Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

La Marxa dels Vigatans, eix central dels actes de la Diada a Osona

Aquest any, a part del Decret de Nova Planta, hi faran una crema simbòlica de la interlocutòria de la immersió lingüística.
(A l’interior, l’agenda de la Diada a Osona i el Ripollès)

  • El 9 Nou
  • 10/09/2011 | 7:38

Nota de premsa d’Òmnium d’Osona

CRIDA

El 17 de maig de 1705 tingué lloc una reunió a la capella de Sant Sebastià, prop de Vic. Un grup de prohoms vigatans encetà la revolta contra el borbó Felip V d´Espanya.

300 anys després d’aquella fita i 300 anys després de la derrota a la Batalla d´Almansa, els vigatans del 2011 fem una crida perquè surtin de cada vila i ciutat dels Països Catalans columnes de vigatans i maulets per a unir-se a aquesta Marxa, que té lloc des de fa 8 anys a Vic -Osona-, la nit del 10 de setembre.

La Marxa dels Vigatans vol ser un acte de compromís amb la nostra història, cultura i país. Una marxa que enllaça el passat amb el present, i que s’obre al futur. Tot un poble que marxa cap a la llibertat.

Programa d´actes bàsic:

IX Marxa dels Vigatans / 10 de setembre de 2011

17.30-19.30 / Centelles, Tona, El Brull, Viladrau, Taradell, Folgueroles, Malla, Roda de Ter, Muntanyola, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Sentfores-La Guixa, Vall del Ges, Vic, Manlleu, Voltreganès, Cabrerès, Lluçanès, Seva-Sant Miquel de Balenyà i Calldetenes.
Sortida de Columnes i escamots de Vigatans i Maulets cap a Vic.

18.45 / Santa Eulàlia de Riuprimer (Plaça de la Rectoria): Lliurament de la Flama* del Pacte dels Vigatans a la columna vinguda de Vic i arrencada de la Marxa.

21.15 / Vic (Monument a Bac de Roda): Arribada de la Flama i els penons dels Vigatans amb les columnes i maulets d´arreu. Homenatge a Francesc Macià, Bac de Roda, lectura del Romanço del Bac a càrrec de la Societat Cultural Bri Fi de Lli. Encesa de les torxes amb la Flama i represa de la Marxa pel nucli antic.

22.00 / Vic (Plaça de la Catedral): Arribada de la Marxa dels Vigatans amb els personatges al capdavant. Falconers. Acte d´homenatge a Joan Freixanet i Felisart. Diàleg del compromís infant-homenatjat. Crema del Decret de Nova Planta i de la sentència del Tribunal Suprem i el TSJC. Himnes.

22.30 / Vic (Plaça de la Catedral): Ball dels Gegants de Prats de Lluçanès i de l´Àliga de Vic. Entrepans i begudes de la terra. Concert de Cesk Freixas.

* Encesa pel maig a l´ermita de Sant Sebastià en els actes commemoratius del 306è aniversari del Pacte dels Vigatans i custodiada per famílies de Santa Eulàlia de Riuprimer.

Els actes estan organitzats per Òmnium Cultural d´Osona i les columnes locals.

Hi participen / Òmnium Cultural; Sagals d´Osona; Escamot dels diables de Calldetenes; Maulets; Societat Cultural Bri Fi de Lli; Consell de Joves i Comissió de Festes de Riuprimer; Ajuntament i Parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer; Roda Decideix; Comissió de festes de Taradell; Tona Decideix; Agrupació de Sords de Vic i Comarca; Falcons de Malla; Geganters de la Ciutat de Vic; Geganters de Prats de Lluçanès; Ramon Redorta; Pau Bosch; Marçal Ayats. I les comissions organitzadores de les columnes de: Santa Eugènia, Muntanyola, El Brull, Malla, Centelles, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Sentofres-La Guixa, Viladrau, Voltreganès, Cabrerès, Lluçanès, Vall del Ges, Seva-Sant Miquel de Balenyà i Calldetenes.

