volia fer a l’obaga dels Carboners i que la pressió veïnal va aturar.

L’objectiu principal és incorporar la ciutadania en la planificació i gestió d’aquest bosc públic, que ocupa bona part del terme de Setcases, però prèviament s’hauran donat els instruments necessaris per fer aquesta gestió i s’haurà valorat quines millores són necessàries per aquesta planificació.

La muntanya de Sant Miquel ha estat aprofitada històricament pels veïns de Setcases i en els últims cent anys les administracions que l’han tingut al seu càrrec l’han gestionada amb criteris tècnics per intentar compatibilitzar l’aprofitament forestal, la ramaderia i el lleure, amb la seva preservació global. Malgrat que la propietat és de la Generalitat, aquesta està gravada amb una servitud de pastures, llenyes i fustes, en favor de l’Ajuntament de Setcases i els seus veïns.

El bosc públic de la muntanya de Sant Miquel de Setcases va saltar a la palestra l’any 2006, quan el Departament de Medi Ambient va decidir fer una tala d’arbres a la zona dels Carboners. En aquell moment, l’oposició veïnal va recollir 2.000 signatures i les entitats ecologistes que hi van donar suport van aconseguir un informe de Medi Natural que deia que era contraproduent perquè es tractava d’un dels boscos madurs més importants del Ripollès. També hi va ajudar que formés part de l’espai d’interès natural de les capçaleres del Ter i del Freser i de la Xarxa Natura 2000, a part d’estar inclòs a la carta del paisatge de la Vall de Camprodon.

La tala es va aturar momentàniament fins que el 2008 la Generalitat i l’Ajuntament van pactar la decisió fins a l’actualització del pla d’ordenació forestal.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't