EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La incertesa europea a debat a la III Jornada del Parlament Europeu

El divendres 5 d’abril, l’Aula Magna de la UVic acollia per tercer any les Jornades del Parlament Europeu. I ho feia a partir d’un nou format que consistia en una única taula rodona en què van participar els periodistes Nando Zanoguera i Martí Anglada, i l’economista i eurodiputat Ramon Tremosa.


El 9 Nou
19/04/2013

La professora de la UVic Carme Sanmartí explicava a l’inici de l’acte que la jornada volia servir per “ajudar-nos a entendre millor la complexitat del món europeu”, ja que, especificava, “la Unió Europea ens afecta en tots els àmbits de la nostra vida diària”.

La taula rodona, formada per Zanoguera, Anglada i Tremosa, era introduïda per la representat de la seu a Barcelona del Parlament Europeu, Maite Cano, que en el seu discurs va afirmar que “la percepció actual de la UE no és molt optimista”. En aquesta mateixa línia, Nando Zanoguera, cap d’Internacional de Catalunya Ràdio i ex corresponsal a Brussel·les, va abordar el tema a partir de referències històriques d’allò que volia ser la UE i allò que acabat sent, 50 anys després de la seva creació.

Martí Anglada, ex corresponsal a Brussel·les de Televisió de Catalunya (TV3), va donar continuïtat al discurs de Zanoguera plantejant el “què s’ha fet malament per arribar a aquesta incertesa”, referint-se a l’actual situació de l’euro i que, metafòricament, descrivia a partir d’una cita de Toni Puigverd a l’article “Europa Tremola” (La Vanguardia): “Europa es troba en mig de la boira en un paisatge nevat”.

Per abordar el tema, va citar les paraules d’un europeista britànic: “Salvarem l’euro, però enfonsarem Europa”. Anglada ho justificava a partir de dos aspectes que, segons ell, són incompatibles amb el bon funcionament de la UE: “Satisfer les necessitats de la banca i les grans empreses i, alhora, guanyar les eleccions”, ja que, probablement, aquesta recerca electoral ha impedit crear governs de concentració.

L’acte finalitzava amb la intervenció de l’eurodiputat Ramon Tremosa que, tot i arribar uns minuts tard a la conferència, va esdevenir el ponent que més atencions va despertar. Així, durant el temps que duraria la seva intervenció, va comparar els diferents rols de l’actual cap polític, econòmic i moral de la UE, Alemanya, i Espanya. Mentre definia el paper d’Espanya com “ojalá que llueva café en el campo”, citant a Juan Luís Guerra. Tremosa va presentar la política de la Canceller aemanya Angela Merkel com una política “molt sincera i conscient de la responsabilitat moral que té envers la resta de països de la Unió Europea”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 895 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't