Hi col•labora / Ajuntament de Folgueroles; Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer; Ajuntament de Centelles; Ajuntament de Seva; Ajuntament de Calldetenes; CUP Osona; Esquerra Vic; Grup Nació Digital; Vilaweb Vic; viqolot.com; Mesosona.cat; Larevistona.cat; Vilaweb Torelló; Vicciutat.com; Territori Web; Osona Comarca-Ràdio Vic-Canal Català Osona; Sardà Comunicació; El9nou.cat; Gràfiques Bassols; Farines Ylla; Tintoreria Vilà; Cistelleria Freixanet; Bar Can Ton; Auto mecànica Albert; Fusteria Santa Eulàlia; Materials Corretja; Fusteria Magem-Tió; Grup Bon Preu; Ferreteria Furriols; Celler d´Osona; Moritz; Pavicsa.

Ho patrociona: Ajuntament de Vic; Fundació Puig Porret; Consell Comarcal d´Osona.

Informació / www.marxadelsvigatans.cat; www.osona.omnium.cat; info@marxadelsvigatans.cat

AGENDA DE LA DIA A OSONA I EL RIPOLLÈS

Dissabte, 10

El Brull. A les 5, sortida de la columna dels Miquelets del Brull de la plaça de l’Ajuntament cap a Malla.

Calldetenes. A les 11, pintada d’un mural a la plaça de la Roca; a 2/4 de 7, sortida de la plaça Onze de Setembre de la columna Companyia d’Osona de Calldetenes.

Manlleu. A 2/4 d’1, als jardins de Can Puget, espectacles de figures humanes falconeres catalanes i vermut popular.

Les Masies de Voltregà. A 3/4 de 8, arribada des de Sant Hipòlit de la columna Josep Cararac i els Màrtirs de la Gleva per agafar el penó i marxar cap a Vic.

Moià. Tot el dia, al nucli antic, X Festa Barroca. A les 11, visita comentada a la Casa Rafael Casanova.

Perafita. A 2/4 de 7, a la plaça de l’Església, jornada sobre la història del Lluçanès, amb els historiadors Joaquim Albareda i Jordi Torras. Tot seguit, ofrena floral al monòlit de Jaume Puig de Perafita i projecció d’una pel·lícula sobre la Diada.

Roda. A les 5, a la plaça de Cal Rei, sortida de la columna Bac de Roda i ofrena floral al bust de Bac de Roda. A 1/4 de 6, a la plaça Major, lectura del manifest i del Romanç d’en Bac de Roda.

Santa Eulàlia de Riuprimer. A 3/4 de 7, a la plaça de la Rectoria, lliurament de la flama a la columna vinguda de Vic i arrencada de la Marxa dels Vigatans.

Sant Hipòlit. A les 10, partit de la selecció catalana femenina d’hoquei contra el Voltregà; a les 12, partit de la selecció catalana masculina amb el Voltregà. A les 6, a l’Ateneu, projecció del nou vídeo sobre els Fets de la Gleva i la Guerra de Successió. A les 7, a la plaça de l’Església, marxa amb cavalls i miquelets de la columna de Josep Cararac i els Màrtirs de la Gleva.

Sant Joan de les Abadesses. A 2/4 d’1, al claustre del monestir, ofrena floral a la corona del comte Guifré. A 2/4 de 7, a l’edifici Duran i Reinals, acte sobre “L’obra de l’alcalde republicà Ramon Arqués”, a càrrec de Teresa Massoni, Àlex Porta i Sergi Albrich.

Sant Julià de Vilatorta. A 2/4 de 6, hissada de l’estelada al balcó de l’ajuntament, portada pels gegants de Sant Julià. A 2/4 de 7, presentació del penó de la columna dels Terrissers i sortida cap a Vic.

Tavèrnoles. A les 6, a Can Cadena, marxa cap a Vic amb la columna que ve de Roda.

Tona. A les 5, a la plaça Major, lectura del manifest en record del patriota tonenc Ramon Puig, i sortida en cotxe cap a l’església de Malla per continuar cap a Vic. A les 6, a La Canal, espectacle infantil Les quatre barres de sang. A les 9, a la plaça Major, botifarrada popular i sardanes.

Torelló. A les 5, a la plaça de la Vila, marxa de la columna Josep Vila cap a Vic.

