EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Mancomunitat vol marxar de l’àrea de serveis socials del Consell d’Osona

La proposta, que els ajuntaments van aprovant, busca establir fil directe amb la Generalitat.


El 9 Nou
17/10/2011

Ajuntaments del sud d’Osona estan aprovant durant les últimes setmanes adherir-se a una futura àrea bàsica de serveis socials de la Mancomunitat La Plana. A Osona, ara, d’àrees bàsiques de serveis socials n’hi ha tres: les de Vic i Manlleu, que funcionen de forma autònoma perquè tenen més de 20.000 habitants, i la del Consell Comarcal, que agrupa la resta de municipis d’Osona. La Mancomunitat, però, vol segregar-se de la del Consell i crear-ne una de pròpia.

La proposta genera inusuals unanimitats. El ple de Tona de dimecres passat en va ser un exemple. La primera tinent d’alcalde, Maria Rosa Planesas, de CiU, que presidia la sessió per l’absència de l’alcalde, va reconèixer que l’objectiu era “dependre directament del finançament de la Generalitat; a través del Consell es perden uns diners”. La Mancomunitat La Plana, que té serveis socials propis, no té contracte programa amb la Generalitat. Qui l’hi té és el Consell, que, després, li deriva els diners. El president de la Mancomunitat, Lluís Verdaguer, de CiU, defensava així la creació d’una àrea bàsica pròpia al programa ‘Angle obert’ d’EL 9 TV: “Et dóna autonomia. Acabes negociant directament amb la Generalitat i no estàs supeditat a les decisions que es prenen al Consell Comarcal”.

I és que, de fons, la decisió, encara que sigui per passiva, ve a qüestionar el paper del Consell. La Mancomunitat, un organisme nascut el 1982, sap que tractar directament amb la Generalitat en comptes d’haver-ho de fer a través del Consell és, també, una manera de guanyar identitat i, per tant, de blindar-se en un moment en què la música del discurs polític apunta més a l’agregació que no pas a la segregació. De totes maneres, els polítics van amb peus de plom. El vicepresident segon del Consell i responsable de l’àrea de Serveis a les Persones, Jordi Serra, d’ERC, aplaudeix la Mancomunitat: “És positiu que faci una aposta política seriosa per potenciar els serveis socials bàsics”. I, en la proposta, no hi veu cap lleig al Consell: “A Osona hi ha molts municipis, no només la Mancomunitat, que tenen molta tradició en serveis socials i és lògic que vulguin conservar-la. La missió del Consell és, precisament, garantir que els municipis més petits, que no podrien tenir aquesta atenció per si sols, puguin rebre-la”. Ni un retret.

De fet, el Consell no està en disposició de fer-ne gaires, de retrets. Almenys, si es fa un repàs a la història dels serveis socials primaris que, inicialment, la Generalitat va organitzar en Unitats Bàsiques d’Assistència Social Primària (UBASP), unes unitats que agrupaven diversos municipis i en les quals prestava serveis un equip de professionals. Aquestes unitats no tenien naturalesa jurídica i, per tant, l’Ajuntament més gran de cada àrea exercia de capital i contractava, amb càrrec al seu pressupost, l’equip de professionals. La Generalitat abonava una part dels costos salarials –en teoria dos terços– i entre els ajuntaments que se’n servien aportaven a la capital el terç restant. Posteriorment, però, i amb les comarques ja desplegades, es va regular un nou marc d’organització: les àrees bàsiques de serveis socials. Aquestes àrees es constituïen en municipis de més de 20.000 habitants; i els que no hi arribaven s’havien d’agrupar i aixoplugar sota el paraigua de la comarca. I aquí resideix el pecat original. El Consell Comarcal, tot i tenir assignada l’àrea bàsica de la resta de la comarca –primer només Vic funcionava sol; ara també ho fa Manlleu–, mai l’ha arribat a crear formalment. Quan ho havia de fer, el 1994, al final de la presidència de Jacint Codina (CiU), el Consell va renunciar-hi per no haver de contractar el personal de les diverses UBASP comarcals. Això va fer que, tot i no tenir existència legal, aquestes agrupacions hagin continuat funcionant. I el Consell, que és qui té el conveni amb la Generalitat, els transfereix els diners.

Tot i això, el que sí va fer el Consell l’any 2004, en el marc del govern tripartit liderat per Jaume Mas (ERC), va ser crear el Consorci d’Osona de Serveis Socials, un instrument jurídic per assumir equips de serveis socials –el de la UBASP de Sant Julià de Vilatorta sí que va passar a dependre orgànicament del Consell com marca la llei– i, alhora, per contractar professionals que reforcin el servei als municipis que en vagin mancats. A aquest Consorci també s’hi han adherit de forma individual alguns ajuntaments, com Sant Pere o l’Esquirol, que han preferit aixoplugar-se al Consell en comptes de rebre el servei, i pagar-lo, de Torelló i Roda, ajuntaments més grans amb serveis socials propis als quals no han volgut renunciar.

L’existència d’aquest Consorci no ha estat impediment perquè Vic i Manlleu, conjuntament, hagin creat aquest any un nou ens: el Consorci d’Acció Social d’Osona. Aquest Consorci, com defensen l’alcalde de Manlleu, Pere Prat, d’ERC, i el regidor de Benestar i Família de Vic, Xavier Farrés, de CiU, pretén sumar. “En aquests moments toca mancomunar i fer estructures fortes que tinguin un cost petit tant d’administració com de gestió”, explica Prat; “la idea és anar a l’una. Vic i Manlleu ja estem d’acord i ara s’hi ha de sumar el Consell”, afegeix Farrés. L’argument és que, per un principi d’economia d’escala, hi ha serveis que es podrien prestar més barats. Que a aquest Consorci s’hi sumi el Consell vol dir, a la pràctica, que ho faci la resta de la comarca. Si la Mancomunitat es converteix en àrea pròpia –hi ha ajuntaments com Folgueroles i Viladrau que ja estan als del Consell–, caldrà veure si també s’incorpora al Consorci de Vic i Manlleu tot i que, legalment, no hi ha cap obstacle perquè pugui fer-ho. La resposta, en pocs mesos.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 890 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't