Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

La llei de vegueries finalment deixa per a més endavant la capitalitat de la Catalunya Central

La llei de vegueries finalment no determina la capitalitat de la Catalunya Central, en contra del que havia informat avui TV3. La “seu institucional” -eufemisme amb què la llei es refereix a la capital- es decidirà a través d’una llei del Parlament més endavant.

  • El 9 Nou
  • 02/02/2010 | 16:33

En concret, els consells de vegueria de la Catalunya Central i de l’Alt Pirineu i Aran no es constituiran fins que el govern central hagi aprovat l’alteració de límits. Previ a la constitució dels dos consells de vegueria, una llei del Parlament determinarà la ciutat -la llei no preveu ara per ara que pugui ser més d’una ciutat- on s’ubicarà la seu institucional.

El Govern ha aprovat aquest dimarts la Llei de vegueries que estableix la nova ordenació territorial de Catalunya que passarà de les quatre províncies a les set vegueries i ha aprovat la llei de l’àrea metropolitana de Barcelona. El president de la Generalitat, José Montilla, ha garantit que les dues lleis no comportaran ‘més administracions, ni més funcionaris, ni més despesa’, sinó que significaran, ha dit, ‘més racionalitat, proximitat i un millor servei al ciutadà’. En la presentació de la normativa, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha destacat que el Govern ‘ha pensat i ha actuat amb un sentit de país’.

Montilla i Ausàs han comparegut junts per fer la presentació i les valoracions sobre la llei de vegueries. Una normativa que ha generat discrepàncies en el territori també entre els partits polítics. En qualsevol cas, el president ha destacat que tan la llei de vegueries com la de l’Àrea Metropolitana de Barcelona el Govern compleixen amb l’Estatut i ‘amb el seu desplegament, i desencallen lleis i projectes aturats des de fa molts anys per manca de voluntat política i manca d’ambició i per no abordar problemes complexes’.

El president ha volgut deixar ben clar al llarg de tota la roda de premsa que les vegueries no significaran la creació de més funcionaris, ni de més administracions, ni de més despesa. De fet, ha remarcat que hi haurà els mateixos recursos. Per contra, ha dit que la normativa oferirà ‘un millor servei al ciutadà’. En aquest sentit, ha començat la presentació del conseller Ausàs, qui ha afirmat que la nova organització territorial de Catalunya és el resultat de racionalitzar i organitzar els serveis públics en el territori.

Segons Ausàs, ‘la llei simplifica les instàncies administratives ja que els consells de vegueries substituiran les diputacions provincials i no preveu cap mena de superposició d’administracions’. De fet, la Llei preveu la transició de les quatre diputacions provincials actuals als nous consells de vegueria i la constitució dels altres tres consells de vegueria de manera gradual. Ausàs ha destacat que la nova organització ‘està vinculada al catalanisme polític’.

El titular de Governació ha explicat que les vegueries es finançaran amb els mateixos recursos que ho fan les diputacions i ha afegit que es crearan les set demarcacions veguerials que coincideixen amb els set consells de vegueria. ‘La seva constitució s’establiran de manera gradual, la llei preveu la transició de les diputacions provincials als nous consells de vegueria’. En aquest sentit, ha manifestat que ‘els consells de vegueria s’impulsaran de manera gradual i la seva constitució serà gradual’. ‘En un primer moment hi haurà la substitució de les diputacions pels consells de vegueria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona’.

‘Després’, ha seguit, ‘es constituirà la creació de la vegueria de les Terres de l’Ebre quan s’hagi modificat la legislació en matèria del Règim Electoral General i la seva seu institucional estarà a Tortosa’. El conseller ha destacat que ‘en aquell moment el consell de vegueria de Tarragona adoptarà el nom de Camp de Tarragona’. ‘I en un tercer moment es constituiran els consells de vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran i de la Catalunya Central’. Així mateix, ha dit que per la constitució d’aquests consells una llei de Parlament determinarà la ciutat d’aquestes dues vegueries.

De fet, un dels punts més conflictius ha estat el debat obert després que Reus hagi demanat la cocapitalitat de la vegueria amb Tarragona. Tot i això, Montilla ha deixat ben clar que ‘si les diputacions es transformen en consells de vegueria les seves seus institucionals són les que són ara les de les diputacions’. Així, ha donat a entendre que la capital de la vegueria del Camp de Tarragona serà Tarragona. ‘Si es crea la de l’Ebre sí que la llei diu que la capital és Tortosa. En el cas de l’Alt Pirineu i l’Aran i la Catalunya central no diu quina serà la seva seu, però diu que una llei serà qui ho decidirà’.

Així mateix, Ausàs ha destacat que el projecte de llei, contempla en el seu article 10 i en la Disposició Transitòria Primera el règim especial i la singularitat de l’Aran. L’Aran mantindrà la seva relació directa amb el Govern i la seva singularitat serà tinguda en compte a l’hora de fixar la seva relació amb el Consell de Vegueria.

El Síndic d’Aran, Francesc Boya, ha dit durant el transcurs d’un ple extraordinari del Conselh Generau, que ‘no ens ha de fer por anar a Madrid a demanar el que Catalunya no ens vol donar’ en al·lusió a la nova distribució territorial de Catalunya en vegueries. El president ha destacat que el text s’ha aprovat aquest dimarts i ha mostrat els seus dubtes que el Consell d’Aran el conegui. Tot i això, ha admès que l”autonomia de les parts existeix’ i que el Govern ‘ha recollit en dos articles la seva singularitat que preveu l’Estatut’.

En aquest context, Montilla ha explicat que ‘la província té un govern que és la diputació que passarà a consell de vegueries i n’hi haurà set’. Acte seguit, ha dit que la demarcació electoral de les eleccions de l’Estat no es canviarà. ‘Ens remetem a allò que està en les nostres mans’, ha afegit. D’aquesta forma el regim electoral a les eleccions espanyoles no es canviarà ni tampoc com s’organitza l’administració de l’Estat a Catalunya.

El president de la Generalitat ha recalcat que ‘el Govern ha fet una cosa que tenia que fer’ i, per tant, ha afegit sobre si s’aprovarà o no que ara ja està en mans del Parlament. En qualsevol cas, Montilla ha concretat que demanarà que la normativa es tramiti d’urgència al Parlament com ho faran també amb la llei de la Sindicatura de Comptes.

‘Hem donat un gran pas sobre la base sòlida de l’Estatut i ara les lleis estaran en tràmit parlamentari i estarem oberts a millores i aportacions de tothom i de l’oposició perquè són lleis de país’, ha declarat en clara referència a les crítiques que ha rebut la normativa per part de CiU.

Per altra banda, s’ha aprovat la creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per a organitzar i simplificar l’administració i potenciar uns serveis públics de qualitat. En aquest sentit, l’Estatut permet la creació d’entitats metropolitanes per llei, en aquelles zones del territori on la continuïtat urbana, densitat demogràfica, realitat econòmica i social ho facin necessari.

El Govern reconeix així aquesta realitat formada pels municipis que constitueixen aquesta realitat urbana on viu més de la meitat de la població de Catalunya. Ausàs i Montilla han destacat que aquesta és una mesura de ‘racionalitat política’ per organitzar i vertebrar els serveis públics de competència municipal que necessita la capital de Catalunya i la seva àrea d’influència. D’aquesta manera, en un sol organisme s’inclouran les tres entitats metropolitanes existents actualment: la Mancomunitat de Municipis, l’Entitat del Transport i l’Entitat del Medi Ambient. A més, s’afegiran aquelles competències urbanístiques que poden exercir els ens locals d’acord amb la legislació vigent.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't