Vic. A la 1, a la taverna La Terra, conferència “Sense València no hi ha independència”, a càrrec de Paco Chollbi, portaveu del Col·lectiu contra la Corrupció. A les 7, a la plaça de Bac de Roda, acte de l’esquerra independentista. A 2/4 de 8, a la placa de Bac de Roda, ofrena institucional. A les 8, a l’ajuntament, conferència “Catalunya i la revolució del coneixement”, a càrrec d’Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca. A 3/4 de 9, a la placa de Bac de Roda, acte del Casal Manuel Viusà “Democràcia real: independència i socialisme”. A 2/4 de 10, a la placa de Bac de Roda, ofrena i entrada de les columnes de la Marxa dels Vigatans, encesa de les torxes amb la flama i inici de la Marxa pel nucli antic. A les 10, a la plaça de la Catedral, arribada de la Marxa, crema del Decret de Nova Planta, gegants, castells i homenatge a Joan Freixanet. A 2/4 d’11, a la plaça de la Catedral, botifarrada i concert de Cesk Freixas.

Diumenge, 11

Calldetenes. A les 11, jocs tradicionals catalans i sortida dels capgrossos de Calldetenes. A les 12, ofrena floral al monòlit de l’Onze de Setembre i ballada de sardanes.

Campdevànol. A les 12, a la plaça Anselm Clavé, acte institucional, commemoració del centenari de la mort de Joan Maragall, actuació poètica i musical amb el grup Anhels i la coral Amics de la Processó.
Camprodon. A les 5, a la plaça d’Espanya, sardanes.

Lluçà. A les 2, a Santa Eulàlia de Puig-oriol, arrossada popular. A les 5, inauguració de la plaça i el passeig de davant de l’ajuntament. A 2/4 de 6, exhibició i classes d’skate a les noves rampes.

Manlleu. De 2/4 de 10 a les 2, a la plaça de Dalt Vila, trobada d’intercanvi de plaques de cava. De 5 a 7, cloenda de l’Embarcador del Ter. De 5 a 7, al passeig del Ter, tallers familiars. A les 8, a la plaça Fra Bernadí, sardanes amb la Cobla Cadaqués; a la mitja part, pilar dels Nyerros.

Moià. Fins al migdia, al nucli antic, X Festa Barroca. A les 11, visita comentada a la Casa Rafael Casanova. A 1/4 de 2, davant el monument a Rafael Casanova, acte institucional.

Pardines. A 2/4 de 6, a la plaça dels Països Catalans, concert de música tradicional.

Prats. A les 12, ofrena floral i lectura del manifest davant l’estàtua a Rafael Casanova. Tot seguit, als jardins de Cal Bach, aperitiu. A 2/4 de 5, Trobada a les 3 Fonts per celebrar el centenari del safareig municipal i berenar a la Font del Xambó. A 2/4 de 7, a la plaça Roca Xica, sardanes.

Ripoll. A 2/4 de 12, a la plaça Abat Oliba, sardanes. A 1/4 d’1, al monestir, glossa de la Diada a càrrec de Lluís Bonada i ofrena a la tomba del comte Guifré. Després, sardanes. A les 6, a la plaça de l’Ajuntament, concert dels Randellaires. A la mitja part, proclamació de la pubilla, hereu, pubilleta i hereuet.

Roda de Ter. A 2/4 d’11, a la masia Bac de Roda, ofrena floral, lectura de poemes i pilar d’homenatge dels Nyerros.

Sant Julià de Vilatorta. A les 10, al castell, xocolatada, hissada de l’estelada al cim del castell, ofrena floral, lectura dels manifest i baixada en comitiva fins al poble. A les 12, conferència sobre “El significat històric de l’Onze de Setembre”, a càrrec de l’historiador Joaquim Albareda.

Sant Pere de Torelló. A les 8, a la plaça Monmany, havaneres, amb Les Veus del Mar.

Tavèrnoles. A les 12, a la sala polivalent, parlament de Jaume Ortiz, expresident d’Òmnium d’Osona, i recital poètic a càrrec de Pilar Cabot.

Tona. A 2/4 de 9, a la plaça Major, trobada per pujar al castell i penjar l’estelada gegant i esmorzar. A les 10, a la plaça Major, coca per a la mainada i inflables. A 2/4 de 12, a la plaça Major, homenatge a la senyera, lectura del manifest i audició de cançons patriòtiques amb el Cor Bonaire. A les 6, a l’ermita de Lurdes, concert de la Diada, amb el Duet de Guitarres de Ramon Dordal i Roger Tàpias.

Torelló. A les 12, ofrena floral al monument de Rafael Casanova, actuació de la Coral Cervià i parlament de la historiadora torellonenca Mariona Prat. A les 6, a la plaça de la Vila, sardanes.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.