EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Plataforma Recuperem El Graell denuncia el mal estat de les restes arqueològiques d’aquest sector

La plataforma ha presenta una denúncia davant la Direcció General de Patrimoni Cultural perquè es depurin responsabilitat per l’abandonament del jaciment, d’un gran interès arqueològic.


El 9 Nou
10/04/2014

L’any 2008 es van aturar les obres d’urbanització de l’Àrea Residencial Estratègica del Graell promogudes per l’Incasòl i també els treballs de prospecció arqueològica de la zona que s’havien impulsat amb caràcter preventiu. Les restes que s’hi van trobar i que van des del Bronze Antic fins a l’Edat Mitjana passant per l’Ibèric final es troben ara en estat d’abandonament. Fins i tot, s’hi pot veure el geotèxtil amb el qual els arqueòlegs que van dirigir les excavacions van tapar les restes.

Els arqueòlegs que ahir han visitat la zona amb membres de la Plataforma Recuperem El Graell desconeixen encara a dia d’avui els motius pels quals es va aturar l’obra de forma precipitada. Els responsables de l’excavació asseguren que queda molta feina a fer a la zona i destaquen la importància del jaciment pel seu ampli marc cronòlogic. Hi ha des d’assentaments d’època preshistòrica, ibèrica i romana, una necròpolis visigòtica i de l’alt medieval i també destaca el molí de Sant Llorenç de Boada que data del segle XIII. Per tot plegat, la Plataforma Recuperem El Graell ha demanat a la direcció general de Patrimoni de la Generalitat i a l’Ajuntament de Vic que prenguin mesures urgents de protecció. També reclamen poder disposar d’informació sobre les obres i la propietat dels terrenys.

Comunicat de la Plataforma Recuperem El Graell

Denúncia per l’abandó de les restes arqueològiques del Graell

La Plataforma Recuperem el Graell ha tingut coneixement de l’existència i importància de les restes arqueològiques que estan dins dels terrenys afectats per l’ARE (Àrea Residencial Estratègica) del Graell – Vic . També ha pogut constatar el seu preocupant estat d’abandonament i desprotecció amb un greu perill de destrucció i espoli. Per tot això hem presentat una denúncia, dirigida a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Vic, demanant que es prenguin mesures urgents de protecció per tal de preservar-lo del deteriorament i les possibles destruccions; i que es prenguin mesures per tal de determinar les possibles responsabilitats administratives i polítiques que se’n derivin.

Dins de l’obra d’urbanització promoguda per l’INCASOL es va iniciar el desembre del 2007 una intervenció arqueològica de caràcter preventiu en el jaciment de Sant Llorenç de Boada-El Graell per recuperar les possibles restes arqueològiques del molí fariner medieval i l’església romànica de Sant Llorenç de Boada. Durant el moviment de màquines anterior a la prospecció i durant la mateixa es van localitzar un conjunt d’estructures prehistòriques i tardoantigues. La intervenció es va tancar sobtadament el 20 de febrer del 2008 deixant el jaciment a mig excavar.

Concretament les restes trobades són: Etures de la primera edat del ferro tipus sitja i una sitja de l’Ibèric final, un assentament rural tardo-romà i una necròpolis, el conjunt romànic del segle XI format per la capella-esglèsia de Sant Llorenç de Boada i alguns enterraments localitzats al seu entorn, i diferents sistemes productius al voltant de la vila, entre ells el mas i el molí de Sant Llorenç de Boada datats del s. XIII. Per tot això, El Graell esdevé un jaciment d’una considerable importància, tant per la quantitat d’estructures, com per la varietat d’aquestes. Així mateix compta amb un ampli marc cronològic (estructures prehistòriques, ibèriques, romanes, tardoantigues i medievals) alguns d’ells pràcticament desconeguts, fet que permetria aprofundir en el coneixement del poblament prehistòric i històric d’aquesta zona de la plana de Vic. L’abandó sobtat dels treballs van obrir un procés de deteriorament de cara a la conservació de les estructures i del material arqueològic. També gran quantitat de sitges i retalls de cronologia prehistòrica, una tomba medieval i el vil·latge rural tardoromà estan pendents d’excavació, així com les prospecció arqueològica a les parcel·les adjacents, que demanaria l’elevada expectativa arqueològica de la zona. Els treballa arqueològics tampoc s’han pagat en la seva totalitat.

Ens preocupa la negligència de l’Ajuntament de Vic i de l’INCASOL que han premès l’abandó d’aquestes restes arqueològiques de singular importància i el menysteniment en general pel patrimoni històric, cultural i natural del Graell. Les restes no poden quedar a l’aire lliure sense consolidar, i si els promotors són públics no té cap justificació que es deixin les excavacions a mig. Actualment es fa difícil actuar en la zona per la desídia de les institucions i el carreró sense sortida on es el projecte.

El desenvolupament dels fets a l’entorn de les excavacions del Graell són una mostra més de com el model urbanístic en què es basava el projecte és capaç d’arruïnar el patrimoni històric, cultural i natural del territori. Supeditar les excavacions arqueològiques a obres civils les posa en risc i en redueix la seva eficiència. Per això tornem a demanar la retirada dels AREs del Graell i la Bòvila per la seva no sostenibilitat i pels riscos irreparables que comporten. També demanem que es permeti a la ciutadania utilitzar els espais públics del Graell segons les seves necessitats.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 246 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't