EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Plana de Vic ha tornat a superar el nivell d’ozó que marca la llei

Aquest estiu gairebé s’ha doblat el nombre de dies permesos per a la protecció de la salut de les persones


04/09/2017

Les elevades temperatures d’aquest estiu també han tingut conseqüència en la qualitat de l’aire, que ha tornat a ser molt precària. A la Plana de Vic s’ha tornat a superar, amb escreix el nivell d’ozó permès per a la protecció de la salut de les persones. L’estació de control de qualitat de l’aire, situada a la zona esportiva de Tona, ha registrat fins ara un total de 61 dies en els quals s’ha superat el límit legal de 120 µ/m3 d’ozó en períodes de vuit hores.

Això representa que s’ha doblat el nombre de dies que marca la llei per superar aquests nivells de contaminació, que és de 25 dies l’any en mitjana de 3 anys. Les estacions de control de qualitat de l’aire de Vic i Manlleu també han superat el límit legal de protecció de la salut de les persones amb 45 i 43 dies amb nivells per sobre els 120 µ/m3. A més, durant 27 hores els nivells d’ozó van superar el llindar d’informació, situat en els 180 µ/m3, fet que obliga a l’administració, en aquest cas a la Generalitat, a informar a la població perquè les persones més vulnerables –gent gran, nens i persones amb problemes respiratoris o cardiovaculars– vagin en compte i no facin activitats a l’aire lliure. Aquestes 27 hores es van registrar en un total de 10 dies a l’estació de Tona.

S’ha doblat el nombre de dies que marca la llei per superar aquests nivells de contaminació

En el cas de Vic i Manlleu, es va superar 7 dies el llindar d’informació, en els quals es van sumar 12 i 7 hores, respectivament, amb un nivell d’ozó per sobre dels 180 µ/m3. El pitjor dia de l’estiu pel que fa a contaminació per ozó va ser el divendres 16 de juny, quan a Tona es va arribar al nivell rècord de 223 µ/m3 d’ozó. El següent nivell que marca la llei és el de 240, que es considera situació d’alerta. A Vic, el dia que es va registrar un pic més elevat d’ozó va ser el 22 de juny, quan es va arribar als 206 µ/m3, mentre que a Manlleu va ser el 23 de juny, quan es van superar els 201 µ/m3. L’ozó és un contaminant secundari que es forma a partir del diòxid de nitrogen que provoquen els vehicles i les indústries de l’àrea metropolitana. Transportat fins a la Plana de Vic pel vent, aquest diòxid de nitrogen s’acaba convertint en ozó per una reacció fotoquímica en la qual participen la radiació solar i els compostos orgànics volàtils.

Vic ha revisat el sistema d’informació als col·lectius més vulnerables

L’Ajuntament de Vic ha pres mesures aquest estiu per la contaminació d’ozó. El regidor de Medi Ambient, Josep Ramon Soldevila, s’ha compromès a reunir-se amb representants de l’Ajuntament de Barcelona per demanar-li que es prenguin mesures per a la reducció del diòxid de carboni, origen de la contaminació d’ozó que pateix la Plana de Vic. Arran d’una moció de Capgirem Vic i que es va aprovar per unanimitat, també s’ha millorat la informació que es fa arribar a les entitats quan es supera el llindar d’informació. S’ha actualitzat i ampliat la base de dades amb les entitats i col·lectius sensibles per avisar-los quan es produeixin aquests episodis. També s’ha editat un cartell explicant les recomanacions d’autoprotecció que han de seguir les persones més vulnerables.

Ecologistes en acció ha demanat en diverses ocasions a la Comissió Europea que obri un procediment d’infracció contra l’Estat espanyol per no haver pres mesures davant l’incompliment dels nivells d’ozó que s’han detectat a la Plana de Vic i a altres zones de l’Estat. Fins ara, totes les queixes que han presentat els ecologistes s’han anat arxivant. L’última, aquest mes d’agost.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't